Basın bülteni gerçekten işe yarar mı?

Basın Bülteni: Kısaca; Belirli bir formatta yazılan, Kişi/kişiler, Şirket/kurum/kurumlar ve etkinlikler ile ilgili duyuruların kısa/öz metnidir.
 
 
Başlığı konuyu/içeriği anlatır ve kısa olmalıdır. 

Doğru hazırlanmış bir basın bülteni, hedef kitlenize/amacınıza uygun biçimde mesajınızı doğru ve etkili şekilde iletmenizde çok etkili/yardımcı olacaktır. 
Öncelikle, basın bülteni bir haberdir ve hedef kitleye bilgi veren standart bir formattır. 
 
Basın Bülteni Nerede/Nasıl Kullanılır?

Kişi/kişiler, şirket/kurumlar yeni ürün, ortaklık, başarı, ödül, yenilik gibi farklı gelişme/değişiklik…vs etkinlik/konularda konuyu kısa ve öz olarak anlatır bir metin hazırlarlar. Metin adından da anlaşılacağı gibi her türlü basın organı ile paylaşılarak kullanılmaya başlanır. Farklı kişi/kişiler, basım/yayın organları, bu yayınlanan metinden/bültenden faydalanarak makale veya farklı yazılar oluşturabilirler. 
Amaç; yapılan işin/eylemin, hedeflenen kişi/kişiler, kurum/kurumlara duyurulmasıdır. 
 
İdeal olarak her paragrafta üç veya dört cümle kullanılır. ... 

Basın bülteni; NE, NEREDE, NASIL, NE ZAMAN, NEDEN ve KİM gibi temel sorulara açık/net ve kısa/öz olarak yanıt vermelidir ...
 
Basın Bülteni Ne İşe Yarar?

Kişi/kişilerin meslek/sanatsal anlamda yaptıkları, veya bir şirketin/kurumun kamu oyunda; yeni ürün, ortaklık, başarı, ödül, yenilik/yenilikler, her türlü gelişme/değişiklik  gibi konu/konularda bilinirliğinin artması, istenilen hedeflere ulaşılmasında en önemli etkenlerden biridir. Bu bilinirliğin artmasında ise basın bülteninin yayımlanması/okunması kısaca, basılı, görsel ve işitsel yayın organları büyük rol oynar. 
Yani kısaca; Basın bülteni, sizin/şirketiniz hakkında yeni gelişmeleri, yayın organları aracılığıyla ulusal ve uluslararası kamuoyuna duyurmanızı sağlayan bir iletişim aracıdır.
 
PR (Public Relations) HALKLA İLİŞKİLER Halkla ilişkiler'in kısaltılmışıdır.... 
 
Kendi içerisinde de ikiye ayrılır.

CPP  (Corporate Public Relations) KURUMSAL HALKLA İLİŞKİLER 
MPR (Marketing Puplic Relations) PAZARLAMA YÖNLÜ HALKLA İLİŞKİLER
 
CPP (Corporate Public Relations) KURUMSAL HALKLA İLİŞKİLER 
Halkla ilişkiler kavramı, kurum ile kamuoyu arasındaki iletişimi sağlayan Kurumsal Halkla ilişkilerdir. (CPR) 
 
KURUMSAL HALKLA ILIŞKILER 

Kurumsal Halkla ilişkiler; şirket/kurum ya da kuruluşun muhatap olduğu ve olacağı bütün hedef kitleler ile ilişkileri düzenleyerek, bu kitlelerin kuruma karşı olan bilgisizliklerini, bilgiye, ilgisizliklerini ilgiye ve de sempatilerini kurumsal kimliğe dönüştürme çabalarının bütünüdür.
 
Kurumsal Halkla ilişkiler, hedef kitleleri ile iletişim kurarken çift yönlü bir iletişim sürecini kullanmaktadır. Bu çift yönlü iletişimi gerçekleştirmek için iletişim ve medya kanallarını kullanmaktadır. Kurumsal Halkla ilişkiler genel olarak kamuoyu oluşturma tekniklerinden yararlanmaktadır. 
 
Kurumsal Halkla ilişkiler genel olarak şu işlevleri yerine getirmektedir.

Öneri ve danışmanlık 
Kurumsal yayınlar 
Kurum hakkında yayınlar 
Toplumla ilişkiler 
Kurumsal imaja yönelik reklam/mesaj, kamuoyu yaratma/etkileme  sosyal içerikli programlar.. vs gibi içerikleri kapsar ve yürütür (CPM)  Kurumsal Halkla ilişkilerin yerine getirdiği faaliyetlere bakıldığında kurumsal Halkla ilişkilerin klasik anlamdaki Halkla ilişkilerin görevini yerine getirdiğini görebiliriz/söyleyebiliriz.
 
