İlker Ünsever: TGA turizm işletmelerinin yaşam hakkını elinden alıyor

İlker Ünsever: TGA turizm işletmelerinin yaşam hakkını elinden alıyor
TÜRSAB Hukuk Başdanışmanı İlker Ünsever, Kültür ve Turizm Bakanlığının yayınladığı Turizm Payı Ödeme Belgelerinin Kültür ve Turizm Bakanlığına Bildirilmesi Hakkında Usul ve Esaslar”ın garabet olduğunu söyledi.

TurizmGüncel

Temmuz ayında yürürlüğe giren ve 2634 sayılı kanunu değiştiren 7183 sayılı kanununa ekleme yapıldığını ve TGA’ya yapılan turizm payı ödemelerine ilişkin bildirimde bulunma zorunluluğu getirildiğini hatırlatan TÜRSAB Hukuk Başdanışmanı İlker Ünsever, “Ödediğin turizm payının belgesini bana gönder dedi. Bunun tahakkuk anlamında mı, ödeme makbuzu anlamında mı kullanıldığı bile belli değil. Beyannameyi veriyoruz, beyannameden sonra tahakkuk alıyoruz, bir de ödeyip makbuz alıyoruz. Hangisini istedikleri bile belli değil. Biz bunun makbuz olduğu sonucuna varıyoruz. Peki anlamlı mı? Anlamsızlığın daniskası” diye konuştu.

“Devletin eksikliğinin itirafı”

Turizmcilerin vergiyi tahakkuk ettiğini, devamında vergi çıktığını ve ödemenin devlete yapıldığını kaydeden Ünsever, “TTGA devletin dışında bir organ mı? Bu bir basiretsizlik. TTGA diyor ki, ‘Ben devlet bütçesine bana ödenmek üzere giren parayı bilemeyebilirim. Sen bana gönder. Ben buradan takip edeyim ve Maliye Bakanlığına diyeyim ki; bakın bu gelecek’ Bu durum devletin kendi içindeki eksikliğinin ya da bir kurumun devletin yapısının eksikliğine ilişkin itirafıdır.” ifadelerini kullandı.

“Hiçbir vergi borcum için böyle bir eylem yapmayan devlet...”

Kültür ve Turizm Bakanlığının bununla da yetinmediğini belirten İlker Ünsever, “Diyor ki, ‘Bu belgeyi bana göndermezsen önce uyarırım. 15 gün içinde yine göndermezsen 13 bin lira para cezası veririm. Daha da ısrar edersen belgeni iptal ederim’. Hiçbir vergi borcum için bana benzeri

hiçbir eylem yapmayan devlet, ben ödeme belgesini TGA’ya göndermedim diye bunu yapacak.” şeklinde konuştu.

Kanun komisyondayken buna itiraz ettiklerini ve ‘genel kurulda düzelir’ yanıtını aldıklarını belirten İlker Ünsever, ancak genel kurulda da düzeltilmediğini ve ortaya ‘böyle bir garabet’ çıktığını ifade etti.

“Belge iptaline kadar varan bir yaptırım, garabettir”

Turizmi Teşvik Kanunu değiştirilirken TGA kanununa bir ceza eklendiğini anımsatan Ünsever, “Devlet bir bütündür. Ben şimdi belediyeye ödediğim verginin makbuzunu zabıtaya ibraz etmezsem para cezası mı ödeyeceğim? Vergi memuru denetime geldiğinde makbuzu gösterip dediğimi mi söyleyeceğim? Zaten var onun kaydında. Ben devlete ödedim. İbraz etmek diye ayrı bir yükümlülük, bu yükümlülüğe ilişkin para cezası ve sonrasında belge iptaline kadar varan bir yaptırım, garabettir.” şeklinde konuştu.

“Baktık otomasyon sistemi yok”

TGA payının ödendiğine ilişkin belgelerin Bakanlığa gönderilmesine ilişkin usul ve esasların yayınlandığını hatırlatan İlker Ünsever, “Ödeme belgelerinin otomasyon sistemine yükleneceği söylendi. Ancak baktık ki otomasyon sistemi yok. Sorduğumuzda, ‘otomasyon sistemi hazır hale gelene kadar kargo ile gönderin’ dendi. İki gün sonra ise yeni bir açıklama yapıldı ve ‘otomasyon sistemi hayata geçene kadar bir şey göndermeyin, biz size bildireceğiz.’ dendi.” açıklamasında bulundu.



Bu Haber 08.10.2021 - 21:37:37 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Bülent GÜNEŞ 12.10.2021 - 06:09

    Nerden baksan, neresinden tutsan elinde kalıyor tam bir tutarsızlık.

  • Metin bilgiş 09.10.2021 - 11:01

    Bu türden bir sistemi Yönetebilecek akıl yok ama bu sistemin getireceklerini arzulayan kocaman egolari var Allah sonumuzu hayretsin

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.