Bağlıkaya, Narin ve Çorabatır’dan turizmin geleceğine dair değerlendirme

Bağlıkaya, Narin ve Çorabatır’dan turizmin geleceğine dair değerlendirme

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin düzenlediği 2. Turizm Forumu, “Turizmde Gelece Bakış” temasıyla yapıldı.


TurizmGüncel

Bu yıl ikincisi düzenlenen TÜRSAB Turizm Forumunun açılışında TÜRSAB, TTYD ve TÜROFED başkanları birer konuşma yaptı. Yapılan konuşmalarda, özellikle Rusya-Ukrayna savaşının sektöre etkilerine dikkat çekildi.

Bağlıkaya: Turizmin önemi daha iyi anlaşıldı

Açılış konuşmasını yapan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, dünyanın olağanüstü şeylerin yaşandığı zor bir süreçten geçtiğini belirtti. Pandeminin bittiği bir süreçte bu sefer de Türkiye’nin iki büyük pazarı Rusya ile Ukrayna arasında savaş çıktığını kaydeden Bağlıkaya, “Turizm pandemi ve savaş gibi krizlerden en fazla etkilene sektör. Dış açığın tamamını kapatan, milyonlarca kişiye iş veren ve çarkları döndüren turizmin önemi bu dönemde daha iyi anlaşıldı.” dedi.

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü tarafından açıklanan verilere göre 2022 yılında uluslararası seyahatlerin 1 milyar azaldığına dikkat çeken Bağlıkaya, “Bunun ekonomik karşılığı 1 trilyon dolar. 2022 yılında rekor beklentilerle girdik. Rusya ve Ukrayna’dan 9 milyon bekliyorduk ama bu yıl bu sayıyı yakalamak mümkün görünmüyor. Yine de 3-4 saat uçuş mesafesindeki pazarlardan önemli sayıda turist alacağız. Yeni dönemin parametrelerini iyi okuyup yeni stratejiler geliştirmek zorundayız. Beyin fırtınası yapıp yol haritası belirleme noktasında önemli bir rol üstlenecek.” dedi.

Çorabatır: Kriz henüz bitmedi

Forumda konuşma yapan bir diğer isim de TÜROFED Başkanı Sururi Çorabatır oldu. Turizm sektörünü ayakta tutmak için el ele vererek çalıştıklarını kaydeden Sururi Çorabatır, “Ama bilmemiz lazım ki, kriz daha bitmedi, rehavete kapılmamalıyız. Asıl süreç bundan sonra başlıyor.

Turizm sektörü çok büyük yaralar aldı. Sektörümüzde herkes neyle karşılaşacağını anlamaya çalışırken, turizm sektörü yaşam mücadelesi verirken ayakta kalmaya çalıştık.” dedi.

“Tam tünelin ucundaki ışığı gördük...”

2022 yılında turizmde rekor yılı olan 2019 rakamlarına ulaşmayı hedeflerken Rusya-Ukrayna savaşının başladığını belirten Çorabatır, “Tam ‘tünelin ucundaki ışığı gördük’ derken yanı başımızda Rusya-Ukrayna çatışması patlak verdi. Diğer sektörlerde olduğu gibi turizm sektörünün üzerine de bir belirsizlik çöktü. Bu durum canımızı acıtıyor. Bölgede barışın bir an önce sağlanmasını temenni ediyoruz.” diye konuştu.

Türk turizminin krizlere karşı bağışıklık kazandığını ileri süren Sururi Çorabatır, “Krizlerden kimi zaman ders çıkardık, kimi zaman da krizleri fırsata çevirdik. Böyle bir zamanda turizm sektörüne verilecek destek sektörün ayağa kalkmasında önemli rol oynayacak. Biz aldığımız her desteği fazlasıyla ülkeye geri kazandırdık. Dolayısıyla turizm sektörüne verilen destek ülkeye verilen destektir.” diye konuştu.

Sektörün gelecekteki en önemli gündeminin iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik olduğunu söyleyen Çorabatır, “Yeni bir misafir profili oluşuyor. Müşteri beklentilerini hızlıca hayata geçirmeliyiz. Müşteri psikolojisini anlamadan pazarlama yapamayız. Dijital dünyayı çok iyi tanımamız lazım. Müşteri artık gelmeden evindeki koltuğundan kalacağı odayı, gezeceği yeri görebiliyor. Sadece belli pazarlara odaklanmamamız gerektiğini bu dönemde tecrübe ettik. Destinasyon tanımına önem vermeliyiz ve her zaman kurtarıcımız olan iç pazarı asla ihmal etmemeliyiz. Yani sıkıntıya girdiğimizde sarılmak yerine, iç pazara her zaman belli bir kontenjan sağlamamız lazım.” ifadelerini kullandı.

Narin: 1,8 milyon yatağın dönüşmesi lazım

Forumun açılışında som konuşmayı TTYD Başkanı Oya Narin yaptı. Narin de konuşmasında turizmdeki mevcut yatak kapasitesinin yenilenmesi gerektiğine dikkat çekti. Narin, “Dünya turizminde önemli bir yerimiz olmakla birlikte pek çok eksikliğimiz de var. Sektörün gelecekte yapması gereken pek çok husus var. Bunlardan biri de 1,8 milyon yatak kapasitesinin yeniden düzenlenmesi. Artık talepler farklılaştı. Bunları yapabilmek için desteğe ihtiyacımız var. İhracatçı sayılmamız ve uygun kredilerle desteklenmemiz gerekiyor. Turizm Bakanlığının koordinasyonunda tüm sektörün oturup önümüzdeki 20-30 seneyi planlaması gerekiyor. Anlayış farkımız olamaz. Dünya turizmi belli, trendler belli, yapılması gereken çalışmalar belli.” dedi.

“İhracatçı olmamızı sağlayacak düzenleme yapılmalı”

2021 yılında Türkiye’nin 225 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini söyleyen Oya Narin, “İhracatçılara destek verilirken, biz devlete bir de bedel veriyoruz. Önümüzdeki sene de konaklama vergisini vermeye başlayacağız. 2634 sayılı kanunda ihracatçı olmamızı sağlayacak düzenleme yapılmalı.” değerlendirmesini yaptı.



Bu Haber 12.05.2022 - 08:50:13 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.