MPR (Marketing Puplic Relations) PAZARLAMA YÖNLÜ HALKLA İLİŞKİLER

Kurumun pazarlama çalışmalarına destek olan Pazarlama Yönlü Halkla ilişkilerdir. (MPR) 
 
PAZARLAMA YÖNLÜ HALKLA İLİŞKİLER 

Pazarlama yönlü halkla ilişkiler; satışı ve müşteri memnuniyetini teşvik eden, şirketleri/ürünleri tüketicilerin istekleri, ihtiyaçları, çıkarları ve özel ilgi alanları ile özdeşleştiren, inanılır/güvenilir, bilgi ve etkileşim/iletişimini kullanan toplam bir planlama, yürütme ve değerlendirme programının bütün sürecidir. 
Bir başka ifadeyle MPR, isletmenin satısını artırmak amacıyla pazarlama stratejileri doğrultusunda pazarlama faaliyetlerini destekleyen halkla ilişkiler uygulamalarıdır.
Genel olarak MPR, kuruma yönelik olan CPR’in aksine ürüne yönelik faaliyetleri içermektedir. MPR daha çok pazarlamaya yakındır.
 
SONUÇ OLARAK:

Halkla ilişkiler ile ilgili günümüzdeki yeni yaklaşımları kendimce ortaya koymaya çalıştım. 
Her konuda olduğu gibi halkla ilişkilerde de değişimler/oluşumlar yenilikler/gözlemlenmekte oluşumlar değerlendirilmektedir. 
Ancak şu bir gerçek ki bütünleşik pazarlama iletişimi kavramı içersinde halkla ilişkilerin (özellikle MPR) alacağı yer halkla ilişkilerin gelecek yıllarda var olan öneminin daha da artacağını göstermektedir.
 
Turistik konaklama işletmelerinin genelinde halkla ilişkiler mesleğinin kapsamı ve yaratacağı katma değerler daha tam/net olarak bilinmiyor. 
Tanım gerçek anlamıyla kullanılmıyor. Hatta bu alandaki görev tanımları bile içerik olarak işin gerçek uygulamalarından uzak kalıyor. 
Halkla ilişkilerin gerçekte ne olduğunu ve gerektiği gibi uygulandığında tesislere neler katabileceği tartışılmaz. Son yıllarda adından sıkça bahsedilen zaman, zaman eksik ve yanlış yorumlanan halkla ilişkiler mesleğinin tarihçesi nedir diye bir bakarsak.
Halkla ilişkiler mesleğinin  tarihi oldukça eskilere dayanıyor. İlk halkla ilişkiler şirketi 1905 yılında Ivy Lee tarafından ABD’de kurulmuştur. 1923 yılında Edward Bernays’ın bu konuda ilk kitabı yazması ve meslekle ilgili New York üniversitesinde ders vermeye başlamasıyla akademik bir boyut kazanmıştır. Son otuz yılda ise ekonomik, politik ve toplumsal değişimlerle beraber halkla ilişkiler mesleği de gelişmiş ve günümüzde kurumlar için kaçınılmaz bir gereklilik halini almış durumda. 
 
Türkiye’de ise çağdaş anlamda halkla ilişkiler mesleğinin gelişimi 1960 sonlarına rastlıyor. 1966 yılından itibaren de üniversitelerde Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Bölümü açılmış ve bu meslek dalında eğitim verilmeye başlanmıştır. Halkla ilişkiler mesleğinde çalışanların örgütlenme girişimleri ise 1969 yılında başlamıştır. 1972 yılında İstanbul’da Halkla İlişkiler Derneği kurulmuştur. Halkla İlişkiler mesleğinin tarihçesine baktığımızda ülkemizde de sanıldığı kadar genç bir meslek olmadığını görüyoruz.
 
Halkla İlişkiler

Halkla ilişkiler denildiğinde herkesin kafasında bir şeyler oluşur. 
Ayrıca Halkla ilişkiler kavramı da aynı pazarlama gibi herkesin çok iyi bildiği daha doğrusu bildiğini sandığı kavramlardan biridir toplumumuzda. 
Böyle olması belki de biraz isminden kaynaklanmaktadır. 
Halk ve ilişki; hepimizin günlük yaşamda çok zaman kullandığımız kelimelerdir. 
Bundan dolayı Halkla ilişkileri hepimiz çok iyi biliyor olabilir miyiz acaba?
 
Halkla ilişkiler, öyle görüldüğü gibi basit ve herkesin bileceği/anlayacağı bir kavram değildir maalesef. Halkla ilişkilerin böyle algılanmasının en önemli nedeni her konuda olduğu gibi bu konudaki bilgisizlikten kaynaklanmaktadır. Öncelikle bu bilgisizliği yok etmek için Halkla ilişkilerin gerçekte ne olduğuna doğruca/detaylı/derinlemesine bakmakta yarar var.
 
