Gökhan Karahan

Geleceğe farklı bakış

Gelecek ile ilgili birçok planlarımız ve beklentilerimiz var iken, çevremizi ve dolayısı ile kendimizi geliştirmeden, beklentiler içinde olmak sanırım hepimizin düştüğü bir yanlıştır.

İşletmelerde maliyetleri düşürmek, karlılığı arttırmak ve toplam kalite yönetimini ve çevresel yönetimi bütünleştirerek sürekli gelişimi sağlamak ana hedeflerden olmalıdır. Geri dönüşüm, tasarruf, ayrıştırma, atık yönetimi, gibi konular hayatımızın bir parçası haline gelmişken, bir adım daha ötede duran SÜRDÜRÜLEBİLİR TEDARİK YÖNETİMİ konusunu sizlerle paylaşmak istiyorum. 

Sürdürülebilirlik; doğal kaynakları tüketmeden, gelecek nesillerin ihtiyaçlarının karşılanmasına imkân verecek şekilde bugünün ve geleceğin yaşamını ve kalkınmasını programlamaktır.
2000’li yıllardan sonra insanlar doğal kaynakların çok hızlı tüketildiğini buna karşılık yerine konmasının daha yavaş olduğunun farkına vardılar. Doğal dengenin korunması ve gelecek nesillerin de doğal kaynaklardan faydalanabilmesi için duyarlı olması gerekliliği konunun önemine dikkat çekmeye başlamışlardır ve bu konularda da birçok önemli yayınlar yapmışlardır. Günümüzde7 milyar olan İnsan nüfusunun 2050 yılına kadar 10,50- 11milyar kişi olması tahmin ediliyor. Bu nüfusun beslenebilmesi için de gıda üretiminin % 50 oranında artması anlamına geliyor. Tarım alanlarının aynı kaldığını varsayarsak ki gelecekte aynı tarım alanlarından % 50 daha fazla verim almamız gerekmektedir. Gelecek nesillerin gıda temininde dara düşmemek için şimdiden sürdürülebilir tedarik mantığını tüketicilere ve işletmelere yerleştirmek gerektiği kanaatindeyim.

İşletmeler sürdürülebilir tedarik konusunda bir an önce stratejilerini belirlemeli ve uygulamaya koyacakları tedarik yönetimi ile hem çevre hem de işletmeler için kazan –kazan olgusunun farkına varmalıdırlar. Sürdürülebilir ve izlenebilir prensiplerle yetiştirilmiş veya üretilmiş ürünleri öncelikli alım seçeneği olarak tercih etmeleri üreticileri ve ara toptancıları bu konuya eğilmelerini sağlayacak olup aynı zamanda tedarik yapan işletmenin marka değerini arttıracaktır.

İvedilikle işletmelerin sürdürülebilir tedarik yönetimine girmeden önce yukarıda bahsettiğim tasarruf, ayrıştırma, atık yönetimi, alt yapı geri kazanım,  enerji yönetimi, su kullanımının optimize edilmesi gibi konuları iyice hazmetmiş olması lazımdır. Bundan sonraki aşamada yürütülen sürdürülebilir tedarik işletmeye müşteri memnuniyeti ve uzun dönmede de karlılık ve sürekli gelişim ile sektörde liderlik getirecektir. Tesis olarak hemen yarın yapılacak tedarik ihalelerinde bu kriterleri koyarak firmalara dayatma yapılmamalıdır. Sürdürülebilir tedarik bir süreçtir, Satın alma yöneticisinin ve ürünü kullanan departmanların bu konuda bilinçlenmesi zaman ve eğitimlerle olur, işletmelerin şimdiden bu konulara önem veriyoruz ve artık bizde sürdürülebilir ve izlenebilir tedarik ürünleri bilincine haiziz mesajı vermek gerekmektedir.

Bu bilinç sosyal sorumluluktur, geleceği sahiplenmektir, günü kurtarma zihniyetinden yavaş yavaş sıyrılıp yaşadığımız çevreyi önemsemektir. Tesis yöneticileri; şimdiden önlerine 1 yıllık 5 ve 10 yıllık hedefler koyarak sürdürülebilir tedarik ile işletmelerinde farklılık yaratabilirler.

