Yer New York: Hey sen Türk müsün?

Geçtiğimiz hafta New York'taydım. Yalnızca New York’a gelen turist sayısı, ülkemize gelen turist sayısından 10 milyon daha fazla...


Üstelik en çok binlerce km uzağındaki Asya ve Uzak Doğu’dan ziyarete geliyorlar bu harika şehri... Tabi ki New York tartışmasız dünyanın en popüler cazibe merkezlerinden biri ancak nasıl oluyor da Türkiye gibi yüzyıllarca, türlü medeniyetlere beşiklik etmiş; her şehrinde ayrı bir tarih, her bölgesinde ayrı bir zenginlik yatan bu cennet topraklara yalnızca 30 milyon turist geliyor, anlayamıyorum. Pazarlama stratejisi mi, tanıtım eksikliği mi, yoksa kestirmeden para kazanmak amaçlı 'ülkem değil ben kazanayım' zihniyetinin hakim sürmesi mi.. Hangisi? İstanbul gibi dünyada eşi benzeri olmayan bir şehrin, görenleri kendine hayran bırakacak kadar büyülü olduğunu bizzat Amerika’da tanştığım yabancılardan dinledim. Hayran hayran, yaşadığım şehri anlattılar bana sanki eski bir dostu görmüş gibi. 


 
Ne kadar tanınıyoruz?
 
Times Meydanı’nda Tanıtma Ataşeliği’nin yaptığı reklam çalışmasını hatırlarsınız. Elini uzatarak sizi Türkiye’ye davet eden yakışıklı Amerikalı'nın olduğu dev afişin önünde binlerce turistin fotoğraf çektirdiğini biliyoruz. Reklam afişleri ya da diğer görsellerde oryantal ezgilerin eskiden olduğu gibi sık kullanılmaması ise çok sevindirici.

Öyle zengin bir karmaşa var ki bu şehirde, her blok arasında yeni bir etnik grupla tanışıyorsunuz sanki. İtalyanca konuşulan Little Italy, Çince konuşulan China Town. New York’ta 170 ayrı dil konuşuluyor. Yanınızdan geçenlerin çoğunun ne konuştuğunu anlayamayacağınız kadar kozmopolit bir şehirdesiniz ancak enteresandır ki Amerikan halkı hayrete düşeceğiniz kadar çok yakından tanıyor sizi.



Bunda son dönemde sergilenen politik tavrın etkisi olmuş belli ki, hükümetin Amerika’ya yaptığı ‘çok sık’ ziyaretler ülkede Türkiye bilinirliğini arttırmış keşke bir de 'hindi' demeselerdi ülkemize.
   
Yolda yürürken yanınızdan geçen bir Amerikalı ‘Hey sen Türksün değil mi? Türkleri seviyorum ‘ diyiveriyor. Alışverişe girdiğiniz hediyelik eşya dükkanındaki Meksikalı, Türk olduğunuzu öğrenince başlıyor size içli köfte olsa da yeseydik keşke diye mutfağınızı övmeye.

 Kapadokya’yı gören Kanada’lı coğrafyasından yemeklerine, insanından hizmetine ülkenize olan sevgisini anlatıyor size. Central Park’da köpeğini sevdiğiniz İspanyol ‘Türksün değil mi, sizler çok sıcak kanlı insanlarsınız’ diyor çoğu zaman yurtdışında Türklerin bile yabancı sanarak gıyabımda konuştuğu ben denize.

Örnekler bitmez kısacası şaşkınlığımı ifade edemem???? Dünyanın hiç bir şehrinde Türk olduğum için bu kadar sempati ve ilgiyle karşılanmamıştım, Türk oluşuma en çok şaşıran ise tanıştığım Alman bir gençti. ‘NOOOOO’ derken ‘olamaz burada da mı siz’ der gibiydi gözleri, sonra da pek kalmadı zaten yanımızda. Sebebini siz biliyor musunuz?

Bu makaleyi yazarken amacım ne New York’u övmek ne 'biz daha güzeliz demek' ne de bir mesaj vermek kaygısıydı. Amacım, biz neden kocaman bir ülke olarak ve turizmin ülkeye en büyük istihdamı ve geliri sağlayan sektörlerden biri olduğunu da bildiğimiz halde bir New York olamıyoruzu; paylaşmaktı.  .