Halkla İlişkiler kelime anlamı olarak kısaca; Kamuya ya da özele ait kuruluşların olumlu bir imaja sahip olmaları için gerekli tanıtım politikasının saptanması, kuruluşların bu doğrultuda yönlendirilmesi, insan grupları ve kuruluşlar arasında bilgi akışının sağlanması ve bu bilgi akımının gerekli etkinliği kazanarak amaçlanan sonuca ulaşması için yapılan planlı faaliyetlerin bütünüdür.
 
Gerek Kurumsal Gerekse Pazarlama Yönlü Halkla İlişkiler  ve Otellere/Konaklama Tesislerine Kazandıracakları Halkla ilişkiler çalışmalarının hotelimize kazandıracaklarını maddeler halinde şöyle sayabiliriz :

Otelin prestij ve olumlu imajının oluşturulması ve korunması
Otel ürün ve hizmetlerin promosyonu
Otelin hedef kitlesi ile kurduğu ilişkilerin değerlendirilmesi
Çalışmaların iyi niyetinin sağlanması
Çalışma hayatına ilişkin sorunların önlenmesi ve çözümü
Otelin çevresiyle ilişkilerinin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi
Yanlış anlamaların ve önyargıların giderilmesi
Saldırıların önceden kestirilmesi ve önlemlerin alınması
Hükümet ve devlet kuruluşları ile iyi niyet ve iletişimin sağlanması
Sektörde iyi niyetli iletişimin sağlanması
Pazardaki çeşitli kuruluş ve bayiler ile iyi niyetin ve iletişimin sağlanarak yeni kuruluş ve bayilerin pazar olarak tesise kazandırılması.
Kaliteli ve yetenekli kadroların kazanılması
Kamuoyunun herhangi bir ürün veya hizmet konusunda eğitilmesi (bilgilendirilmesi)
Misafirler ile tesis arasında iyi niyet ve iletişimin sağlanması
Çeşitli grupların hotel hakkındaki tutumlarının belirlenmesi
Tesis satış pazarlama politikalarının gelişen pazardaki değişimlere uyumu için gerekli yönlendirmelerin yapılması
Otel olarak değişime öncülük edilmesi
 
Basın Bülteni Gerçekten İşe Yarar mı? 

Bir şirketin/organizasyonun görünürlüğü/anlaşılırlığı, güçlü bir tanıtımla artacaktır. Basın bülteni; Bir işletmeyi/web sitesini/kendinizi/ürünlerinizi tanıtmak, sizin ve tüm hedef kitleniz açısından tanınmasını/bilinirliliğini/değerini artıracaktır. 
 
Buradaki ana fikir kısaca: Sizin/şirketinizin/kurumların tanıtım, haberlerinizi, online ya da offline, olarak ulusal/uluslararası elektronik bilgi ağında ya da basılı/görsel/işitsel medyada duyuracaktır. Bunu yapmak için ihtiyaç duyacağınız temel silahlar, bir basın kiti, şirket tanıtım yazısı, basın bültenleri, öykü fikirleri ve sizin/şirketinizin hakkında makaleler ya da köşe yazılarıdır. Ne var ki, hepsinden önemlisi sağlam bir basın bültenleridir. 
 
Şirket/kurum/kuruluşlar için: Basın kitinde; 

Şirket tanıtım yazısı 
Basın bültenleri
Üst düzey yöneticilerinizin ya da ürünlerinizin fotoğrafları 
Çok sayıda öykü fikri 
Şirketiniz hakkında önceden yayımlanmış makalelerin basılmış kopyaları 
Müşteri listesi ve medyanın haber değeri bulabileceği herhangi bir şey ya da yalnızca siz ve şirketiniz hakkında basit bir bilgi dokümanı olabilir. 
Onlara okurlarının ilgisini çekebilecek haberler sunarsanız, güvenilirliğiniz anında  artar ve tanıtım odaklı, çok özel bir ilişkiniz olur. Bu da pazarlama/tanınma/bilinirlilik gücünüzü epey artırabilir. 
 
Kimse bizi kendimize sakladığımız bilgi/beceri, deneyim ve tarzla anmaz.
Eğer bu gün paylaşmazsanız; yarın da düne benzeyecektir. 
Eğer hiç paylaşmazsanız çok ta önemli değil zaten.
Hissettiklerinizi söyleyin. Düşündüklerinizi yapın.
Ölüm yaşlanmakla değil; unutmak ve unutulmakla gelir. 
Unutmadan/Unutulmadan; güzel olan her şeyi ve sevgiyi paylaşmak umudu/dileği ile.
 

Bu Makale 25.02.2012 - 11:14:15 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.