Vural Karasu: Rusya ile çalışan tur operatörleri üvey evlat mı?

Vural Karasu: Rusya ile çalışan tur operatörleri üvey evlat mı?
Tez Tour Genel Müdür Yardımcısı Vural Karasu EMITT Fuarı'nda TurizmGüncel'e verdiği özel röportajda Rusya pazarındaki 2012 yılı hedeflerini anlattı ve yeni çıkan 90 gün yasasını değerlendirdi.


Yiğit Ünsay - TurizmGüncel

Vural Karasu erken rezervasyonu performanslarını şu sözlerle değerlendirdi:

"Biz geçen sene satışlarımıza fuardan sonra başladığımız için bu yıl ile geçen yılı kıyaslayamıyoruz. Ancak 2012 için genel satışlarımızın hızından ve seyrinden memnunuz. Çalıştığımız oteller de memnun. Erken rezervasyon süreci gayet iyi gidiyor. Bizim bu yılki erken rezervasyon hedefimiz 150 bin. Gidişatımız da bunu başaracağımızı gösteriyor. Sektörde kriz şartları elbette söz konusu. Ancak Türkler de artık tatil yapmaya alıştılar. Yerli turist pahalı otel olmazsa bir alt kategoriye gidiyor, bir hafta tatile gitmiyor, 5 gün gidiyor. Yine de gidiyor. Ben kriz nedeniyle 2012 yılında iç pazarda bir düşüş olacağını sanmıyorum. Biz Tez Tour olarak iç pazara çok ciddi önem veriyoruz. Net bir yılımızı doldurmadık ama şu anda bulunduğumuz durumdan memnunuz. İç pazar operasyonlarımızı daha da büyütmek istiyoruz."

90 GÜN YASASINDAN MUZDARİBİZ
 
Tez Tur Genel Müdür Yardımcısı Vural Karasu kaçak işçiliği önlemek amacıyla yönetmelikte değişiklik yapılarak yabancıların Türkiye'ye tekrar girebilmesi için kendi ülkelerinde en az 90 gün ikamet etmeleri koşulunun getirilmesine dair yasayı ise şu sözlerle değerlendirdi:
 
"90  gün yasası Rus pazarını kötü etkileyecektir. Bizim öyle müşterilerimiz var ki; gelip dört ay kalıyorlar. Bununla ilgili sıkıntılarımız olacak. Görüşme halindeyiz, inşallah bu sıkıntıyı aşacağız. Bu insanların kayıt altına alınması için yapılan bir çalışma söz konusu. Biz zaten yabancı uyruklu çalışanlarımızı kayıt altına alıyoruz. Biz bu uygulamadan muzdaribiz. Türkiye'de yeteri kadar Rusça bilen olmadığı için mecburen dışarıdan eleman getiriyoruz. Çalışma izinlerinin çıkması da çok uzun sürüyor. Türkiye'de müşterinin karşısına çıkarabileceğiniz yeterlilikte eleman çok yok. Bulgaristan göçmenleri veya Türki cumhuriyetlerden gelenler hariç pek doğru düzgün Rusça bilen yok. Bu sorun bizim için derin bir yaradır." 



RUSYA ÇALIŞAN TUR OPERATÖRLERİ ÜVEY EVLAT MI?

Rusya ve BDT ülkelerindeki son durumu anlatan Karasu Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu pazarda çalışan tur operatörlerine yeterince destek vermediğini ileri sürdü:

"Biz 13 ülkeden Türkiye'ye müşteri getiriyoruz ve turizme global bir perspektiften bakıyoruz. 2012 yılında Antalya'da Rusya pazarında birinci yine biz olacağız. Krize rağmen Antalya ve Ege rakamlarımızı yüzde 15 artıracağımız kanaatindeyim. Rus pazarı için elbette Mart ayını görmek lazım ama genel anlamda bir sıkıntı yok. Tek sıkıntımız rublenin durumu. Turizm Bakanlığı Rusya'ya yeni yeni önem vermeye başlıyor. Avrupa'daki büyük tur operatörlerine kriz zamanlarında büyük destekler verildiğini biliyoruz. Biz Rusya'da benzer bir destek bugüne kadar görmedik. Bir ülkeye müşteri gelmesi tur operatöründen geçiyor. Bir müşteri kendi otelini, uçağını alıp gelmiyor. Biz kendimizi özellikle Avrupa'yla kıyasladığımızda bakanlığın gözünde üvey evlat gibi kalıyoruz. Bakanlık bize daha fazla önem verse daha büyük sayılara ulaşabiliriz."

