370 milyon liraya yapılan KOMER çürümeye terk edildi

370 milyon liraya yapılan KOMER çürümeye terk edildi
30 Ekim 2013 tarihinde kapılarını açan Kuşadası Kongre Merkezi (KOMER) çürümeye terk edildi. Yatırımının büyük kısmı (yüzde 87) Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TÜRSAB tarafından KOMER’de, yönetim kurulunda Bakanlığını temsil eden 3 üyenin birden 2019 yılında istifa ettiği ve dev kongre merkezinin bir anda atıl duruma düşürüldüğü belirtildi.


TurizmGüncel

Kuşadası Kongre Merkezi’nin 2000’li yıllarla birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği, teşviki ve ısrarı, TÜRSAB’ın cesaretiyle hayata geçirilen ve inşaatı maliyetli bir şekilde tamamlanıp 2013 yılında açılan bir proje olduğunu belirten TÜRSAB Hukuk Başdanışmanı Avukat İlker Ünsever, TÜRSAB TV'de yayınlanan "KOMER Dosyası" isimli yayında“KOMER, kamu kaynaklarının kullanıldığı, kamu ağırlıklı kaynakların temeli oluşturduğu ancak 200’e yakın turizmcinin de ortak sıfatını kazandığı bir proje.” ifadelerini kullandı.

KOMERin üç yıldır faal olmadığını, jeneratörlerinin leasing firması tarafından sökülüp götürüldüğünü belirten Ünsever, KOMER’in sularının akmadığını ancak çatısının aktığını ifade etti.

Yapımı için 370 milyon lira harcandı

300 milyon lira sermayeli bir şirket tarafından 360-370 milyon lira yatırımla hayata geçirilen projede şu anda bir hayal kırıklığı ve hüsranın hakim olduğunu dile getiren İlker Ünsever, “Şirketin 300 milyon liralık sermayesinin tamamı ödenmiş ve tamamı harcanmış. Şirketin şu anda 122 milyon borcu var. Bu 122 milyonun içinde 62 milyon TÜRSAB tarafından finanse edilen TÜRSAB iştiraklerinin aktardığı kaynaklar. Bunları topladığınızda finansman maliyetlerin çıktığınızda burasın aslında yatırımcılara kaça mal olduğu ortaya çıkıyor. Ama bugün yapılsa kaç paraya mal olurdu? Onu bulmak için teknik bir inceleme gerekir.” diye konuştu.

TÜRSAB’ın iki iştirakinin KOMER’de yüzde 50 hissesi bulunduğunu ve bu şirketlerin kongre merkezinin yapımı için 150 milyon lira harcadığını kaydeden Avukat İlker Ünsever, hala aktarılmaya devam edilen ve mevcut 62 milyon lira bir alacak olduğunu söyledi.

Kamunun gücü göz önüne alındığında, KOMER gibi bölge turizmi için büyük önem arz eden böylesi büyük bir yapının yeniden işler hale getirilmesinin zor olmadığına dikkat çeken Ünsever, “KOMER ile ilgili sorunları çözmek bu kadar kolayken çözümsüz kalmasını istemek bir tercihtir ve bunu bu tercihi kullananlar açısından değerlendirmek lazım.” dedi.

KOMER’de kimin ne kadar hissesi var?

KOMER’deki hisse yapısı ile ilgili de bilgi veren İlker Ünsever, şu noktaların altını çizdi:

“KOMER'de en büyük hissedar TÜRSAB LTD'İN TÜRSAB’ın diğer iştiraki TUR-PRES’inkiyle birlikte TÜRSAB’ın toplam hissesi yüzde 50’yi geçiyor. KOMER’de DÖSİMM, yani Kültür ve Turizm Bakanlığının yüzde 37 hissesi var. Onun dışında yüzde 6,5 Aydın İl Özel İdaresi, yüzde 1,5’e tekabül eden hisse de Kuşadası Belediyesine ait.

