Vanlı turizmciler İran’a kimlikle giriş-çıkış istiyor

Vanlı turizmciler İran’a kimlikle giriş-çıkış istiyor

Vanlı turizmciler İran sınır kapılarının açılmasını ve bu ülkeye kimlikle giriş-çıkış yapılmasını talep ediyor.


Van, turizmdeki can damarı olan İran’dan ülkeye giriş-çıkışların kolaylaştırılmasını istiyor. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölge Temsil Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, Van-İran sınırında 3 tane sınır kapısının olduğunu ancak bunlardan sadece birinin günde 6 saat açık olduğunu belirtti. Kapılar kapalı olduğu için İran’dan gelenlerin sayısının düştüğüne dikkat çeken Özgökçe “Biri batı, biri orta biri de kuzeye açılıyor. Elzemdir, mutlaka açık olmaları lazım, gümrük kapıları zenginlik… Gümrük kapımızın 24 saat hizmet esaslı çalışması lazım. Şimdi 1,5 milyon İranlı geliyor, gümrük kapısı 24 saat hizmet verdiğinde bu rakam 4-5 milyona çıkacak.” ifadelerini kullandı.

“Gümrükte sistem yok, barınak yok, otel yok, tuvalet yok...”

Sınır kapısındaki fiziki şartların da kötü ve yetersiz olduğunu belirten Özgökçe “İnsanlar ben gideceğim acaba saat 3’e yetişir miyim diye düşünüyor. Birçok insan arıyor, ben geldim gümrükteyim, sistem yok, 10 dakika geciktim, bekliyorum. Bir barınak yok, bir otel yok, bir lavabo yok, bir lokanta yok. Ne Türkiye tarafında ne İran tarafında.” şeklinde konuştu.

“Ukrayna ve Gürcistan’a olduğu gibi İran’a da kimlikle girmeliyiz”

Aydınlık gazetesinden Ekrem Demir’e konuşan Cevdet Özgökçe “Biz ülke olarak 5 tane ülkeye kimlikle geçiş yapan bir milletiz. Defalarca talep ettik, İran’a niye pasaportla geçiş yapıyoruz. İran’a niye kimlikle geçemiyoruz? Bu iki kadim halk yıllardır birbirine komşuluk yapmış ve aynı kültürden gelen insanlarız. İran’a gittiğimizde yabancılık hissetmeyiz. Eğer biz Gürcistan’a, Ukrayna’ya kimlikle gidiyorsak, İran’a da mutlaka gitmeliyiz. “ dedi.

“Trabzon’da var Van’da yok”

İran’dan ve Irak’tan gelen insanların burada büyük mağduriyetler yaşayabildiğini, İran’ın ve Irak’ın hiçbir bankasının Van’da olmadığını kaydeden Cevdet Özgökçe, “İstanbul’da var, Trabzon’da var, Erzurum’da var. Van’da da yok. İran vatandaşı geliyor bazen pasaportunu kaybediyor. En yakın Erzurum’da var. Biz İran’a komşuyuz, bizde konsolosluk yok, Trabzon’da var ne alaka?” dedi.

Van Havalimanının bir an önce uluslararası uçuşlara açılması gerektiğini ifade eden Özgökçe, hava yolu ulaşımı olmadan turizm olmayacağını söyledi. Özgökçe “Maalesef 2021 yılında uçak sefer sayılarımız çok azaldı. 2019 yılında iç pazarda günlük 23-24 uçağımız vardı, 11’e düştü. Şehrin nüfusu çarpanlarıyla 2 milyon, uçaklarda yer yok, ciddi sıkıntılar çektik. Abartısız günde yüze yakın telefon geliyordu, uçak sefer sayılarıyla ilgili. Turizmde hava yolu olmazsa olmazımız. Uçağımız olmadığı için yaklaşık 2,5-3 yıldır tur yapamıyoruz. Uçaklarda gruplarımıza yer bulamıyoruz. Dış hat uçuşumuz yok. Van Havaalanı bir an önce uluslararası uçuşa açılmalı.” ifadelerini kullandı.

“Van’daki oteller yılbaşında yüzde 100 doldu”

Van Otelciler ve Turizmciler Derneği Başkanı Yunus Yüksel, İranlıların hem kentin hem de ülkenin ekonomisine katkı sağladığını söyledi. Her sene yılbaşında kentte turizm hareketliliğinin yaşandığını belirten Yüksel, "Van'ı ziyaret eden turistlerin başında İranlılar geliyor. Bunun nedeni İran'ın Van'a yakın olması. Yılbaşında otellerde doluluk oranı yüzde 100'e ulaştı. İranlı turistlerin buraya gelişi hem Van ilimize hem de ülke ekonomisine büyük fayda sağlayacak. Son zamanlarda Bosna Hersek'ten gelen turistler için vizesiz ve pasaportsuz geçiş düzenlendi. İranlıların pasaportsuz ülkemize gelmeleri ve bizim de İran'a gitmemiz büyük fayda sağlayacak." dedi.

Bu yıl eylül ayına kadar Saray ilçesinde bulunan Kapıköy Gümrük Kapısı'ndan Van’a yaklaşık 350 bin İranlı ziyaretçi giriş yaptı. Diğer ülkelerden gelenlerle birlikte ise bu rakam 430 binleri buldu.



Bu Haber 04.01.2023 - 10:36:19 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.