Muammer Güner

Madem yenisini açacaktınız, ISAD'ı neden kapattınız?

Madem yenisini açacaktınız, mevcut olanı niçin kapattınız? ISAD gibi bir derneği yürütmekte başarılı olamayan meslektaşlarımızın bugün aynı amaçla başka oluşumdan söz etmesini pek anlamlı bulmuyorum.

Turizm meslektaş yazışma gruplarında, özellikle havayollarının uçak biletlerinin satış yetkisine sahip IATA seyahat acentelerinin sorunlarına ilişkin sıkça hararetli tartışmalar yapılması ve son olarak da  uçak bileti satan seyahat acentelerinin sorunlarını çözmek için yeni bir oluşum  fikrinin ortaya atılması üzerine şunları ifade etmek istiyorum.  Yeni bir oluşum öneren meslektaşlarımız, yakın geçmişte IATA Seyahat Acenteleri Derneği’ni kapattırmayı başardılar.

Genç meslektaşlarım belki bilmezler ama  ISAD 1989 yılında aralarında TÜRSAB Başkanı Sayın Başaran Ulusoy’un da bulunduğu Azmi Arantekin, Rıfat Zeynioğlu, Çetin Demircan, Mardiros Toran,Yusuf Yazıcı, Ümit Erarslan, Ceylan Prinçcioğlu ve Filiz Ertan gibi o dönem sektörde etkili IATA seyahat acentesi sahibi dokuz turizmci tarafından kurulmuş ve o zamanlarda TÜRSAB ile uyum içinde çalışmış ve TÜRSAB’ın IATA ile ilgili sorunlarının hızlı çözümüne olumlu katkılar yapmış, işlerini kolaylaştırmış,  çok saygın ve önemli  bir mesleki  dernekti. Bu vesile ile bu kuruculardan artık aramızda olmayan bazı büyüklerimizi de saygı ile anıyoruz. 
'
Bu derneğin yönetim kurulunda 1994-2001 yılları arasında ben de görev yaptım. ISAD Yönetim Kurulu'nda o dönemlerde görev alan Fatoş Kutay, Feyyaz Yalçın ve ben daha sonra TÜRSAB Yönetim Kurulu'nda da görev aldık. ISAD’ın geçmişteki etkinliği açısından bunu söylüyorum.  
   
Hatırladığım kadarı ile 2004 yılındaki genel kurul ile birlikte Sayın Selma Yılmaz’ın başkanlığındaki son ekip iş başına geldi ve bu ekip ISAD’ı maalesef  daha fazla geliştiremedi ve zamanında yapmadıkları genel kurullar sebebiyle derneği fesih sürecine sokarak  sessiz sedasız kapanmasına yol açtılar. Üstelik bütün bu gelişmelerden sektörün zamanında haberi olmadı.

En son 2006 yılında yapılan genel kuruldan sonra bir daha genel kurul yapılmadı ve tüzük gereği 2 yılda bir yapılması gereken genel kurul yapılmadığı için İstanbul Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü’nün açtığı kapatma davası sonucunda 2010 yılının Haziran ayında dernek hakkında kapatma kararı verilmiş.

Tabii o süreçte bu durumdan haberdar olmayan bazı hava yolları, fesih olmuş bir derneğin yöneticilerini sektör adına temsilci olarak kabul etme yanılgısına da düşmüş oldular.  ISAD’ın düştüğü bu durumu eski bir yöneticisi olarak üzüntü ile karşıladım. Açıkça söylemek gerekirse zaten son yıllarda ISAD, mesleki sorunların çözümünden çok, bir muhalefet merkezi haline gelmişti.

Mesleki yazışma guruplarında sistemli ve sürekli olarak TÜRSAB başkanı Sayın Başaran Ulusoy’u hedef alan bazı meslektaşlarımızın, TÜRSAB yönetimine aday olmaları veya gösterilmeleri, demokratik bir hak olmakla birlikte, TÜRSAB yönetiminin dernek yönetimine benzemediğini, yeni oluşum düşünen meslektaşlarımızın önce dernek yönetimini ciddiye almaları gerektiğini söyleyebilirim.



Bu Makale 26.03.2012 - 16:32:04 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.