Gökhan Karahan

Early booking’e karşı Early purchasing

Yol haritama 2011 yılında Almanya’ya yaptığım seyahat sonrası karar verdim. Meşhur ITB fuarına gidecektim. Her ne kadar fuarın benimle direkt bağlantısı olmasa da neler oluyor bu dünyanın en büyük fuarında görmek arzusundaydım. Fuardan bir ay önce otel rezervasyonumu yaptırdım, tabiî ki geceliği yüz küsur €’dan ( hem de oda kahvaltı ) o an için bana çok dokunmuştu , ne de olsa ben de otelciydim. Ama konumuz bu değil, bunu bütün turizm camiamız bildiği için bu konu hakkında konuşmayacağım.

Gelelim bu yol haritasında benim üzerinde durduğum konuya. Benim rezervasyonumu bir ay önceden yapmış olmam ve son dakika satın aldığım odayı pahalı almamdır. ( son dakikadan kastım böyle büyük çaplı bir fuara dünyanın her yerinden gelen insanların olduğunu düşünürsek satın aldığım oda için bir ay benim için son dakikadır ) 

Satın alma konusunda Avrupalılardan ilham aldım. Bu insanlar bir takım işleri bizden önce görmüşler ve uygulamaya koymuşlar. Bunlardan biri de planlı bir tatil programı neticesinde yapacağı tatili aylar öncesinden satın almalarıdır. Böylece kaliteyi ucuza mal edebiliyorlar. Gelelim bizim satın alma tekniklerine; depo o ayki ihtiyacını yazar, satın alma araştırır ve 30- 45 gün neyse vadesi,  ürünü alır. O da lafın gelişidir. Genelde 60-90 güne uzar gider gerçekte. Oldu sana ikinci gol. Nasıl mı? Dur daha "birinciyi ne zaman yedik" derken Avrupalı bizim oteli erken satın aldı. 1-0 zaten önde başlamıştı. Az evvel ürünü güncel fiyatından aldığımız için ikinciyi de yemiştik, satıcı lafın gelişi 30-45 gün vadenin aslında otelin 60-90 güne kadar uzattığını bildiği için fiyatı da valörü ekleyerek yazmıştır. Durum 3-0 oldu.

Zaten her şey dâhil satıyoruz. Bir de üstüne üstlük 3-0 yenik başlıyoruz. Durumun vahameti karşısında bu negatif durumu Avrupalının taktiğini kullanarak pozitife çevirmenin yollarını araştırdım. Satın alma departmanı gelen teklifler karşısında konseptine uygun markayı ve ürünü satan firmaya erken ödeme yaparak ciddi avantajlar sağlanacağı kanaatindeyim. Bu avantajları satın alma yöneticisi üst yönetimine ve tesis sahibine anlatmalıdır. Özellikle yabancı içkiye 6 ayda bir gelen ÖTV zamlarını da dikkate alırsak sürpriz maliyetlerle gelirimizi düşürmemiş oluruz.

Eskilerin bir lafı vardır: “Para, mal satın alınırken kazanılır” Bu bağlamda meslektaşlarıma bir iki konuya da dikkat etmeden geçmemelerini tavsiye ederim. Bunlardan birincisi daima alternatif firma bulundurmalı ve bunu karşı tarafa hissettirilmeliler. Bu karşı tarafa “piyasa da tekim” imajını kıracak ve tavrını değiştirecektir. İkincisi ise ticarette kaybettirmeden kazandırmaktır. Pazarlıklar da kantarın topuzunu fazla kaçırmadan tedarikçiyi de gözeterek pazarlıklarımızı yönetmeliyiz. Firmaların gelişmesi ve çoğalması bizim aleyhimize değil lehimize bir olaydır.

Esen kalın
 
 

Bu Makale 29.04.2013 - 11:17:31 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Emir HEPOĞLU 06.05.2013 - 05:14

    Sayın KARAHAN HD sisteminin negatif getirilerini Satın alma boyutunda gayet güzel ele almışsınız, tebrik ederim. Ancak makaleniz beş paragrafa sığacak bir konuya işaret etmemekte. Çok daha fazla detayı engin bilgi ve tecrübenizle bizlerle paylaşmanızı rica etmekteyim. Saygılarımla Emir HEPOĞLU

  • Kader Çınar 29.04.2013 - 04:45

    Gökhan Bey, Kaleminize sağlık. Hem içten içe turizmin belini kıran ve turizmciyi zor durumda bırakan bir konuya değinmişsiniz, hem de bu çarkın dönmesinde turizmcinin iş ortaklığı yaptığı tedarikçi firmaların yaşadıkları sıkıntıya değinmişsiniz. Önerdiğiniz çözüm yoluysa bu işe gönül vermiş kişilere ışık tutacak ve temiz, karlı ticaret yapmaya teşvik edecek bir öneridir. Misafirlerin aldıkları bunca hizmetin karşılığının da alındığı bereketli sezonlar diliyorum.

  • Fatoş Yeşilelma 29.04.2013 - 04:32

    tecrübe ve dogru gözlemlerle yazımış harika bir yazı.elinize sağlık

  • önder yusuf atila 29.04.2013 - 03:24

    öncelikle hayırlı uğurlu olsun.yazılarını takip edeceğim.

  • Atalay Arslan 29.04.2013 - 01:30

    Güzel yorumlarından ötürü kutlarım. Turizm çok geniş ve bol penceresi olan bir sektör. Güzel ülkemiz olarak diğer ülkelere nazaran her zaman maça 3:0, 5:0 hatta 8:0 başladık. Gün gelecek ki bunu tersine hep birlikte çevireceğiz. Kolay değil, hepimiz bunları biliyoruz, ancak o gün çok uzakta değil. Hep birlikte göreceğiz.

  • Tolga AY 29.04.2013 - 12:40

    Kesinlikle doğru tespitler. Tebrik ederim.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.