Böyle bir yapıda bu yapıları temsil eden insanlardan oluşan yönetim kurulunun bu sorunu çözebileceği bekleniyordu elbette.

YK’deki 3 üye birden istifa etti, Bakanlık projeden çekildi”

Fakat 2019 yılına gelindiğinde ilginç bir şey oldu ve Bakanlığın 3 üyesi yönetim kurulundan istifa etti. Üç üyenin istifasının ardından, bu bir mesajdı herhalde, KOMER’in o tarihten sonra bir daha bir faaliyeti olamadı. Suları kesildi, elektriği kesildi, jeneratörleri sökülüp götürüldü. Yönetim Kurulundaki eksilme sadece 3 yönetim kurulu üyesinin istifası anlamına gelmiyordu. Bu, Kültür ve Turizm Bakanlığının projeden çekilmesi anlamına geliyordu. Bakanlığın çekilmesi alacaklı bankalar, diğer ortaklar ve yönetim kurulu üyeleri arasında çok olumsuz bir hava estirdi. Bu bir çözülmenin başlangıcıydı. Çözülme 2019 yılı boyunca devam etti ve 2020 yılına gelindiğinde KOMER artık organsız kalmıştı.

TÜRSAB bu dönemde de KOMER’i sahipsiz bırakmamak için tüm imkanlarını zorlayıp kaynak aktarmaya ve yönetimde tutunmaya çalıştı.

Tek başına TÜRSAB’ın çabaları yeterli olmadı”

Kongre turizminin krize girdiği dönemde bu merkezin bakım masraflarının karşılanması için birtakım kaynakların aktarılması TÜRSAB haricinde hiçbir ortak tarafından kabul görmedi. TÜRSAB ise, içinde bulunduğu mali sıkıntının içinde bu kaynak aktarımını gücü yettiğince yerine getirdi ancak bu KOMER’in sularının kesilmesine, elektriğinin kesilmesine, jeneratörlerinin sökülmesine ve bazı sözleşmelerin yerine hetirelememesini engelleyemedi. Bundan sonrası da zaten sonun başlangıcıydı.”

KOMER’de bundan sonra ne olacak?” sorusunu soran İlker Ünsever, devamında şu ifadeleri kullandı:

Kamu kurumunun kaynaklarının hovardaca harcandığı proje”

Bu kadar paranın aktarıldığı, kamu kurumu niteliğindeki bir meslek örgütünün kaynaklarının hovardaca kullanılarak yapılmış arkamızda duran bu dev yapının bundan sonra çökmesi, yok olması veya sahip olunan tahsis hakkının elden gitmesi kime yarar? Sanırım ortaklara ve Kuşadası’na yaramayacak.

Yüzde 37’si Kültür ve Turizm Bakanlığının”

Bu olaylar ortaya çıktından sonra 2020 yılında başkanımız Firuz Bağlıkaya gerek Kuşadası Belediyesi, gerek Aydın Büyükşehir Belediyesi ve gerekse Aydın Valiliği ile defaatle görüştü. Bu görüşmelerin hepsinde TÜRSAB’ın, iştirakleri adına yapılabilecek her şeyi yapmaya hazır olduğunu ifade etti. Ancak alınan bilgiler, başta KOMER’i hayata geçirmek için çok hevesli olan kurumlar Kültür ve Turizm Bakanlığının projeden çekildiğini, projeyle ilgilenmeceyeceğini hatta projenin karşısında olduğunu söyleyince onlar da çekindiler ve bu kurtarma projelerini iletletmediler. KOMER’in yüzde 37’sine sahip olan DÖSİMM, bu yatırımı ortadan kaldırarak veya bu yatırımın çöp olmasıyla bir şey kazanmayacaktır elbette. Bu nedenle biz bu söylenenlerin doğru olmadığını düşünmek istiyoruz.

