Eda Özsoy

ITB, Adana, Diyarbakır Government ve Türk turizmi

Dünya turizm borsasının kalbi, geçen hafta ITB Berlin’de attı.

Öncelikle Türkiye standı geçen yıla göre çok daha renkli ve hareketliydi. Berlin sokaklarında da bol bol “Home Turkey” kampanyasının ayrıntılarını görme olanağı bulduk. Türkiye, ‘fuarda kendinizi evinizde gibi hissedin’ mesajı vermeye çalışmıştı. Her ne kadar bazı turizmciler tarafından eleştirilse de, en azından kampanyada kullanılan görseller standa bir canlılık katmıştı.
 
Geçen yıl olduğu gibi şehirler, yine destinasyonlar altında toplanmıştı. İstanbul, İzmir, Antalya, Kapadokya ve Adana destinasyonları vardı.
 
Ancak fuardaki stant düzenlemelerinde yapılan bir hata, maalesef özellikle Muğla ve Denizlili turizmcileri çok üzdü. Bodrum, Fethiye, Marmaris ve Pamukkale, İzmir bölgesi standı altında yer almıştı. Bunun üzerine harekete geçen turizmciler, hemen ortak bir basın açıklaması yaparak bu duruma tepki gösterdi.
 
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, fuara Türkiye Polonya ilişkilerinin 600. Yıldönümü törenleri nedeniyle maalesef katılamadı. Ancak Adana destinasyonu, bu boşluğu bir nebze de olsa hafifletmiş oldu. Müsteşarımız Özgür Özaslan da fuara iştirak edemedi. Özaslan’ın Çin’de temaslarının olduğu bildirildi.
 
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı ile AB Bakanı ve Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, bu yıl stantları tek tek dolaşarak turizmcilerle bir araya geldi. Berlin Büyükelçiliği’nde turizmciler için verilen resepsiyona da bakan yardımcısı ile AB Bakanı Çavuşoğlu katıldı.
 
GÖZDE ŞAHİN NEDEN GÖREVDEN ALINDI?


Bu yılki fuar, Alman pazarındaki beklentilerden ziyade pek çok şaşırtıcı gelişmelerle adını duyurdu. Turizmciler bir bürokratın görevden alındığı söylentilerini kendi aralarında tartışırken, cuma akşamı Gözde Şahin’in haberi geldi. Berlin Turizm Müşaviri Gözde Şahin’in fuarın ortasında apar topar görevden alınması büyük bir şaşkınlık yarattı. İddialara göre Şahin’in görevden alınması, bir bürokratın danışmanının otel rezervasyonundan kaynaklandı. Tabii, bunlar sadece spekülatif iddialar. Umarız bu iddia, doğru değildir. Türk turizmine bu kadar emeği geçen bir bürokratın görevden alınmasında daha geçerli bir neden olmasını temenni ediyoruz.
 
Adana standının altınında yer alan“Diyarbakır Government” skandalı da fuarın öne çıkanları arasındaydı. Fuara katılan iller ve turizm beldeleri kendi adları ile yer alırken, Diyarbakır’ın “Diyarbakır Government” (Diyarbakır Hükümeti) adıyla stant açması tepki çekti. Konunun basında yer alması üzerine tabeladaki “Government” yazısı kaldırıldı.
 
 YÜZDE 5 ORANINDA ARTIŞ BEKLENİYOR


Gelelim Alman pazarı ve Türkiye’ye yansımasına… Turizmcilerin ortak görüşü bu yıl Alman pazarında yüzde 5 civarı bir artış yaşanacağı yönünde… Yani Avrupa’dan gelen rezervasyonlar fena gitmiyor. Ancak sezonun asıl gidişatını Rus pazarı belirleyecek.

Ukrayna krizi ve Ruble’nin değer kaybı büyük bir negatiflik yaratmazsa sezon iyi geçecek. Yani beklentier kötü bir sezon olmayacağı yönünde…

Herkese güzel bir sezon dilerim
 



Bu Makale 28.04.2014 - 13:38:20 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • genc turizmci 14.04.2014 - 04:13

    biz de grubumuz icin stand almaya calistik ancak alamadik daha onceki yillarda stand sahibiydik. ustelik fuara az bir zaman kala surekli birileri izindeydi muhattab bulamadik defalarca arama mail gonderdik ve sonuc husran. kimsenin ulke turizmininin tanitilmasina engel olmaya hakki yok.

  • Mehmet Mülayim 11.03.2014 - 10:51

    ITB Çok güzel geçti. Ancak Eda Hanımın bahsettiği ufak sinekler mide bulandırıyor. Siyasi Hoş görünme çabaları ile Adananın bölgeleştirilmesi, Diyarbakır olayı ise tam bir skandal. Bu gözden kaçmayacak, kaçamayacak, kaçmaması gereken ve hiç bir şekilde AFFI olmayan bir konu. Gözde Şahinin böyle önemli bir fuar esnasında her ne sebeple olursa olsun Görevden alınmış olması ise ne Devlet geleneğine, ne bürokrasi işleyişine, ne de profesyonelliğe sığar. Tamamen POLİTİK kokan bir karar. Turizm yöneticisi olarak bu 3 konuyu da esefle kınıyorum.

  • Bir Otelci 11.03.2014 - 08:52

    Eda Hanım, Gözde Hanımın görevden alınması çok doğru bir karardır. işin iç yüzünde bilmediğiniz bir çok sebep var. ayrıca Stand yerleşimi son derece başarısızdı. hazırlıklar zamanında yapılmamıştı. kimlerin katılacağı aylar öncesinden belli olmasına rağmen tabelalar hazır değildi. bölge otelleri, şehirlerinin etrafında konumlandırılması gerekirken. gelişi güzel salona dağıtılmıştı. son 8 yıllık süreçte gördüğüm en kötü organizasyondu. her yıl standa yerleri tahsis edilirken kura ile belirlenirdi. bu yıl Gözde Hanımın sayesinde keyfi bir uygulama yapılmış. bunu da çıplak göz ile görmek çok mümkün Saygılarımla

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.