Havayollarının yakıt zammı Rus tur operatörlerini zorluyor
Orta Doğu’daki krizle artan yakıt maliyetleri bilet fiyatlarına yansırken, bazı havayollarının ek ücretleri mevcut rezervasyonlara da uygulaması sektörde tartışma yarattı. Rus tur operatörlerinin büyük bölümü ise ödenmiş turlarda ek ücret talep etmeme kararı aldı.

Turizm Güncel – Dış Haberler
Orta Doğu’daki kriz nedeniyle havacılıkta yakıt maliyetleri hızla yükselirken, bu artışın etkisi bilet fiyatlarına ve ek ücretlere yansımaya devam ediyor. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) verilerine göre, mart ayı sonunda jet yakıtı fiyatları son bir ayda yaklaşık yüzde 83 arttı. Artan maliyetler; uzayan uçuş rotaları, iptaller ve operasyonel giderlerdeki yükselişle birlikte havayollarını yeni önlemler almaya yöneltti.
Yakıtın havacılıkta en büyük gider kalemlerinden biri olması nedeniyle, taşıyıcılar bu yükü yakıt harçları ve bilet fiyat artışları yoluyla yolculara ve iş ortaklarına yansıtmaya başladı. Rusya’dan özellikle Mısır, Tayland ve Vietnam gibi popüler tatil destinasyonlarına yönelik uçuşlarda yakıt ek ücretlerinin artırıldığı belirtilirken, bazı havayollarının bu artışları yalnızca yeni biletlere değil, daha önce satılmış turlara da uygulamaya çalıştığı ifade edildi.
Artışlar yalnızca turistik hatlarla sınırlı kalmadı. Çinli büyük taşıyıcılar Air China ve China Southern Airlines, 5 Nisan itibarıyla iç hatlarda yakıt ek ücretlerini yükseltti. Buna göre 800 kilometreye kadar olan uçuşlarda 60 yuan, daha uzun mesafelerde ise 120 yuan ek ücret uygulanmaya başlandı. Ancak 4 Nisan’dan önce alınan biletlerde sonradan yapılan değişikliklerde bu farkın talep edilmeyeceği duyuruldu.
Orta Doğulu taşıyıcılar da benzer adımlar attı. Oman Air, 3 Nisan’dan itibaren uluslararası uçuşlarda yakıt ek ücretlerini artırdı. Buna göre ekonomi sınıfında 5–8 Umman riyali, business sınıfta ise 10–17 riyal arası artış yapıldı.
Yakıt maliyetlerindeki artıştan etkilenen havayolları listesi genişlemeye devam ederken, Ethiopian Airlines da yeni tarifelerini açıkladı. Moskova çıkışlı uçuşlarda Addis Ababa için 327 euro, Zanzibar için 501 euro, Sao Paulo için ise 852 euro yakıt ek ücreti uygulanacağı bildirildi.
Tur operatörlerinden alınan bilgilere göre, Turkish Airlines, Pegasus Hava Yolları ile birlikte AZUR Air, Southwind, Ikar, Red Wings, Azimuth ve Nordwind gibi şirketler de yakıt ek ücretlerini artırdı. Ayrıca Maldivler’de deniz uçağı transferleri için de ek ücretler talep edildiği belirtildi.
Tüm bu gelişmelere rağmen tur operatörlerinin büyük bölümü, tamamen ödenmiş rezervasyonlar için müşterilerden ek ücret talep etmeme yönünde tutum aldı. Sektörün önde gelen şirketlerinden PEGAS Touristik, Coral Travel, TEZ Tour ve diğer büyük oyuncular, mevcut rezervasyonlarda fiyat değişikliğine gitmediklerini açıkladı.
Artur Muradyan ise “Bu tür bir adım atmaya hazır değiliz” diyerek, ödenmiş turlara ek ücret yansıtılmasına karşı olduklarını belirtti.
Buna karşın en az bir tur operatörünün, sözleşme hükümlerini gerekçe göstererek tamamen ödenmiş rezervasyonlar için ek ücret talep ettiği ve müşterilere ödeme, ücretsiz iptal ya da tarih değişikliği seçenekleri sunduğu ifade edildi.
Sektörde yakıt maliyetlerine bağlı gelişmelerin yakından izlenmeye devam ettiği belirtiliyor.
İlgili Haberler

TÜROB Başkanı Eresin'den sektörle ilgili dikkat çeken sözler: Sorun doluluk değil karlılık
TÜROB'un aylık bilgilendirme toplantısı İstanbul'da yapıldı. TÜROB Başkanı Müberra Eresin, doluluk oranlarının geçen yılın üzerinde olduğunu belirtirken; sektördeki asıl sorunun karlılık olduğunu söyledi.

TUI Airline 25 yeni rotayı yaz programına ekledi
TUI Airline, 2027 yaz dönemine ilişkin uçuş programını açıkladı. Kapasitenin 2027’de yüzde 4,6 oranında artması beklenirken, yeni program kapsamında Avrupa genelinde 25 yeni rota açılacak.

Rus turistler en çok parayı Türkiye'de harcadı! ATOR verileri açıkladı
Rus turistlerin 2026 yılı Mayıs-Eylül dönemi arasında satın aldığı en pahalı turlar açıklandı. ATOR tarafından açıklanan verilere göre 10 kişilik aralarında 2 de çocuğun bulunduğu grubun Antalya’da yaptığı 27 gece konaklamalı tur, uçuş dahil 30 milyon 375 bin ruble (yaklaşık 365 bin dolar) tuttu.



%20(2).gif)

