Eda Özsoy

İki bin dönümlük arazi üzerinde iki odalı otel!

Haftasonunda Urla Şarapçılık’ın sahiplerinden Can Ortabaş’ın kurduğu Uzbaş Çiftliği’ni gezdik.

Çiftlik, İzmir'in Urla ilçesinde iki bin dönümlük bir arazi üzerine kurulmuş. Arazide Türkiye’ye yeni bir şarap markası kazandırmış olan Urla Şarapcılık’ın Uzbaş çiftliği yer alıyor.

Bu çiftlikte işadamı Can Ortabaş, arkadaşları Bülent Akgermen, Deniz Barçın ve Yavuz Karacasulu ile birlikte bölgede yok olan şarap kültürünü canlandırmak için uğraşıyorlar. Çiftlikte sadece üzüm bağları yok. Birbirinden farklı zeytin ağaçlarından, dünyanın değişik 52 ülkesinden ithal edilen palmiyelere, aromatik bitkilerden, iğne ve geniş yapraklı ağaçlara kadar pek çok farklı bitki bulunuyor.



TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜ ARBORETUMU


1996 yılında tropikal ve suptropikal bitkiler yetiştirmek üzere kurulan bu çiftlik, şu anda Avrupa’nın en büyük palmiye plantasyonu… Hatta bitki çeşitliliği ve doğası göz önüne alındığında Türkiye’nin en büyük arboretumlarından bir tanesi…

Uzbaş, aynı zamanda Urla Şarapçılık ile birlikte her yıl binlerce ziyaretçi ağırlıyor. Dolayısıyla Urla’nın bir agroturizm destinasyonu olmasına katkı sağlıyor.

Çiftlik gezimiz sırasında bizlere eşlik eden Can Bey, bu alan içinde bir de butik otel inşa ettiklerini söyledi. Tabii, hemen görmek istedik. Butik otelin kaç odalı olduğunu sorduğumda ise açıkçası biraz şaşırdım. Koskoca arazi üzerine kurulu bu alanda, sadece iki oda vardı.

Bu iki oda, üretimi yapan binanın hemen üzerinde yer alıyor. Bu bina da çok ilginç. Binanın yarısı eski Urla yapılarında bulunan ve yıllarca özenle toplanıp biriktirilen Urla’nın doğal kireç taşlarından inşa ediliyor. Diğer yarısı ise Urla’nın gelecek yüzü. Yepyeni. Ve Köprü…



Urla Şarapçılığın ana misyonu Urla’nın geçmişini geleceğine taşımak. Bu misyon, binanın iki bölümünü birleştiren köprü kısmında görülüyor. Köprü 2 odası ve misafir salonuyla üst katta yer alıyor.

Şimdiki adı ise Two Rooms Butik Otel…


AGRO TURİZM


Urla Şarapçılık, bağı, bahçeyi, şarabı, şaraphaneyi toprağı, denizi ve Urla’yı tanımak isteyenleri Two Rooms Butik Otel’de misafir ediyor. Burada misafirlerin farklı aktiviteler yapabilmesi için organizasyonlar düzenlenmiş. Örneğin tesiste kalan misafir, isterse dalış yapabiliyor, at çiftliğine gidebiliyor, lezzet turlarına çıkabiliyor ya da trekking yapabiliyor. Bu tesisi ve Can Bey’i dinlerken sık sık güney ve ege sahillerindeki kalabalık tesisleri düşündüm.

Resort turizm, Türkiye için çok çok önemli.. Hatta Türkiye turizminin bel kemiği. Bunu elbette inkar edemeyiz. Ancak Türkiye’nin bu tarz tesislere de ihtiyacı var. Farklılık, beraberinde kaliteyi getirir.

Ülkemizde bu tarz tesislerin çoğalması dileğiyle…



Bu Makale 10.03.2014 - 14:59:40 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Güzin Dündar 04.12.2016 - 12:39

    Yurdumuz şartlarında sıra dışı, doğaseverlikle, yaptırım gücünün dengeli uyumu...Çok güzel proje kutluyorum. Benim de doğaya, insana dönük projelerim vardı. Çocuk köyü vs Urlada ilk Tema temsilciliğini bu nedenle kurdum. Arazimizde ve Demircili köyünde, sakız yüksek teknoloji arazisinde Pistacia lentiscus yoğunluğunu görünce Tema merkeze sakız projesini kabul ettirdim. Tema çalışmalara başladı. yirmi yıl alt yapı oluşturmaya çalıştım Urla da... Ne yazık ki ayağıma taş düştü... :)

  • Murat Atsever 21.02.2014 - 10:07

    Eda Hanım, güzel bir haber, içeriği için teşekkür ederiz.

  • Mehmet Biçer 17.02.2014 - 03:07

    Muhteşem bir proje, süper bir haber... Teşekkürler...

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.