KOMER, Kuşadası’nda sezonu uzatacak

KOMER, Kuşadası’nda sezonu uzatacak
Kuşadası’nda inşaatı devam eden KOMER, bölgeye taze kan getirecek. Kuşadası Otelciler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürhan Hurda, “Buraya senede 12 kongre alırsak, bütün ticari kaygı ortadan kalkar" dedi

Eda Özsoy - Turizmguncel

Kuşadası’nda 17 bini turizm işletmeli belgeli, 8 bine yakın belediye işletme belgeli olmak üzere toplamda 25 bin yatak bulunuyor. Ancak bunların büyük bir kısmı tapulu. Yani arazi tahsisli tesisler çok çok az... Dolayısıyla yatırım maliyetleri de çok yüksek...

Kuruluşu 1990’lı yıllara dayanan Kuşadası Kongre Merkezi (KOMER) uzun yıllardır kan kaybeden bölgede, bir umut ışığı olarak görülüyor. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy’un 4 yıldır başkan olduğu Kuşadası Kongre Merkezi, önceleri Kuşadası’ndaki yatırımcıların kurduğu bir şirketti. Daha sonra, TÜRSAB büyük ortaklar arasına girdi. İl Özel İdaresi, Kuşadası Belediyesi bazı resmi kurumlar ve Kuşadası’ndaki otel işletmeleri, ortaklar arasında yer alıyor.

325 BİN DÖNÜM ARAZİ

 Kongre merkezinin bulunduğu 325 bin dönüm arazi, 49 yıllığına tahsis edilmiş  durumda. Kongre merkezi aslında bir çatı görevini üstleniyor. Bu merkezin altında Silivaryum adında, katılımcıların günlük ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri, Kuşadası’ndaki halka da hitap edecek, alışveriş alanları olan bir kompleks bulunuyor. Bu yapının içinde açıkhava tityatrosu da yer alıyor.  

2011 YILINDA AÇILACAK

KOMER’in diğer alt yapısında, 5 yıldızlı bir otel işletmesi bulunuyor. Ancak otel inşaatına yapılan anlaşma gereği kongre merkezinin birinci ayağı yani kongre sarayının yüzde 70’i tamamlanmadan başlanmıyor. Tesisin 2011 bahar aylarında kapısını ziyaretçilere açması planlanıyor.  

SEZONU ÖNE ÇEKİP, SONRAYA ÖTELEMEK İSTİYORUZ 

Kuşadası Otelciler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürhan Hurda,  KOMER’in bölgeye taze kan getireceğini düşünüyor. Dünyada yılda 40 bin seminer düzenlendiğini belirten Hurda, şu bilgileri veriyor:

“Kuşadası’nda risksiz, tasasız ticari kaygısı olmayan 20 hafta var. Dünyada 40 bin tane seminer düzenleniyorsa, demek ki geri kalan 22 haftada 12 kongre alınması, bölgenin bütün ticari kaygısını ortadan kaldırır. Sezonu daha önceye çekip, daha sonraya ötelemek istiyoruz. Zigzaglardan çok daha düz bir çizgiyle devam etmek istiyoruz. İmarların fazlalaşması, yanlış yatırımlar nedeniyle Kuşadası çok yaralandı. Bunda hızlı büyümenin de nedenleri oldu. Müşteri profilini değiştirmek, deniz kum güneşin dışına çıkmak için çaba sarfediyoruz.” 

ALTYAPI SORUNUNUN GİDERİLMESİ ŞART

 Hurda, kongre merkezinin yapılması birlikte altyapı sorununun da giderilmesini istiyor ve şu uyarıda bulunuyor:

“Kongre merkezinin kapasitesi aynı anda 8 bin 500 kişi... Aynı anda bu kadar kişinin gelip, gitmesi çok zor. Burada mahalli ve mülki idareye önemli görevler düşüyor. Şu anda altyapı problemi ortaya çıkmadı. Ancak bunun bir an önce görülmesi lazım. Yoksa ilk toplantıda istanbuldaki olimpiyat stadı açılışına döneriz”

 



Bu Haber 22.02.2010 - 20:48:16 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.