RUS TURİSTLE AVRUPALI TURİSTİ KIYASLAMAK YANLIŞ

"Rus turistin konaklaması da daha pahalıdır. Avrupalı turist daha ucuza konaklıyor. Rus turistlerin harcamaları da daha fazla. Bir Avrupalı turistle bir Rus turisti harcama konusunda kıyaslamak bile yanlış. 
Ukrayna, Beyaz Rusya, Kazakistan, Litvanya, Letonya, Estonya ve Moldova pazarlarında durumumuz çok iyi. Bu ufak ülkelerden gelen turistlerin neredeyse yüzde 50'sini Antalya'ya biz getiriyoruz. Tabi bu küçük pazarlar krizlerden daha kolay etkileniyorlar. Örneğin Ukrayna pazarı 2009 yılından bu yana ufak ufak geriliyor. Kazakistan petrol nedeniyle daha rahat."

ANTALYA'DAKİ SOKAK ACENTELERİNİ İSTEMİYORUZ

Vural Karasu tur operatörleri yasası ile ilgili olarak da şunları söyledi:

"Türkiye'de TÜRSAB diye bir oluşum var. TÜRSAB'ın pek çok üyesi var. Bunlar satış acenteleri, A, B, ve C Grubu seyahat acenteleri. Bunların yaptıkları iş ile bizim yaptığımız iş bambaşka şeyler. Biz tur operatörü olarak bütün riskleri taşıyoruz. TÜRSAB, tur operatörlerinin sorunlarına çözüm getirmiyor. TÜRSAB'ın ilgilendikleri daha çok küçük satış acenteleri. Antalya'daki 'sokak acentesi' diye tabir ettiğimiz acentelerin tamamıyla karşısındayız. Bu acentelerin tur satmalarını kesinlikle istemiyoruz. Bu konuda da TÜRSAB'la karşı karşıya kalıyoruz. Toplasanız 20 tane tur operatörü vardır. Ancak 5 bin tane acente var. İşin büyük kısmı Türkiye'ye gelen turistin yüzde 80'i tur operatörüyle geliyor." 
 


Bu Haber 13.02.2012 - 16:22:18 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • murat 06.01.2013 - 03:57

    tamamıyle katılmıyorum. ulkemızde rusca bılen eleman sıkıntısı oldugu kesınlıkle yalandır .ben ve benım tanıgım bır cok arkadaş rus dılı edebıyatı ve gayet yeterlı sevıyede rusca ve ıngılızce konusyorlar ve boyle yuzlercesı var turızm fırmaları servıs soforlerını hatda otellerdekı temızlıkcılerı bıle yabancı uyruklu secıyorlar cunku vergı yok sıgorta yok ..bu ve bunun gıbı onlarca buyuk tur fırması ulkemızde turızm otelcık bolumlerınde mezun arkadaslarımızı ıse almıyor .bu fırmalar tamammen vatan haınıdır .her seferınde boyle yalanlarla ınsaları kandırmaya masum rolu yapmaya calısıyorlar onca turk gencımız ıssız .turızm gıbı bır sektorden halkımız bu ulkenın genclerı faydalanmalı . ve bızde her fırsatda kacak yabancı ıscı calıstıran bu fırmaları sıkayet edecegız elımızden geldıgı kadar .bu fırmaların amacı ucuza ıscı calıstırma ve devlete bes kurus vergı odemememek ..sonrada derler kı bız turkıye ıcın turkıyeyı tanıtmak ıcın calısıyoruz .neb.. oldugunuz herkes bılıyor ama maalesef duzen boyle ..umarım bu haksızlıklar karsısında yapılması gerekelnler yapılır .2012 yılında 1 mılyon kacak ıscı oldugu soylenıyordu turızm sektorunde bence bu 90 gun olayı bunu bıraz daha azaltacak .ulkemın ınsanı 700 tl asgartı ucretle calısıp vergı verecek ..elınyabancısı 1000 dolar maas alıp vergı vermeyecek ..ıste bunlara sebep olan bu vebunun gıbı tur sırketlerı.yerlı okumus onca gencı varken bı de utanmadan ulkemızde eleman sıkıntısı var dıo.demıyor kı sıgortası var vergısı var bunları kım odeyecek ...bu ulkede bunlar gıbı haın oldkca bıze ıs yok ..zaten bu haberı hazırlayan arkadasta tam bır yalaka herlade ..yada habercılıkten muamma yasıyor..daha detaylı arastırıp devletın bu kanunu neden cıkardıgını bılse boyle yazmazdı .senın halkın ıs bulamıyo bunlar yabancı rehber barmen garson bellboy anımator sofor temızlıkcı kat rehberı ve daha nıcelerını getırıyo ..kımsede bunlara bısy demıyor cunku kımse bu konunun farkında degıl..halkın sırtından vergı alınsın bu beyfenıler kazansın ..bırakında kenı halkımız kazansın bıre kenını bılmezler ...umarım allah hepınıze gereken cezayı verır

