Can Pulak

Fethiye ve ötesi

Göcek’ten ayrıldıktan sonra Fethiye mucizesine doğru yola çıkıyoruz.Evet Fethiye’nin bugünkü modern ve bakımlı görünüme kavuşması tam bir mucize…


Çalış’tan merkeze doğru giden bir bataklık, nasıl çağdaş bir sahil bandına döner? Gidin bakın, gördüklerinize inanamayacaksınız.. Fethiye yıllar önceki dağınık, çapraşık ve köhne halinden, bugün imrenilecek bir noktaya nasıl geldi? Geçmişin Fethiye’sini tanıyan ve bilenler, şaşıyorlar sonuca.
    
Fethiye düzeltilmesi en zor yerlerden biriydi. Ama bugün düzeldi sayılır. Evet daha çok eksikleri var ama mevcut haliyle bile diğer turizm merkezlerine fark atar. Muhalefet partilerine mensup belediyeler, başarısızlığa mazeret aramasın, kılıf hazırlamasın. Para yoksa eskinin MHP’li, bugünün DP’li belediyesinde de yok. Ama parasızlığa rağmen, hizmet var Fethiye’de.
   
Behçet Saatçi üç dönemdir Başkan.MHP’nin küstürüp kaçırdığı Saatçi,şimdi adı var olup tabelası bulunmayan Demokrat Partiden seçilmiş. Halkın sevgisi,çalışana takdiri sandığa yansıyınca,üçüncü defa tekrar koltuğa oturan bu başarılı Başkan,herkese parmak ısırtan işler çıkartmış.Pırıl pırıl,çiçekler içinde,parklar ve ağaçlarla süslü bir şehir yaratmış.Kaldırım taşlarıyla yapılmış olan şehrin kilometrelerce yolları öylesine düzgün ki,bunu tüm turizm kentleri örnek almalı.
    
Dere yatağını ıslah ederek denizi içeri alıp, küçük tekne ve motorlara bağlama yeri yaratmak, müthiş bir proje. Keşke tüm belediyeler yapabilse.. Fethiye’de yol ve kaldırım düzenlemeleri, parklar, bisiklet ve engelli yolları gıpta edilecek kadar güzel. Köy kadınları ve gençlerle projeler üretmek, onların becerilerini değerlendirmek bugün kimsenin aklına gelmiyor ama Fethiye’de yapılıyor işte. Bütün bunların  mimarı, Ege’nin Yılmaz Büyükerşen’i olarak anılan Behçet Saatçi’dir.
    
Saatçi’nin yaptıklarını bana gezdiren Başdanışmanı Levent Ballar,’’Bunlar bir şey değil, başkanın öyle yeni projeleri var ki, biraz para bulsa Fethiye’yi uçurur’’ diyor. Doğrudur, uçurur ama büyükşehir uygulaması elini kolunu bağlamış. Buna rağmen pes etmiyor, eldeki imkanlarla bile mucizeyi sürdüreceğini söylüyor.
    
Büyükşehir yasası sadece Fethiye’yi değil, Muğla’nın tüm ilçelerini de zor durumda bıraktı. Şimdi herkes kapatılan belediyeleri mumla arıyor ve yeni uygulamanın hizmetleri felç edebileceğini söylüyor. Öyle ya, Büyükşehir Belediyesi 1243 kilometrelik sahil şeridine, dağ köylerine nasıl yetişir? Bodrum’dan Kaş’a 56 kilometre kalana kadar, böylesine muazzam bir alana Muğla Belediyesi'nin hakim olması mümkün mü?
    
Bu yasanın yeniden gözden geçirilmesi ve mutlaka ihtiyaçlara uygun hale getirilmesi şart. Aksi halde, turizm sezonunda çok zorlanırız. Bu işler şakaya gelmez. Bodrum, Marmaris, Fethiye gibi önemli belediyelerin gelirleri Muğla’ya gitti. Mezarlıklar, itfaiye, mezbahanın dışında pek bir güçleri kalmadı belediyelerin. Eskiden Ankara’dan destek beklerlerdi, şimdi Muğla’ya avuç açıyorlar. Bu durumda ne değişti ki?
    
Fethiye’nin de, Bodrum’un da nüfusları Muğla’dan çok büyük. İlçe olduklarına bakmayın, pek çok ili fersah fersah geçerler. Büyükşehir olacaksa Muğla’nın değil,F ethiye’nin olması lazım. Bunun için il olmak istiyorlar ya…
    
Bölgede Göcek kavgası hala sürüyor. 7 kocalı Hürmüz’e döndü Göcek. Fethiye’nin mi, Dalaman’ın mı, Ortaca’nın  mı hala belirsiz. Hepsi (bana ait)diyor. Bu yetmemiş olacak ki, Orman Bakanlığı da patronluğa soyunuyor, Çevre Bakanlığı da... Bir de devlet eliyle doğurtulan Muçev şirketi var ki, her kafadan çıkan sese o bile ekleniyor. Öyle olunca Göcek’in akordu iyice bozuluyor ve geleceğine ilişkin endişeler daha da artıyor.

CAN PULAK YAZIYOR - 1 Bodrum'dan Mersin'e

      




 

Bu Makale 28.03.2015 - 12:48:24 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • muhammet kaya 15.02.2019 - 12:20

    Çok güzel bir yazı yazmışsınız emeğinize sağlık, https://kayatransfer.net/

  • ERDEM AKGÜN 26.03.2015 - 08:06

    Merhaba, resmi kayıtlara göre Göcek Fethiyeye bağlı bir mahalle statüsündedir.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.