Eda Özsoy

Tanıtımda yeni strateji; sıcak pazarlama

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal, turizmcilere Türkiye tanıtımı için yeni yol haritasını açıkladı. Profesyonel ekipler sıcak pazarlama yöntemiyle ülkemize turist getirmeye çalışacak. Bu sistem İngiltere ve Almanya’da uygulanacak.

Sektörün durumu malum! Turizmi bırakın, Türkiye çok zor bir dönemden geçiyor. Ardı ardına gelen terör olayları hem ülke imajımızı zedeliyor hem de ekonomiyi ve dolayısıyla turizmcileri olumsuz etkiliyor.

Toplantılarda yemeklerde hatta sosyal medyada sürekli birbirimize dert yandığımız böyle bir dönemde, Tanıtma Genel Müdürümüz İrfan Önal, TÜRSAB Akademi’nin toplantısında konuştu. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy önderliğinde organize edilen toplantıda böyle bir ortamda neler yapılması gerektiği üzerinde duruldu. Önce Başaran Ulusoy bir konuşma yaptı.

“Mücadeleye devam!”

Ulusoy, “Bir türbülanstan geçiyoruz. Hepimiz aynı gemideyiz, birlikte yolculuk yapıyoruz. Bu sarsıntıları birlikte geçiriyoruz. Ama elbet türbülans bitecek ve biz yolumuza devam edeceğiz” diye başladı sözlerine…

Duygusal bir konuşma yapan Başaran Ulusoy, bu meselenin sadece turizmcinin değil bütün ülkenin meselesi olduğunu anlattı. Beraber hareket etmenin önemine değinen Ulusoy, “Hayal ürünü satanların küsmeye bozulmaya hakkı yok. Mücadeleye devam” mesajı verdi. Başaran Ulusoy’un bu sözleri salondakiler tarafından büyük alkış aldı.

Daha sonra Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal mikrofonu ele aldı. Bakanlığın tanıtma faaliyetleriyle ilgili bilgi veren Önal, turizmcilere ‘zor günleri birlikte atlatacağız’ mesajı verdikten sonra bu yıl farklı bir stratejiyle yollarına devam edeceklerinin altını çizdi.



Pazarlamada yeni strateji

59 ülkede 112 fuara katıldıklarını söyleyen Önal, özellikle pazarlama stratejilerini değiştirdiklerini söyledi. Önal’ın verdiği bilgilere göre Türkiye’ye yönelik yurtdışı paket tur satışlarını artırmak için profesyonel pazarlamacılar kullanılacak. Bunun için profesyonel ekipler oluşturuldu.

Hedef: Sıcak pazarlama yapmak.  Amaç: Sıcak satışı artırabilmek.

Bunun için çalışan profesyonel marketing timler, acentelerle sürekli irtibat halinde satışları takip ediyorlar. Türkiye hakkında bilgi eksikliği olan satış elemanlarını sürekli bilgilendiriyorlar. Geçen yıl İngiltere’de başlatılan bu çalışmada, ikinci etap yine ana pazarlarımızdan Almanya olacak. Uzun vadede Rusya ve Ukrayna’da da aynı strateji izlenecek.

“Sokağa inerek etkileşime geçiyoruz”

İmajımızın şu anda isteniler noktada olmadığını tekrarlayan İrfan Önal, turizm sektörüne yönelik şu mesajları verdi:

“Turizmde iyimserler kazanır. Pozitife odaklandığımız sürece kazanacağız. Algı ve imaj konusunun da  bununla ilgili olduğuna inanıyorum. İçinde tartışma ve negatiflik barındırmayan iyimserlikten beslenen kültür, sanat spor gibi alanlarda karşı tarafa değer kattığınız an, o insanın beynine de ulaşmış oluyorsunuz. Türkiye’deki yaşamı göstermek adına çalışmalar yapıyoruz. Yurtdışındaki uluslararası festivallerde sokağa inerek etkileşime geçmek istiyoruz.

Dijital ve sosyal medya günlük hayatımızda bir olgu. Turizmi pazarlama konusunda bu alanı iyi kullanmak zorundayız. ‘Turkey Home’ adıyla bir kampanya yürütüyoruz. Çeşitliliği yüksek bir destinasyonu, karşı tarafa çok karmaşık ilettiğimizi fark ettik. Bunun üzerine yalın bir konsept ve iletişim diliyle karşı tarafa mesaj verelim istedik.

Sürdürülebilir bir şekilde bu konseptle tanıtım yapmaya çalışıyoruz. Güncel enstrüman olarak sosyal medyayı seçtik. Biz son 3 yıldır kendi iletişimimizi sosyal medya aracılığıyla sağladık. Bunda da başarılı olduğumuza inanıyorum.”

“İyimserliği kaybetmeyelim”

Tanıtımda çağımızın modern kanalı dijital mecraların önemini vurgulayan Önal, yaptıkları çalışmalarla yarım milyon insana ulaştıklarını, sosyal medyada 8.7 milyar görünürlük yakaladıklarını grafiklerle acentalara anlattı. Ama bence Önal’ın bahsettiği en önemli konu sahaya inmekti. Evet bakanlık doğru hamle ile etkin bir pazarlama stratejisini devreye aldı. Sahaya inmek sokaktaki insanı etkilemek çok önemli. Burada outgoing şirketlerinin potansiyelleri de tanıtımda yeni bir model olarak ele alınmalıdır. Binlerce insanımızı yurtdışına gönderen turizm şirketlerimiz aslında Türkiye’yi en iyi tanıtan elçiler konumunda.

Aslında özetle İrfan Bey, böyle bir ortamda yapabileceklerinin en iyisi yapmaya çalıştıklarını turizm sektörüne iletti. İçimize umut serpti, güzel mesajlar verdi. Umut, her şeyin başlangıcı derler. Biz de güzel düşünelim, iyimser olalım; belki 2017 yılı de bize güzelliklerle gelir. Ne dersiniz?

Bu Makale 30.01.2017 - 11:04:04 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • zetour 13.02.2017 - 04:49

    https://twitter.com/ZetourKosovo

  • Serdar Sağlamtunç, FCSI 27.01.2017 - 08:19

    İlginç sayılmayacak düşünceler! Sanal ortamda turizm şeklinde bir kavram geliştirilmiş anladığım kadarıyla. Ne için belli değil. Ancak kamu yöneticilerinin tek bir şeyi anlamaları gereklidir. Profesyonellikte iyimserlik asla yoktur ve olamaz. Sadece doğru seçilmiş reel veriler, planlar, hesaplamalar, A, B, C planları vardır. Biz bunları her projede yapabiliyorsak, kamu neden yapamıyor? Sorulması gereken soru budur! Sürekli hayal satılabilir mi? Bugün yapılmak istenenin özeti budur.

  • Alanyalı 21.01.2017 - 01:57

    birbirimizi kandırmayalım gider ayak tanıtımdan birileri para kazanmaya çalışıyor nisan ayından sonra hiç biri koltuğunda oturmayacak koltuğu tek bırakmayacak ulusoy olur

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.