Oya Narin anlattı: TIF nitelikli yatırımlarla yatırımcıyı buluşturacak

Oya Narin anlattı: TIF nitelikli yatırımlarla yatırımcıyı buluşturacak

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneğinin düzenleyeceği Turizm Yatırım Forumu öncesinde basın mensupları ile bir araya geldi.


TurizmGüncel

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Turizm Yatırım Forumu (TIF) öncesi Yönetim Kurulu Başkanı Oya Narin, Yönetim kurulu üyeleri basın mensupları ile bir araya geldi.

TTYD olarak turizm sektörüne 60 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını binlerce kişiye istihdam sağladıklarını belirten TTYD Başkanı Oya Narin yabancı yatırımcıları buraya, buradaki yatırımcıları da yabancı ülkelere çekerek yatırımların değerini artırmak gibi bir vizyonları olduğunu ifade etti.

“TIF’e talep yüksek”

TIF’de amaçlarının nitelikli yatırımlarla yatırımcıları buluşturmak olduğunu ifade eden Oyan Narin, “Bu tarz etkinliklerde eksikliklerimizi görebileceğimiz ve giderebileceğimiz toplantılar oluyor. Turizm sektörünün önemli bir özelliği de genç bir sektör olması. Artık yavaş yavaş yetişkin bir sektör olma yolunda. Türkiye’de turizmin bu seviyeye gelmesi Türk yatırımcılarının eseridir.  Dönüşüm ve yenileme projelerine ihtiyacımız var. Uzun zamandır TIF için çalışıyoruz. Yatırım yapmak isteyen kurumları ve temsilcileri bir araya getirerek Türkiye’yi üst düzey bir yatırım destinasyonu olarak tanıtmayı hedefliyoruz. En önemli katılımcılarımızdan biri Dünya Turizm ve Seyahat Örgütü (WTTC). Uçak, kruvaziyer, tur operatörü gibi birçok sektörü içerisinde barındıran bir kurum.” dedi.

Türkiye turizminin İnsan kaynağı problemi olduğuna dikkat çeken Narin devamında şunları söyledi:

“Yatırımcılar okullarla birlikte öğrencilere istihdam sağlayarak buna destek almaya çalışıyor. Ama bu sorunu çözmemiz için teşviklere ihtiyacımız var. Yatırım teşviklerinin ele alınması lazım. Özelikle İstanbul 1. Bölgede yer aldığı için bu teşviklerden yararlanamıyor. Türkiye genelinde bu sene 1 milyon 800 bin yatağın yenilenmesi gerekiyor.

“Bu sene 30 milyar dolar gelir hedefini aşabiliriz”

-Sektörün yeniden şaha kalkması için ileriki dönemlerde 100 milyar dolar turizm geliri hedeflemesi önemli. Bu sene gelir anlamında 30 milyonu aşarız gibi duruyoruz. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle bu rakam aşağı inebilir ama yaz sezonunda bunu kapatacağımıza inanıyorum. Acentelerimiz satışlardan memnun. İstanbul ileriki zamanlarda dünyanın önde gelen büyük destinasyonlarıyla yarışacaktır. Marmara Denizinin ön plana çıktığı bir planlamayla Akdeniz destinasyonu gibi tatil destinasyonu olabilir. Bundan sonra yapılacak yatırımlarla gecelemelerde artışlar olacak.”

“TIF ile büyük bir resim çizebileceğiz”

Uluslarasın forumlarda Türkiye’ye talebin yüksek olduğuna dikkat çeken TTYD Yönetim Kurulu Üyesi Ayla Heyfegil ise “Daha önce uluslararası forumları görüp ‘Niye biz de yapmıyoruz?’ söylemiyle yola çıktık. Turizm tekrar dünyada canlanmış vaziyette. Markalar şeklini ve yöntemini değiştirerek yeni alanlar oluşturacak.  Avrupa’nın büyük şehirlerinde ve Akdeniz çanağında yatırımlar devam ediyor. Almanya’da geçtiğimiz günlerde yapılan yatırımcı forumunda Türkiye’ye talebin çok yüksek olduğunu gördük. Pandemiden sonra turizmin kaldığı yerden devam etmesi zaman alsa da yatırımlar büyüyerek devam edecek. TIF’te yabancı markalar ve yatırımcılarla birlikte büyük bir resim çizebileceğiz. Maliyetler nedeniyle sıkıntı çekiliyor. Maliyetler ve gelirlerle birlikte nasıl bir turizm yöntemine geçersek ilgi alırız diye düşünüp buna göre hareket etmemiz gerekiyor. Türkiye, dünya turizminde ilk onda, Avrupa’da ise beşinci. Asıl vizyonumuz Türkiye’yi daha da üst sıralara taşımak. “ ifadelerini kullandı.

“Risklerden fırsat yaratabilirsek başarılı oluruz”

Türkiye’de yatırım için fırsat olduğunu vurgulayan TTYD Yönetim Kurulu Üyesi Ferzan Çelikkanat ise şu değerlendirmeyi yaptı:

“Türkiye’de gerçekten yatırım potansiyeli var. Pazarlanamayacak ürün yok. Neye, nerede, ne şekilde, nasıl ihtiyacımız olduğunu iyi tanımlayabiliyoruz. Bunu iyi tarif ederek uluslararası pazara anlattığımızda olumlu dönüşler aldık. Türkiye coğrafyasında yatırım için fırsat lazım. Bu ülkenin marka değerini artırmak ve doğru temsil edilebilmesi için çok önemli. Amacımız ürün çeşitliliğini artırmak. TIF’e Türkiye’de olmayan birçok yatırımcı geliyor. Yatırımcıların satın almaları çoğalacak. Yatırımcı bir fırsat görüyorsa krize bakmaz. Risklerden fırsat yaratabilirsek başarılı oluruz.”

“Yatırımcılar Türkiye’deki potansiyelin farkında”

NG Hotels Yönetim Kurulu Başkanı ve TTYD Yönetim Kurulu üyesi ve Hediye Güral Gür ise yatırımcıların Türkiye’deki potansiyeli gördüğünü belirterek  “Ülkemiz bir cennet. Yatırımcılar da bunun farkında. Bu anlamda bizler de üzerimizde düşeni yapmaya devam ediyoruz. “ ifadelerini kullandı.



Bu Haber 11.05.2022 - 14:56:38 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.