TÜRSAB her türlü çözüme açık”

Biz Kültür ve Turizm Bakanlığının KOPMER’deki tavrını değiştireceğine, belki ortaklık hissesini artıracağını, belki TÜRSAB’ın elindeki hisseleri alacağını ya da TÜRSAB’ın borcunu sermayeye ekleyerek bu sermayeden doğan hisseleri kendisine alarak KOMER’in çoğunluk hissesini elde edeceğini ve KOMER’in yaşayacağına inanıyoruz. TÜRSAB bütün bu çözümlere açıkken TÜRSAB’ın çözüm peşinde olmadığını söylemek haksızlık olur.”

122 milyon borcun 62 milyonu TURPRES’e”

KOMER’in borçlarının detaylarını paylaşan Ünsever, “KOMER’in şu anda 122 milyon küsur lira borcu var. Bunun en büyük kısmı 62 milyon ile TÜRSAB-TÜRSAV iştiraki TURPRES’e olan borç. En büyük ikinci alacaklı ise inşaatçı firma. Kamu borçları bunun içinde 3 milyon küsur, cari hesap borçları 2 milyon küsur ve iki tane de banka var alacaklı. Onlara olan borçlar da yaklaşık 6-7 milyon TL civarında.

122 milyon liranın 62 milyonunun TURPRES alacağı olduğunu ortaya koyarsak, aslında KOMER’in ortaklarının şu anda sermaye artışıyla aktaracağı yeni kaynak miktarının çok da büyük olmadığını anlarız.” şeklinde konuştu.

Şirket tasfiye olursa bu yapı çöpe gidecek”

18 Ekim’de KOMER için genel kurul yapılacağını belirten Ünsever, “Bu genel kurulda ya bir çıkış bulunacak yeni bir yönetim oluşturulacak ve bu yönetimin liderliğinde yeni kaynak arayılı ve sermaye artışı gibi yöntemler konuşularak burası hayata geçirilecek ya da bir yönetim oluşturulamayacak ve şirketin tasfiyesi yönünde bir gelişme yaşanacak. Şirket tasfiye olursa bu yapı çöpe gidecek.

KOMER elden gidebilir”

Bu yatırımın bulunduğu gayrimenkul Türkiye Varlık Fonuna ait. Tahsis sözleşmesinin koşulları nedeniyle, siz tahsis sözleşmesine uygun davranmadığını için, bu taşınmaz üzerine yaptığınız bütün yatırımı bırakıp ç.ekilmek zorunda kalırsınız. Buraya aktardığını bedellerle ilgili hiçbir şey alamayacaksınız ve borçlar da üzerinizde kalacak. Burası bir anda KOMER şirketinin ve ortaklarının elinden gidecek. O nedenle aklın galip geleceğini ve Kuşadası dinamiklerinin bu konuda hayata geçireceği projelerle KOMER’in kurtuluş sürecinin başlayacağını düşünüyorum.”



Bu Haber 11.10.2021 - 11:40:37 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Bülent İlbahar 16.10.2021 - 01:31

    KONGRE MERKEZİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ. TURİZM BAKANLIĞI DA SAHİP ÇIKMALI. KISIR ÇEKİŞMELERİ BİR YANA BIRAKIP ELİMİZDE BULUNAN DEĞERE BİR AN EVVEL SAHİP ÇIKMALIYIZ. DOĞRU PAZARLAMA İLE EGE BÖLGESİNE ÇOK BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAKTIR.

  • Expo 2016 Ne Oldu 2 Mılyar TL 12.10.2021 - 09:17

    Sayın yazarlarımız; Antalya Expo 2016 2 MIlyar Tl uzerınde bır para ıle yapıldı ve asıl orası yıllardır atıl durumda? neden bırınız cıkıpte orayı sorgulamıyor? orası ıcın ne yapılmalı buraya demıyor? o kadar unıversıte ogretım gorevlısı yazarınız var neden turızm ıcın cıkıpte burayı sorgulayamıyor? gelecek ıcın onerı sunamıyor orası ıcın

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.