Antalya’daki otel tahsisine ilişkin ikinci dava

Antalya’daki otel tahsisine ilişkin ikinci dava

Antalya-Tekirova’da plaj ve piknik sahası olarak kullanılan alanın turizme tahsis edilmesine karşı ikinci kez dava açıldı.


Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı Tekirova’da mülkiyeti Tarım ve Orman Bakanlığına ait arazinin 500 yataklı bir otele tahsisine yönelik hazırlanan ve daha önce mahkeme kararıyla iptal edilen imar planlarına karşı yeniden dava açıldı.

Tekirova’da doğal kıyı alanının otel için tahsisine karşı bölge halkı ve sivil toplum kuruluşlarınca bundan 4 yıl önce başlatılan hukuki süreçte davacı olarak yer alan Tekirova Sivil Toplum Platformu’nun sözcüsü Sami Adaletli, “Tekirova’da halkın denize girebildiği tek alanı korumak için açtığımız ilk davada, Antalya 2’nci İdare Mahkemesi tarafından imar planının iptali kararı verilmişti. Mahkemenin bu kararıyla birlikte itirazlarımıza olumlu bir yanıt almış olduk. Bu konudaki mücadelemiz sürüyor” dedi.

Gazete Duvar’dan Ceren Deniz’in haberine göre, Çevre ve Ekoloji Hareketi avukatlarından Tuncay Koç, “Kültür ve Turizm Bakanlığı, ormanlık alan ve önündeki kıyı alanını bir şirkete verip, orayı da halka kapatmaya kararlı. Tekirova halkı adına davacılar, 2019'dan beri bu son kıyı alanını vermemek için uğraştı. Tekirova Mahallesi’nde halkın girebileceği son deniz kıyısı, Tekirova Günübirlik Plaj Alanı, bir otele tahsis edilmek isteniyor” ifadelerini kullanarak tekrar dava açıldığını duyurdu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ormanlık alan ve önündeki kıyı alanını bir şirkete verme yönündeki girişimlerine itiraz ettiklerini söyleyen Koç, daha önce verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararına karşı dava açıp 2020 yılında bu kararı iptal ettirdiklerini belirtti. Kamu yararı için tekrar dava açıldığını dile getiren Koç, “Şu ana kadar 3 imar planı ve 2 orman alanı tahsis kararı iptal edildi. Bunlar yargıdan alabileceğimiz son kararlar gibi duruyor. Son kıyılar gidiyor. Halkın kamusal hakları elden gidiyor. Şezlong başı 200/250 TL para verip girebilirsiniz ancak" diye konuştu.

Güney Antalya Turizm Alanı sınırları içinde yer alan parsel için hazırlanan imar planları, Kültür ve Turizm Bakanlığı Plan İnceleme Değerlendirme Kurulu tarafından 29 Nisan 2019’da onaylandı. Otele tahsis edilmek istenen bölgenin orman, plaj ve caretta kaplumbağaları yuvalama alanlarından oluştuğuna dikkat çeken Tekirova Sivil Toplum Platformu, doğal bir ekosisteme sahip olan bu alanın korunması için bölgenin özelliklerini anlatarak planlara dava açtı. Bölgeye 4 kat daha fazla inşaat yoğunluğu getiren bu planlara, halkın denizden faydalanmasını engelleyeceği ve doğal yapıyı zedeleyeceği gerekçesiyle itiraz edildi. Bilirkişi heyetinin de bu yönde rapor vermesi üzerine mahkeme planların iptalini uygun buldu.



Bu Haber 25.10.2023 - 09:31:08 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.