Zekeriya Şen

Günlük 180 liraya devr-i alem

Günlük 180 liraya devr-i alem
Sizleri rahatsız ediyor mu bilmiyorum ama son zamanlarda ben 20 TL ile 180 TL arasında değişen günlük bütçelerle, sanki dünyayı fethedermişçesine dolaşanların haberlerine takılmış durumdayım.

İlk başlarda gülüp geçiyordum ama modaymış gibi sürekli aynı haberler her hafta manşetlere taşınınca doğru olup olmamasından bağımsız olarak bir şey tekrarlandıkça insana doğru gelmeye başlar korkusuna büründüm. Mesleğim olmasa körkütük inanıp devam ederim okumaya ama artık bir ses verme zamanı geldi.

Gerçekçi olalım, ne kadar hippi, bağımsız, sürüngen gezgin olursanız olun böyle tutarlar ile seyahat etmeniz biraz hayal ürünü, hatta imkânsız. Şimdi yazılan makalelere şöyle bir bakıyorum, bir çiftin canına tak etti, kendilerini vurdular yollara, harcıyorlar günde 40 lira, oldular sana seyyah. Bu arada herkes ne kadar kolay seyyah oluyor bu devirde. Tüm makalelerin genel kurgusu bu cümle ve türevleri üzerine kurulu. Bazen çiftler tekil veya üçlü şahsiyetler ile değişiyor ve ona göre de (bir zahmet) bütçeler değişiyor. Ama 180 TL’yi aşanı pek okumadım. Dedim ya okuya okuya yalan olur sana gerçek. İnanmaya mı başladım ne…

Neyse, böyle bir gerçeklik zor, hele hele böyle bütçeleri cesurca dile getirirken paylaşılan fotoğrafların bununla örtüşmemesine ne demeli. Ne hikmet ise bu tür sürüngen gezgin mutlaka Taj Mahal’a gidiyor; fotoğrafların yalancısıyım. Şu an Taj Mahal’in girişi 1.000 Rupi yani ortalama kişi başı 15 USD yani etti mi sana 91 TL. Gitti daha başlamadan 91 TL, kaldı elde 89 TL, dikkat ederseniz en üst bütçeden hareket ediyorum, ne de olsa insaflı olmak lazım, duygudaşlık kuruyorum. Günlük 40 TL bütçe ile seyyah olanlar gitti şimdiden sifondan aşağıya. dünyanın en güzel tren rotalarını yapmak, zirvelere çıkmak, dalmak, zıplamak, yemek, içmek hepsi bir para.

Demiyorum ki bu asla doğru değildir, elbette gerçeklik payı olabilir ancak lütfen paylaşılan görseller ile deklere edilen bütçelere bir bakın. O kadar ülke gezdim ve dolaştım, tamam en leş yerlerde kalmadım (neden kalayım ayrıca) ama örtüşmüyor. Ortada doğru olmayan bir nokta var. Mesela biz Türklerin en büyük meselesi vize. Kolay vize alsak bile bedava değil. Hindistan, Nepal, Vietnam, Kamboçya, Laos, Myanmar hepsi vizeli. Acaba başlıkta söz konusu bütçeye vizeler dâhil değil mi yazmak gerek? Ya ulaşım, ya konaklama, ya yemek, ya sağlık, ya girişler, ya vergiler?

Eğri oturup doğru konuşalım bu bütçeler ile dünya turu olmaz, olamaz. Olsa bile mutlaka satır araları olmak zorunda. Nasıl ucuza bir gezi satın alırsınız ama size fiyata dâhil olmayanların listesini ayrıca iletirler; aynen, benzer kurgu. Alt alta koyunca evdeki hesap çarşıya uymaz. Bu da öyle bir durum, temel fiyat belli ama buna neler dâhil neler dâhil değil bir muamma. Ancak benzer haberler, bir nimetmiş, herkesi bekliyor, sanki bedava dağıtılıyormuşçasına, hiç açmazı yokmuşçasına, ucuz etin yahnisi yavan olmazmışçasına manşet, sürmanşet basılıyor. Var elbette alıcısı, her şeyin olduğu gibi. Ama biraz nizam gerekir. Ne demiş Atalarımız: olsa ile bulsayı ekmişler, hiç bitmiş.

Çok tekrarlanan bir şeyin insana doğru gelmeye başlaması olasıdır. Bunu bilmek, propaganda tuzağına düşmeyi engelleyebilir. 

 Dip Not:

Cidden bu işe kafayı taktıysanız o zaman zamanında buna kafa yormuş olan ve çok değerli bilgiler ile karşınıza çıkan Matthew Kepnes’in “How to Travel the World on $50 a Day: Travel Cheaper, Longer, Smarter” adlı kitabını okumanızı öneririm. Her hafta önümüze sürüldüğü gibi iş kolay değil, bu mantık ve felsefe gerektiren ayrı bir uğraş. Ama şu da var ki Matthew 50 USD kişi başına bütçe biçmiş eder 295 TL günde kişi başı...

 


Bu Makale 04.01.2020 - 12:24:14 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • İbrahim Ergen 05.01.2020 - 10:05

    Doğuda 180TL=30$ İle (klimalı ve müstakil banyolu) konaklama, 3 öğün yemek ve public transport dahil gezilebilir... Afrika'nın birçok ülkesinde de aynı şekilde... Zack de bunu çok iyi biliyor!

  • MURAT USLUER 05.01.2020 - 09:49

    Çok haklısınız. Muhteşem bir yazı olmuş. Üstelik bu yazılardan sonra, insanlar gidilen o ülkelerde heryer o kişilerin tatili ucuza getirmek için kaldığı leş yerlere benziyor, çok pis diye düşünüp, gitmekten de çekiniyorlar.

Yazarın diğer yazıları
Tüm Yazıları
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.