Ege'nin turizm cennetinde 10 yıllık kanalizasyon isyanı

Ege'nin turizm cennetinde 10 yıllık kanalizasyon isyanı
Bozcaada sakinleri kanalizasyonun 10 yıldır direkt denize verilmesine isyan ediyor. İmza toplayan adalılar tam 3 yıldır sonuç alamıyor...


Turizm sektörünün en hızlı gelişen merkezlerinden Bozcaada’da kanalizasyon sorunu yaşanıyor. Anakaraya sadece 6 km uzaklıkta olan Bozcaada, yaklaşık 10 yıldır kanalizasyon sorunuyla boğuşuyor. Doğal güzelliklerini koruyarak kasaba kültürünü geliştiren adanın, Poyraz Limanı’ndan denize kanalizasyon atıklarının verilmesi ada halkını isyan ettiriyor. Ulaşımı kolay olduğu için özellikle her hafta sonunda günübirlik tatilcilerin akın ettiği Bozcaada’nın en bakir koylarından olan Poyraz Limanı’ndan bırakılan kanalizasyon sularına çözüm bulunması için Bozcaada Forumu 565 kişiden imza topladı. Atık suların artık insan sağlığını etkilemeye başladığını söyleyen adalılar, limanın Bekçibayırı mevkiinde kanalizasyonların hiçbir işleme tabii tutulmadan denize verildiğini fotoğraf ve videolarla belgeledi.
 
Bekçibayırı’ndaki kanalizasyon için 3 yıl önce resmi başvuru yaptıklarını belirten adalılar, halen bir önlem alınmadığını söyleyerek geçtiğimiz gün Bozcaada Kaymakamlığı’na gitti.
 
Bozcaadalılar, her geçen gün kötü kokunun arttığını, kayaların ve sahildeki kumların renk değiştirmeye başladığını belirtti. İmzalı dilekçeyi kaymakamlığa sunan Bozcaadalılar, turizmin de olumsuz etkilendiğini söyleyerek adaya gelenlerin artık Poyraz Limanı’na gitmekten vazgeçtiğini vurguladı. Çevre ve Orman Bakanlığı, Çanakkale Valiliği Çevre ve İl Şehircilik Müdürlüğü, Bozcaada Kaymakamlığı ve Bozcaada Belediyesi’ne 2009 ve 2010 yılında da benzer dilekçeler verdiklerini söyleyen Bozcaada Forumu üyeleri, kanalizasyonunun denize boşaltılmasının devamı halinde konuyu savcılığa taşıyacaklarını da belirtti. (Milliyet)


Bu Haber 29.07.2013 - 10:38:16 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • RIfat Diker 12.09.2013 - 08:28

    Bozcaada da yerel yönetimin mali gücünü aşan sorunlara ada dışından destek şarttır. Zaten ada kapasitesini aşan sorunlarda dışarıdan gelmektedir. Son yıllarda gerek günübirlik gereksede kısa süreli ziyaretçi akımındaki hızlı yükseliş buna paralel kanalizasyon,çöp,temizlik ve çevre bakım, ulaşım ve trafik, yol, liman, enerji ve su gibi kapasitelerine aşırı talep getirmiştir. Dolayısıyla bu ihtiyaçların yapılması finansmanı ya direkt olarak ihtiyacı yaratanlardan giriş, otopark, ayakbastı hizmeti,yol kullanımi, plaj,çevre, çöp, liman, gibi fasılları kapsayacak şekilde günlük,aylık gibi şekilerde bu ziyareçileren gemi girişlerinde veya ada girişinde intenetde dahil olmak üzere belediye veya yerel yönetim birimleri tarafından sağlanabilir . Dünyada örnekleri çoktur ve başka yol yoktur. Zira Devlet ten veya Dış fonlardan tedariki hem zor hemde uzun vadeli finans yaratmaz ancak belirli projelerede kullanılabilir. Biran önce bu kaynaklara yönelip çözümler üretilmediği taktirde Bozcaadanın problemleri yeni problemler çıkartmak için demoklesin kılıcı gibi ada üzerinde dalgalanmaktadır.

  • Ceylan Pirinçcioğlu 30.07.2013 - 01:29

    Bu konu gerçekten önemli. Bu korkunç duruma herkesin duyarlı olması ve dikkat etmesi gerekli. Buna benzer başka bir durumda BALIK ÇİFTLİKleri konusudur. Bodrum üzerinde uçanlar net olarak nasıl bir kirlilik yarattığını göreceklerdir, üstelik bu kimyasal bir kirlilik. Açık denize taşınan Balık çiftliklerinde kimyasal yemlerin yarattığı kirlilik sahillere vuruyor... Bu konu da mercek altına alınmalı. Yoksa güzelim koylarımız çevre kirliliğinden tüm cazibesini kaybeder.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.