İlk etapta aşağıda belirttiğim tedarik ürünlerinden sürdürülebilirlik belgeleri istenebilir.

Kağıt ürünleri : FSC ( Forest Stewardship Council – Orman görevlileri kurulu ) sürdürülebilir orman belgesine sahip kağıt firmalarından ürün tedarik edilebilir. Böylece orman ürünlerinin iyi idare edilmiş kaynaklardan geldiğini belirler ayrıca orman ürünlerinin yasal olduğunun göstergesidir. 

Çay:  Yağmur ormanları birliği sertifikalı kaynaklardan sağlanan çay üreticilerinden temin edilebilir.

Ayçiçek Yağı: Tohumdan hasada daha sonrada Ayçiçeği yağı oluşumundan son tüketiciye ulaşıncaya kadarki süreçte sürdürülebilir ve izlenebilir prosesler ile üretilip üretilmediği sorgulanmalıdır.

Et ürünleri, Süt ürünleri, meyve sebze de sürdürülebilir ve izlenebilir şartlarda üretilip üretilmediği firmalardan sorgulanabilir.
 
Esen kalın.
 

Bu Makale 21.06.2013 - 13:39:40 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Ender Emin ÖZCAN 24.06.2013 - 10:11

    Sürekli başarıların geleceğe dönük planlamalarla gerçekleşecegini açık birdille ifade eden Sn. Gökhan Beye teşekkürlerimizi sunuyorum.Yazılarınızın devamını bekliyoruz.

  • Kadir ERDOĞAN 24.06.2013 - 09:54

    SN GÖKHAN BEY İŞİNİ DOĞRU YAPAN İNSANLARIN BU ŞEKİLDE SEKTÖRDE BİLGİLERİNİ PAYLAŞMASI SEKTÖRÜN GELİŞİMİ AÇISINDAN ÖNEMLİ BULUYORUM. DEĞERLİ YAZILARINIZIN DEVAMINI BEKLİYORUZ.

  • Serkan Uluses Doruknet Antalya Bölge Müdürlüğü 24.06.2013 - 09:32

    Bir Satın Alma müdürünün Ekonomi ve Kalite arasında günümüz Türkiyesinde bir don kişot gibi savaştığını düşünürsek bu konu gerçekten öenm kazanıyor. Yazılarının devamını bekliyoruz , Çalışmalarında başarılar

  • Sezai ÖZBEY 24.06.2013 - 08:30

    Sevgılı Gokhan Bey Dokunduduğunuz konu başlıkları günümüz sürecinde üzerinde durulması, her bireyin ortak sorumlulukta hareket etmesi gereken konular olup gündemde tutmak ve uygulama yönünde çaba harcamak , model olmak ekonomiye katkı açısından son derece önemli olup, makalelerin için seni tebrik ediyorum.

  • Atalay ARSLANGüral Premier HotelsResorts 22.06.2013 - 05:58

    Değerli yazılarını gururla takip ediyoruz. Güzel paylaşımlarınla bizlere yol gösterdiğin için ayrıca çok teşekkür ederiz. Güral Premier Ailesi olarak bu tip konulara özen göstermeye çalışıyoruz, hatta bir adım daha ileriye gidip keni çapımızda misafirlerimize sunmak adına organik sebze ve meyve yetiştirmeye çalışıyoruz. Dostlarımızı da bu yolda teşvik etmeye özen gösteriyoruz. Katkılarından ötürü tekrar teşekkür eder, bir sonraki yazını büyük bir heyacanla bekliyoruz. Teşekkürler...

  • Engin ZEYBEKOĞLU 22.06.2013 - 03:24

    Zamanın su gibi aktığı bu hayatta, yarınlarımıza yapılabilecek en güzel yatırımlardan birisi olsa gerek. Bu paylaşımınızı yürekten kutlar ve tüm tüketicilerin en kısa zamanda uygulamalara başlamasını ümit ederim.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.