Eda Özsoy

Yeni TTK ve turizm sektörü

Temmuz ayında yürürlüğe girecek olan Türk Ticaret Kanunu, turizm sektörü için hem kolaylıkları hem de zorlukları beraberinde getiriyor.

TUROB’un İstanbullu otelcilere yönelik düzenlediği Türk Ticaret Kanunu bilgilendirme toplantısında, kanunla ilgili tüm detaylar tartışıldı, konuşuldu. Bunları yazdığımız haberde ayrıntılı olarak görebilirsiniz.

    Burada turizm sektörünü ilgilendiren en önemli şeylerden biri, ticari sır kavramının ortadan kalkması olacak. Yani temmuz ayından sonra kimse benim doluluğum şu kadar, ben şu kadar iş yaptım diyemiyecek. Çünkü şirketle ilgili bilgilerin hepsi internet sitesinde yazılı olacak. Benim sitem var deyip işin içinden de malesef çıkamıyorsunuz. Çünkü siteyi güncellemeyenleri de ağır cezalar bekliyor.

KÜÇÜK ŞİRKETLER NASIL YÖNETİCİ ATAYACAK?


    Bu kanuna şehir otelleri ve resortlerin uyum sağlaması kolay gibi gözüküyor. Asıl büyük sıkıntı küçük işletmelerde yaşanacak. Kıt kanaat geçinen bu şirketler, hem site oluşturacak hem de şirketin başına bir yönetici atamak zorunda kalacak. İşte bu noktada büyük sıkıntılar yaşanacak. Bu yükleri kaldıran işletmeler ayakta kalacak, kaldıramayanlar malesef ticari hayatına son verecek. Ya da belki birleşmeler yaşanacak.

    Bir diğer dikkat çekici nokta, yeni yasanın otellere daha fazla güvenlik sorumluluğu getirmesi. Çünkü artık otelde kaybolan eşyanın sorumluluğu işletmeciye yükleniyor. İşletmeci kaybolan eşyanın değerinin üç misline kadar tazminat ödeyecek.

OTELLERİN ACENTELERDEN ALACAKLARI NE OLACAK?

    Bunun yanısıra kanunun en büyük avantajlarından biri acentelere yönelik korumaların sağlanması. Çünkü yeni kanunda acentelere hangi koşullarda ödeme yapılması gerektiği açıkça belirtilecek.

    1530’uncu Madde’nin çarpıcı ifadelerinden birisi de şöyle: Sözleşmelerde vade belirlenmişse, vade geldiğinde kendiliğinden temerrüt gerçekleşir. Hizmeti ya da malı teslim alan taraf, teslimden itibaren kararlaştırılmamışsa 30 günde kararlaştırılmamışsa en fazla 60 günde parayı ödeyecek. Bu süreler uzatılamayacak.

Peki otellerin acentelerden alacakları ne olacak? Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Dr. Sıtkı Anlam Altay'ın verdigi bilgilere göre, aynı kurallar, otellerin acentelerden alacakları için de geçerli olacak. Ama bunu Maliye Bakanlığı takip edecek. Bu da prensipte çok da kolay gözükmüyor.



    Konferans sırasında konuştuğum TUROB Başkanı Timur Bayındır ve Yönetim Kurulu üyeleri Müberra Eresin ile Taner Yallagöz de en çok bu noktaya dikkat çekiyorlar. Türkiye’deki acentelerin çoğunlukla borçların ötelenmesi nedeniyle battıklarını anlatan İstanbullu otelciler, yeni kanunla birlikte tüm bu sorunlara çözüm bulunacağını düşünüyorlar. Küçük işletmelere ise yasa ile yeni masraf kapıları açılıyor.
    
    Umarım yeni yılda acentelerin kötü haberlerini duyurmak zorunda kalmayız. Hepinize mutlu ve sağlıklı bir yıl diliyorum.


Bu Makale 21.12.2011 - 17:23:25 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Agnost 22.12.2011 - 04:46

    İnternet sitesi kurmakgüncellemek ve şirketin başına yönetici atamak küçük işletmeleri bitirir demek asılsız olur. Hatta küçük işletmeler için bu iş çok daha kolay olacak. Asıl büyük işletmelerin kağıt üstündeki doluluklarını, borçlarını ve vergi ödemelerini görmek güzel olacak. Zarar göstermeler, tam dolu tesisi 30 dolu göstermeler, hiçkimsenin olmadığı oteli dolu göstermeler, gittiğiniz otellere bundan sonra bir de internetten bakın. Benen tavsiye...

  • bravo 21.12.2011 - 09:19

    Küçük işletme de neymiş Türkiye büyük ülke ya küçüklere yer yok

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.