Kurumlar vergisinde tahsilat dipte, indirim yolda

Türkiye’de kurumlar vergisi tahsilatı 2012’de yüzde 82.4 ile zirveyi gördükten sonra düşüşe geçti ve yüzde 58.1’e indi. Bu oran ve dünyadaki indirim furyası Türkiye’yi de harekete geçirdi.


Maliye Bakanı Naci Ağbal, geçen hafta gazetelerin ekonomi müdürleriyle yaptığı toplantıda, yüzde 20 seviyesinde bulunan kurumlar vergisi oranlarının düşürülmesi konusunun tartışılması gerektiğini söylemiş ve ülkelerin arasındaki vergi rekabetinin önem kazandığına vurgu yapmıştı. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin hemen tamamında kurumlar vergisinde son yıllarda indirim dikkat çekiyor. ABD, yüzde 40’a yakın olan vergiyi yüzde 15’e çekmeyi planlıyor. Fransa yüzde 34.4’ten yüzde 20’ye çekmeyi planlıyor.

Kurumlar vergisinin toplam vergi gelirleri içindeki payı Estonya, Meksika, Slovakya hariç tüm ülkelerde küresel krizi izleyen 2009 yılından bu yana büyük bir gerileme kaydetti. ABD’de yüzde 10.0 iken yüzde 8.4’e düştü.

OECD ÜLKELERİ İÇİNDE EN DÜŞÜK 7. ÜLKE

Türkiye, 2014 yılı itibarıyla OECD üyesi 35 ülke arasında kurumlar vergisinin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYH) oranı bakımından en düşük 7'inci ülke durumunda. Kurumlar vergisinin GSYH’ya oranı, OECD’de ortalama yüzde 2.8 düzeyinde bulunurken, Türkiye’de bu oran yüzde 1.8 seviyesinde. Slovenya, Macaristan, Letonya, Almanya, Estonya ve Polonya Türkiye’den daha düşük kurumlar vergisi alıyor. Haberin devamı


Bu Haber 27.07.2017 - 10:52:49 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.