  • BLACK M 14.02.2012 - 01:26

    Sokak Acentası ve ya bilmem ne acentası olmaz 1618e göre faaliyet yürüten bakanlık işletme belgeli ve TURSABA haraç yatıran tüm işletmeler SEYAHAT ACENTASIDIR. Diğer tarafta milyon dolarlık yatırımlar yapan büyük seyahat acentaları haklı olarak operasyondan para kazanmak istiyorlar. Bunun için büyük mağazalar, transfer firmaları ve taşeronlar ile çalışıyorlar. Turistin bol olduğu yerde masa kurup pazarlama yapan Seyahat Acentası arkadaşlar ise bu firmaların getirdikleri turist üzerinden nemalanmaya çalışıyorlar. Çatışmanın kaynağı budur. Bir kasa bir masa ile uçaklara otellere ödenen milyonlarca dolarlık riski kıyaslamak mümkün değildir. Kaldı ki 80 dolara satılan turun maliyetinin kaç dolar olduğu göreceli olsa da 20 dolara satılması ise hepten ayıplı bir şeydir. Bu ayıplı ürünü satan meslektaşlarımızın tur operatörlerine haksız rekabet, tekel suçlaması yapmadan önce ne alıp sattıklarına durup bir bakması gerekir. Aslında sorun, erklerin görevini yapmaması sonucu ortaya kanuni boşlukları değerleniren kötü niyetli fırsatçılardan sektörün kurtarılması sorunudur.

  • osmancık 14.02.2012 - 12:46

    adam haklı. turisti onlar getiriyor turu siz satıyorsunuz. siz de getirin siz de satın kardeşim. sen kenini operatör yerine koy. senin onca zahmetle getirdiğin müşteri başkasının turunu alsa zoruna gitmez mi? biraz objektif olun yahu. herkes keni değirmenin suyunu düşünüyor.

  • sade vatandas 14.02.2012 - 10:52

    80 size yetmiyor, 20ye de goz dikiyorsunuz. Gozunuz doysun Vural Bey. Kucuk acentalar tur satmasın ne demek? Biz tekel olalım at kosturalım. Altta kalanın canı çıksın.

  • ESKİ BİR SOKAK ACENTACI 14.02.2012 - 09:39

    Vural Bey,siz rusya ile çalışman tur operatörleri üvey evlat mı demişsiniz.Peki Türsab belgesini almış olan ve küçük acenta olarak sokakta gezen turistlere tur satmaya çalışan ve ekmeğini ondan çıkarmaya çalışan sizin deyiminizle sokak acenteleri üvey evlat mı?? Siz maliyeti 20 usd olan turları 80 usd ye satarken bu sokak acentalarının 510 usd karla aynı turu 3035 usd ye sattıkları doğru değil mi? Şimdi sigorta diyeceksiniz zaten turlarda tedarikçi firmalar sigorta yaptığı için tur operatörü özellikle rafting jeep safari Aqualand gibi turlar için ayrıca sigorta yapıyor mu? Türsab a grubu belgesi alan her acentanın tur operatörlüğü yapma zorunluluğu var mı? Her resmi acenta yoldan kenisine gelen ve tur almak isteyen müşteriye tur ya da bilet satar.Bu dünyanın her yerinde böyledir. O zaman Büyük süpermarketler olduğu için bakkallar kapansın.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.