Alman gazete 2016 sezonunu analiz etti: İşte kazananlar ve kaybedenler

Alman gazete 2016 sezonunu analiz etti: İşte kazananlar ve kaybedenler
Alman gazetesi Deutsche Welle, 2016 sezonunda Avrupa'nın 11 destinasyonunun performansını analiz eden bir haber yayınladı. Haberde, İspanya yılın kazananı, Türkiye ise kaybedeni olarak nitelendirildi.


TurizmGüncel - Dış Haberler

Kerstin Schmidt'in Deutsche Welle için kaleme aldığı Seyahatte ''2016: Kazananlar ve kaybedenler'' (Travel 2016: winners and loosers) başlıklı haberde, Avrupa'daki 11 destinasyonun performansı ele alındı. Yazıda, İspanya kazanan, Türkiye ise kaybeden ülke olarak nitelendirildi.

Gazetede yer alan haberde 11 destinasyonun 2016 performansı ile ilgili olarak şu bilgiler verildi:



İzlanda: Yılın yükselen yıldızı

İzlanda, Avrupa'da hiçbir destinasyonun gösteremediği başarıyı göstererek ziyaretçi sayısını yüzde 34 artırdı. Avrupa Komisyonu'nun verdiği bilgilere göre, 2016 yılında İzlanda'yı Avrupa ve Asya ülkeleri de dahil, 1.7 milyon turist ziyaret etti. Fiyatlarını sabit tutan İzlanda ziyaretçilerini muhteşem şelaleler, buzullar ve gayzerlerle ödüllendirdi.



Slovakya: Yeni trend destinasyon

Bu doğu Avrupa ülkesi, yüzde 19'la İzlanda'nın ardından Avrupa'da ziyaretçi sayısını en çok artıran ikinci ülke oldu. Slovakya ziyaretçilerine Akdeniz ülkeleri gibi gibi deniz, kum ve güneş sunmuyor ancak uygun fiyatlarıyla onları cezbediyor.



Kıbrıs: Ruslar arasında popüler

Akdeniz adası Kıbrıs da Slovakya gibi ziyaretçi sayısını bu yıl yüzde 19 artırdı. Türkiye ile Rusya arasında yaşanan gerilim ve terör saldırıları nedeniyle Türkiye'ye gitmeyen Rus turist, bu yıl Kıbrıs'ı ihya etti. 



Bulgaristan: Karadeniz'in sıcak noktası

Bulgaristan'ın İbiza'dan ucuz, Türkiye'den ise daha güvenliği olduğuna karar kılan Rus ve Alman turistler 2016 sezonunda bu ülkeye gitmeye karar verdi. Bulgaristan'a giden ziyaretçi sayısı bu yıl yüzde 13 arttı. Oldukça ucuz bir destinasyon olan Bulgaristan'da turistler, harcayacak daha fazla paraya sahip oldular.



İspanya: Yılın kazananı

İspanya ise 2016 sezonunda ziyaretçi sayısını yüzde 10 oranında artırdı. 2016 yılında 74 milyon yabancı ziyaretçi ağırlayan İspanya, ziyaretçilere hem deniz, kum ve güneş, hem de güvenli bir tatil imkanı sundu. Sahillerdeki kalabalıklar, 2016 turizm sezonunda kazanan destinasyonun İspanya olduğunun en açık göstergesi.



İngiltere: Hiç olmadığı kadar ucuz

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkma kararı almasının ardından bu ülkeye giden ziyaretçi sayısında ciddi bir artış kaydedildi. Nedeni ise poundun euro karşısında önemli ölçüde değer kaybetmesi. Sadece 6 ayda İngiltere'ye giden ziyaretçi sayısı yüzde 8 oranında arttı.



Yunanistan: Karışık mesaj

2016 yılı Yunanistan için de zorlu bir turizm sezonu oldu. Bu yıl ziyaretçi sayısını sadece yüzde 1.5 oranında artıran Yunanistan'da Girit, Korfu ve Mikonos adaları son derece popüler olurken; mülteci krizi ile boğuşan Midilli ve Sakız adalarında sırasıyla yüzde 63 ve yüzde 71 oranında ziyaretçi düşüşleri kaydedildi.



Türkiye: Yılın kaybedeni

Siyasi istikrarsızlığın terör olaylarıyla bir araya geldiği Türkiye, yabancı turist sayısında yüzde 33 kayıp yaşadı. Sadece ağustos ayında Almanya'dan yüzde 34, Rusya'dan ise yüzde 74 ziyaretçi kaybı yaşandı. Öte yandan Suudi Arabistan'dan giden ziyaretçi sayısında artış yaşandı.



Belçika: Negatif denge

Terör saldırılarının vurduğu bir diğer destinasyon ise Belçika oldu. Saldırılar nedeniyle bu ülkeye giden yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 13 azaldı. En çok ziyaretçi çeken şehir durumundaki Burges de bundan nasibini aldı. Bu yıl Belçika için en iyi haber, Belçika birasının UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras listesine girmesi oldu.



Fransa: Hala bir numara

Paris ve Nice'te yaşanan terör saldırılarının ardından Fransa'ya giden ziyaretçi sayısı yüzde 5.5 oranında düştü. Paris, Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapmasına rağmen, ziyaretçilerinin yüzde 16.6'sını kaybetti. Buna rağmen Fransa dünyanın bir numaralı turizm destinasyonu olmaya ve bunu korumaya devam ediyor. Hükümet, güvenlik önlemlerini atırmak için 43 milyon euro para harcayacak.



Almanya: Hafif bir büyüme

Terörizme hedef olan bir diğer ülke de Almanya oldu. Temmuz ayında  Bavyera'da yaşanan saldırının ardından, şimdi de 12 kişinin hayatını kaybettiği Noel pazar alanı olayı yaşandı. Buna rağmen Almanya'ya giden turist sayısı yüzde 1.5 oranında arttı. Yabancı ziyaretçilerin en popüler şehirleri ise Münih, Bavyera, Heidelberg, Kara Orman ve Berlin oldu.


Bu Haber 22.12.2016 - 15:18:58 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • memduh 31.12.2016 - 05:24

    Ben oludeniz hisaronu destinasyonunda magaza isletmekteyim masa basinda degil sahada 30 yildir ingiliz agirlikli yabancilarla alis veris yapiyorum onlar bizim ulkemizi cook seviyorlar fakat siyaset ve uluslar arasi uyum maddeleri hic arastirilmiyor bu insanlar buralardanaldigi evleri satip gitmek zorunda brakiliyorlar bulgaritan gibi ulkelere kaptiriyoruz nedenlerini ben bire bir biliyorum ilgililer karnelerine baksinlar beceremiyorlarsa bu koltuklari meskul etmesinler boyle bir ulkenin turizmcileri nasil zarar ettirilir hicmi dusunmezler sigorta sistemini mukayese etsinler mesela daha cook seyler var vasifsiz insanlar hizmet sektorunde neden ucuz dev Let destegi yok vs.....

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.