Booking’deki otel yıldızları tüketiciyi yanıltıyor mu?

Booking’deki otel yıldızları tüketiciyi yanıltıyor mu?

Hollanda’da reklam denetim kurulu, BookingCom’da otel yıldızlarının kullanımıyla ilgili ilk kararı onadı. Mahkeme, otellerin kendi verdiği yıldızların açıkça belirtilmemesinin tüketiciyi yanıltıcı olduğuna hükmetti.


Turizm Güncel – Dış Haberler

Hollanda Reklam Kodu Komisyonu’nun temyiz organı (College van Beroep – CvB), BookingCom üzerinde otel sınıflandırmasında kullanılan yıldızların tüketicileri yanıltabileceğine ilişkin ilk derece kararını onadı.

Karara göre, Hollanda’da bir otelin yıldızlarının işletmenin kendisi tarafından verildiği durumlarda, bunun açık ve net şekilde belirtilmesi gerekiyor. Aksi halde tüketici yanıltılmış sayılıyor. Böylece temyiz kurulu, dijital rezervasyon pazarında tüketici korumasını güçlendiren bir adım atarken, Dehoga Deutsche Hotelklassifizierung GmbH ve Hollandalı kardeş kuruluşu Hotelsterren.nl’yi haklı buldu.

Yetkililer, otel yıldızlarının tüketiciler tarafından nesnel, standartlaştırılmış ve denetlenmiş bir kalite göstergesi olarak algılandığına dikkat çekti. Christin Neumann, Booking.com’un Hollanda’da otellerin kendi verdiği yıldızları yeterince açık biçimde belirtmeden kullanmasının reklam kurallarına aykırı olduğunu ifade etti.

Kararın, otel rezervasyonlarında şeffaflığı artırması bekleniyor. Markus Luthe ise otel yıldızlarının doğrulanmış kaliteyi temsil etmesi gerektiğini vurgulayarak, bu kararın Avrupa’daki dijital otel rezervasyon pazarında önemli bir netlik sağladığını kaydetti.



Bu Haber 08.04.2026 - 16:00:05 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.