ABD'lilerin tarihleri yok ancak varmış gibi çok güzel satıyorlar. Yakın tarihlerini sergiledikleri Ellis Island aklıma nedense Çanakkale’yi getirdi. Bağlantı yok biri göçmenlerin dramını, diğeri ülkesi için canını veren askerleri simgeliyor ancak tema aynı. Özgürlük için verilen canlar. Ancak Çanakkale diyince benim aklıma Truva da geliyor. Ama Elise Island her gün binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Amerikalılar kültür ve tarihe çok meraklılar, Amerikalı turistin kişibaşı 3600 dolar harcadığını göz önünde bulundurarak rotayı Amerika’ya çevirmeniz için nacizane bir tavsiye.



Ruhsuz şehir Washington, Pazarlama Harikası Miami

Gelelim Washington’a... Washington'a trenle ulaşıyoruz ucuz sayılmaz hızlı ya da ekspres de değil üstelik, kişibaşı 100 dolar, 4 ay önce alınmış olmasına rağmen... Union Station çıkışında bekleyen hop on – hop off gezi otobüsüne biniyoruz kisibaşı 35 dolar veriyorsunuz ve sizi maket bir şehirde gezdirmeye başlıyorlar. Tarihi olmayan ancak tarihiymiş gibi bir hava verilmiş bu şehire, her otobüs değiştirdiğinizde yeniden duyduğunuz karşılama mesajı bir slogan gibi kazınıyor beyninize ‘freedom is not free’ yani özgürlük bedava değil. Bir günde yapılmış gibi bir izlenim veriyor şehir, nedense biraz da Eskişehir’i anımsıyorum. Başınızı çevirdiğiniz her yerde bir anıt, heykel vs var. Kesinlikle turistik değil ancak yılda 17 milyon kişi tarafından ziyaret ediliyor. Bir işiniz yoksa turistik amaçlı tavsiye etmem.



Miami’ye Delta Havayolları ile varıyoruz. Türkiye’de tüm havayolu firmaları ile yolculuk yapmış biri olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki bize göre en kötü dediğimiz firma bile New York – Miami seferini yapan Delta’dan çok daha konforlu uçaklarda, çok daha iyi hizmet veriyor. Delta’nın Amerika’nın en iyisi olduğunu unutmayalım. Ayrıca Amerika’da iç hat uçuşlarda valiz başına minimum 25 dolar ödüyorsunuz. Fiyat  23 kg’ı  aşan valizlerde artıyor. Bizim filmlerde tanıdığımız, diskolarda adına yapılan şarkılarda eğlendiğimiz o meşhur Miami’nin aslında bir pazarlama harikası olduğunu okumuş,duymuş ancak inanamamıştım. Öyleymiş. Gittiğim hiç bir yere gitmemiş olmayı dilemedim,pişman da olmadım şimdiye kadar. Miami’de bulunmak da güzeldi, Will Smith’in Welcome to Miami şarkısını duyduğum ve klibini izlediğim günden beri Miami bir meraktı içimde ve nihayet gördüm. Ekim ayı orada yaşayanların söylediğine göre Miami’nin en güzel dönemiymiş ancak biz Türkler yüzemediğimiz denizi (okyanusu) sevmeyiz. Miami; sörf ya da kite-sorf denilen, paraşütle sörf yapmaya merak duyanlar için çok daha uygun bir yer.  Çok pahalı değil hatta neredeyse Antalya’dan çok daha ucuz! Söylemeden edemeyeceğim, Antalya, Marmaris, Bodrum, Kuşadası, Çeşme, ve sayamadığım daha bir çok resort şehrimiz Miami’den çok daha güzel ve keyifli ancak Miami’yi yılda 34 milyon kişi ziyaret ediyor...


Bu Makale 12.10.2011 - 13:11:16 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Maruf 27.05.2013 - 02:05

    Çok haklısınız değerini bilemiyoruz Ülkemizin,şehrimizin

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.