ABD'de yaşayan Ermeni'den Diyarbakır Havalimanı davası: Arazi bizim

ABD'de yaşayan Ermeni'den Diyarbakır Havalimanı davası: Arazi bizim
ABD'de yaşayan Ermeni Zuart Sudjian, Diyarbakır Havaalanının arazisinin kendisinin olduğunu iddia ederek dava açtı.


ABD’de yaşayan Ermeni Sudjian, Diyarbakır Havaalanı’nın arazisinin ailesinden kaldığı iddiasıyla dava açtı. Yargıtay, davacının hak sahibi olmadığına hükmeden mahkemenin zaman aşımı kararını eksik inceleme gerekçesiyle bozdu. Sudjian davası diaspora Ermenileri için örnek olabilir.
 
BENZER DAVALARA EMSAL OLABİLİR

Milliyet'ten Kemal Göktaş'ın haberine göre; Yargıtay, ABD’de yaşayan Ermeni Zuart Sudjian’ın Diyarbakır Havaalanı’nın olduğu arazinin ailesinden kendisine kaldığı iddiasıyla açtığı davada, yerel mahkemenin 1967’de bir yerel gazetede yapılan ilana dayanarak zaman aşımından reddetmesine ilişkin kararını bozdu. Yeniden yargılamada davacının tapusuyla devletin tapu arşivlerindeki kayıtların örtüşmesi nedeniyle davanın Sudjian benzer durumdaki davalar için de bir yol açabileceğini söyledi.

UYGULAMA ANAYASAYA AYKIRI

 
Agos gazetesinin haberine göre, 1915’deki katliamlardan kaçarak ABD’ye gitmek zorunda kalan Diyarbakırlı Basmacıyan ailesinin bir ferdi olan Sudjian, ailesinden miras kalan arazilerin, kadastro çalışmaları sırasında, devlet tarafından kendisinden habersiz bir şekilde elinden alındığı iddiasıyla 2 yıl önce Hazine aleyhine dava açtı.

Avukat Ali Elbeyoğlu tarafından verilen dava dilekçesinde, tapu kayıtlarının aslının Sudjian’da bulunduğu belirtilerek, ‘Dava konusu taşınmazlar bugünkü havaalanı bölgesindedir. Müvekkil Sudjian, yurt dışında yaşadığı için kadastro çalışmalarını takip imkânı yoktur.  Kadastronun bu şekilde uygulanışı anayasaya aykırıdır’ denildi. Avukat Elbeyoğlu, Tomas Basmacıyan’dan Sudjian’a miras yoluyla kalan arazilerin tapuda tescil edilmesini istedi.
 
(Milliyet Gazetesi)
 
 


Bu Haber 03.01.2015 - 12:49:25 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.