Türk Hava Yolları çalışanlardan da kesinti yapmaya başlıyor

Türk Hava Yolları çalışanlardan da kesinti yapmaya başlıyor

Türk Hava Yolları, aldığı kararla uçucu personelin mesai ödemelerinde ve İstanbul Havalimanı’na taşınma sonrası uygulamaya konulan ilave yakıt ve otoban-köprü ücreti ödemelerinde kesintiye gidiyor.


Tasarruf önlemleri çerçevesinde geçtiğimiz günlerde rakı, cin ve votkayı ikramdan çıkaran Türk Hava Yolları, şimdi de uçucu personelin mesaileri ile İstanbul Havalimanı’na taşınılması sonrasında uygulamaya başlanan ilave yakıt, otoban-köprü ücreti desteğinde kesintiye gitti.

Atık, 7. günde de çalışılması durumunda mesai ücreti ödeyecek

THY tarafından uçucu personele yapılan duyuruda şu ifadelere yer verildi:

Hafta tatilinde çalışılması durumunda yapılan mesai ücreti ödemedi uygulamasında değişikliğe gidilmişti.

Değişiklik sonrası hafta tatili mesai ücreti, en az bir tam gün dinlenme yapılmaksızın yapılan 6 günlük çalışmanın ardından, takip eden 7. günde de hafta tatili yapılmayarak çalışılması durumunda ödenecektir.

İlave yakıt ve otoban-köprü ücreti desteği kaldırıldı

Türk Hava Yolları bir kesintiyi de, İstanbul Havalimanı’na taşınılmasının ardından (uzak olduğu gerekçesiyle) uçucu personele verdiği ilave yakıt, otoban ve köprü ücreti desteğinde gitti. Bu konuyla ilgili yapılan açıklamada ise, ‘’İstanbul Havalimanına taşınma sürecinde başlanan ilave yakıt ve otoban geçişi ücreti ödemeleri, 1 Ocak 2020 itibari ile sonlandırılmıştır.’’ denildi.

Hava-İş: düzenleme usule uygun değil, sendikalı çalışanları bağlamaz

THY’nin aldığı karar sonrası bir açıklama yapan Hava-İş Sendikası, yapılan düzenlemenin usule uygun olmadığını ve sendikalı çalışanları bağlamadığını belirtti. Yapılan düzenlemenin 26. dönem toplu iş sözleşmesine uygun olmadığı belirtilen Hava-İş açıklamasında, ‘’Söz konusu değişikliğin 26.Dönem Toplu İş Sözleşmesi uyarınca hüküm altına alınan “hafta tatili mesai ücreti” hükmüne ve yine 4857 sayılı İş Kanunu Md 46 ve Md 63’e açıkça aykırılık taşıdığı ortadır. Şirket tarafından yapılan bu değişiklik ile Anayasamız ile koruma altına alınan “dinlenme hakkı” ve “adil ücret ve ücretli izin hakkı” gasp edilmek istenilmektedir. Bu durum hukuk ve hakkaniyetle bağdaşmayıp açıkça işveren tarafından yönetim hakkının kötüye kullanılmasından ibarettir.’’ denildi.

Hava-İş’in yaptığı açıklama şöyle:

Değerli üyelerimiz;

Türk Hava Yolları A.O Personel Yönetim Başkanlığı tarafından şirket çalışanlarına gönderilen mailde 01.01.2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere hafta tatilinde çalışılması durumunda yapılan mesai ücreti ödemesi uygulamasında değişiklik yapıldığı bildirilmiştir. Öncelikle ve önemle belirtmek isteriz ki; söz konusu değişiklik ile ilgili olarak daha öncesinden sendikamıza herhangi bir bildirim yapılmamış ve sendikanın konu hakkındaki görüşü alınmamıştır. 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi Md.20 uyarınca usulüne uygun olarak yapılmayan bu değişiklikler sendika üyesi çalışanları bağlamayacaktır.

Bahsi geçen mailde değişiklik uyarınca; hafta tatili mesai ücretinin en az 1 tam gün dinlenme yapılmaksızın gerçekleşen 6 günlük çalışmanın ardından takip eden 7. günde de hafta tatili yapılmayarak çalışılması durumunda ödeneceği belirtilmiştir.

Söz konusu değişikliğin 26.Dönem Toplu İş Sözleşmesi uyarınca hüküm altına alınan “hafta tatili mesai ücreti” hükmüne ve yine 4857 sayılı İş Kanunu Md 46 ve Md 63’e açıkça aykırılık taşıdığı ortadır. Şirket tarafından yapılan bu değişiklik ile Anayasamız ile koruma altına alınan “dinlenme hakkı” ve “adil ücret ve ücretli izin hakkı” gasp edilmek istenilmektedir. Bu durum hukuk ve hakkaniyetle bağdaşmayıp açıkça işveren tarafından yönetim hakkının kötüye kullanılmasından ibarettir.

Yine; İstanbul Havalimanı operasyonunun başlamasıyla artışı öngörülen uçucu personelin yer ulaşım maliyetlerinin karşılanması için sunulan teklif 26/10/2018 tarih ve 2018/42 nolu bülten ile yürürlüğe konulmuştu. Ancak 02/01/2020 tarih ve 2020-01 sayılı bülten ile Uçucu Ekip Yer Ulaşım Ödeme artışları 01 Ocak 2020 tarihi itibariyle sonlandırıldığı bildirilmiştir. Somut bir gerekçe gösterilmeden personelin aleyhine olacak şekilde sonlandırılan bu kazanımı 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi Md 95/2-a’ya aykırılık taşımaktadır.

Tüm bu açıklamalarımız ışığında Anayasa’ya, Uluslararası Sözleşmelere, 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’ne, Sivil Havacılık Talimatları’na aykırılık taşıyan bu değişiklikler ile ilgili tarafımızca yasal yollara başvurulacağı ve tasarruf tedbirleri bahane gösterilerek, Kanun ve Toplu İş Sözleşmesi hükümlerinin yok sayılıp personelin emeğinin çalınmasına müsaade etmeyeceğimizi saygılarımızla bilgilerinize sunarız.



Bu Haber 03.01.2020 - 09:07:31 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.