'2014'te iğneyle kuyu kazdık, 2015'te daha fazla çalışmak zorundayız'

'2014'te iğneyle kuyu kazdık, 2015'te daha fazla çalışmak zorundayız'
Kempinski Hotel The Dome Genel Müdürü M. Nihat Tümkaya, 2014'ün zor bir sezon olduğunu ancak adeta iğneyle kuyu kazarak hedeflerine ulaştıklarını belirtti. 2015'in daha da zor bir yıl olacağını ifade eden Tümkaya, sektörde ayrıca istihdam sorununun yaşanabileceğini kaydetti.


Savaş Daş - TurizmGüncel

2014 sezonunun kendileri açısından zorlu olmakla birlikte bütçeledikleri şekilde geçtiğini belirten Kempinski Hotel The Dome Genel Müdürü M. Nihat Tümkaya, sezonda yurtdışında irili ufaklı tur operatörlerinin batması sonrasında Türkiye'de yer hizmetlerini yapan acenteler ve bazı otellerin paralarını alamamaları gibi sıkıntılar yaşandığını ifade etti. Tümkaya, “Ancak hedeflerimize ulaştık. Bunun nedeni ise çok yönlü pazarlama stratejileri izlemiş olmamız. Bugüne kadar partnerlerimizi bu kadar sık ziyaret ettiğimi hatırlamıyorum. Deyim yerindeyse iğneyle kuyu kazdık” dedi.

PARTNERLERİMİZİ YAKINDAN İZLEMELİYİZ

Otelcilerin sarf etmeleri gereken eforun her geçen yıl arttığına işaret eden Nihat Tümkaya, partnerlerin sorunlarını ve sıkıntılarını yakından izleyip anlamak ve desteklemek gerektiğini ifade etti. Tümkaya, “Pazarları yakından izleyip gerekli çalışmaları yaptığımız takdirde yeterli dolulukları yakalayacağımıza inanıyorum” dedi.

KENDİMİZİ YENİ REKABET KOŞULLARINA HAZIRLAMALIYIZ

Sektörün üç ana ayağı olan hava yolu, konaklama ve tur operatörlüğünde ortaya çıkan yoğunlaşma ve artan rekabetin sektörü nasıl etkileyeceği şeklindeki sorumuza ise Tümkaya, “Serbest piyasa ekonomisinde ayakta kalmak için bizim de yeni formüller üretmemiz, yeni vizyonlar çizmemiz gerekiyor. Dünyanın her yerinde rekabet var. Rekabet hep vardı ve var olacak. Dolayısıyla bizim yapmamız gereken şey kendimizi yeni rekabet koşullarına hazırlamak ve doğru adımları atmaktır.” yanıtını verdi.

SEKTÖRÜN UZUN VADELİ BİR STRATEJİSİ YOK

Türkiye'de otelcilik sektörünün kısa vadeli hatta günlük hamlelerle günü kurtarmaya endekslendiğini belirten Tümkaya, “Halbuki bizim uzun vadeli planlamalar yapıp daha uzun vadeli stratejiler oluşturmamız gerekiyor. Bir araya gelip birçok ortamda forumlar yaparak bu konuları tartışmamız gerekiyor. Türk otelcilik sektörü günübirlik olarak esnek ve dinamik olabilir ama uzun vadeli bakıldığında sektörümüzün bir stratejisi yok. Her yıl çeşitli olumsuzluklar ve sansasyonlar yaşanıyor, bunlarla mücadele ediyoruz. Nitekim bu, sağlam bir temel ve stratejiden uzak olduğumuzu da gösteriyor.

Nihat Tümkaya, Suriye savaşı ve Avrupa basınında Türkiye'ye dönük haberlerin sektörü nasıl etkilediği şeklindeki sorumuza ise şu yanıtı verdi:

AVRUPA MEDYASINDA TÜRKİYE İLE İLGİLİ BİR TANE OLUMLU HABER YOK

Bu coğrafyada bulunup gelişmelerden etkilenmemeniz mümkün değil. Yurtdışından, bir yabancının gözüyle baktığınızda, sürekli olarak Türkiye'nin bir savaşın içerisinde olduğuna dair haberlerin sık sık gündeme getirildiğini görürsünüz. Ben sürekli yurtdışında, özellikle de ana pazarımız Avrupa'daki haberleri sürekli izliyorum. İnanın Türkiye ile ilgili bir tane olumlu haber yansımıyor. Bu durum da bizi olumsuz etkiliyor.

Nihat Tümkaya, 2015 sezonuna dair beklentilerini Kempinski'nin yeni sezona nasıl hazırlandığı konularında ise şu bilgileri paylaştı:

İSTİHDAM SORUNU YAŞANACAK

2015'in zor bir yıl olacağı kesin. Öngörülü çalışmak lazım. Malesef yaşanan sıkıntı istihdama bile yansıyacak ve mart – nisan aylarında istihdam ettiğimiz personeli daha geç istihdam edeceğiz. Büyük tur operatörlerini yakından izlemek gerekiyor. Onlar arasındaki ortaklıklara ve onlar tarafından oluşturulan baskılara iyi bakmak lazım.

YÜZDE 8 BÜYÜME HEDEFİ KOYDUK

Biz Kempinski olarak 2015 hedefimizi yüzde 8 oranında büyüttük. Ancak bu yüzde 8'e ulaşmak için bu yılkinden daha fazla mücadele etmemiz gerekecek.



Bu Haber 14.12.2014 - 18:49:49 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Zafer Cengiz 20.12.2014 - 12:24

    Her geçen yılın bir öncesini aratmasıyla sürekli kan kaybeden turizm piyasasında, böyle gerçekçi yorumlara çok ihtiyaç var. Yıllardır ağır sorunlara ve bunalımlara rağmen sürdürülmüş olan Şampiyonluk söylemleriyle örtbas edilen gerçek durum, artık zorunlu olarak su yüzüne çıkacaktır. Önemli olan, uzun vadede söz konusu hastalıkların aşılması ve turizmin sağlığına kavuşturulması değil midir? Fakat Nihat Beyin çizmiş olduğu piyasa tablosu, sadece son durum resmini yansıtıyor ve özellikle mevcut durumun son 10 yıl içinde yaşanan bir per102ormans kaybı sürecinin son perdesi olduğunun da ayrıca idrak edilmesi gerekiyor. Görmezden gelinen tüm sorunlar ağırlaşarak piyasayı zorlamakta ve geniş çaplı bir Uyanış Atılımını zorunlu kılmaktadır. En kestirme çözüm ise, 8 yıldır unutulmuş ve hala gündeme gelememiş olan Ulusal Strateji ilacının devreye sokulmasıdır.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.