Timur Bayındır: Anadolu'ya yapılacak yatırımlar daha verimli olacaktır
TUROB tarafından düzenlenen geleneksel öğle yemeği toplantısı, Hilton Istanbul Bomonti Hotel & Conference Center'da gerçekleştirildi. Yemek töreninin açılış konuşmasını yapan TUROB Başkanı Timur Bayındır, İstanbul'da açılan otel sayısından Uluslar arası pazarların genişletilmesine kadar birçok konuda katılımcılara bilgiler sundu.
Erman Balak - Turizm Güncel
Çok sayıda üst düzey otel yöneticisinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda konuşan Timur Bayındır, Uluslar arası pazarların genişletilmesi yönünde yapılan çalışmalara ilişkin bilgiler paylaştı. Uluslar arası öneme sahip birçok kongrenin İstanbul'a çekilmesi için tanıtım faaliyetlerine önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Bayındır, konuşmasında özetle şu ifadelere yer verdi:
HER ZAMAN ALTERNATİF PAZAR YARATMA GAYRETİNDEYİZ
"2014 yılını yarıladığımız bu dönemde, Birliğimizin tanıtım çalışmaları ve pazar araştırmaları hızla devam ediyor. Sektörümüzün, en önemli uluslar arası fuarlarını geride bırakırken, her yıl yeni ve gelişen pazarları, endüstriye kazandırmaya çalışıyoruz. Mayıs ayı başında, bir heyet olarak katılım sağlamış olduğumuz WTM Afrika Turizm Fuarı, bölgeyi tanımamız için önemli bir fırsat yaratmıştır. Tüm meslektaşlarımın yakından tanıdığı "WTM Londra" markası, WTM Latin Amerika ayağından sonra, WTM Afrika Projesi ile sektörün dikkatini global olarak, bölgeye çekmektedir. Kıtanın ve özellikle Güney Afrika Cumhuriyeti'nin, Ülkemiz ile olan yakın ticari ilişkileri ve bağlarının, bölgeyi, turizm sektörü için önemli bir potansiyel haline getirdiğini düşünüyoruz.Türk Hava Yolları'nın kıtaya yönelik başlattığı direkt ve aktarmalı 30'un üzerinde sefer ile kıta ile olan ulaşım sıkıntımız çok büyük bir oranda giderilmiş destinasyonun ivmesi başarılı bir artış yakalamıştır. Fuar süresince yapılan görüşmelerde, ülkemizin yakın gelecekte Afrika pazarından turizm anlamında da önemli kazanımlar sağlayacağı izlenimini edindik. Turizmin ne kadar hassas ve kırılgan yapıda bir sektör olduğu biliniciyle, her zaman alternatif pazarlar yaratmaya ve ürün çeşitliliğimizi ön planda tutma gayretindeyiz.
KONGRE TURİZMİNDE RAKİPLER ARTIYOR
Kongre Turizminde etkin ülke ve şehirlerin yanında, yeni ve güçlü rakipler, sundukları cazip imkanlar ile bu alanda önemli bir rekabet getirmişlerdir. Geleneksel şehirler dışında, başta Ortadoğu, Afrika ve Uzakdoğu olmak üzere çok sayıda ülke kongre turizmi pastasından pay almak üzere çaba göstermektedir. Örneğin; Malezya Kuala Lumpur ile atağa geçerek 2014-16 döneminde toplam 10 bin delegenin katılımı ile 10 Uluslararası Kongre kazanmıştır. Gördüğümüz üzere rakiplerimiz giderek artmakta, sahip olduğumuz tarihi ve doğal güzellikler, değişen rekabet koşullarında ve beklentilerde, tek başına yeterli gelmemektedir.
ANADOLUYA YÖNELECEK YATIRIMLAR DAHA ÖNEMLİ VE VERİMLİ
Bildiğimiz gibi Turizm, bugün dünya ekonomisi içerisinde gelir sağlayıcı faktörlerin başında yer almakta, büyük oranda yatırım yapılan ve gelişen bir sektör haline gelmektedir. Ülkemizde de gelişen turizm hareketlerinin, ağırlıklı olarak otel yatırımlarına yansıdığını görmekteyiz. Ancak her zaman altını çizerek belirttiğimiz üzere, yatırımların, salt turizm istatistiklerine dayanarak değil, titiz bir fizibilite çalışması ile ihtiyaçlar tespit edilerek yapılması gerekmektedir. Her ay açıklanan teşvikleri incelediğimizde Genel tablo ağırlıklı olarak yüksek kapasiteli 4 ve 5 yıldızlı oteller ile İstanbul ve Antalya'yı işaret etmektedir. Bu şehirlerimizin turizm gücü düşünüldüğünde, yatırımların yoğunlaşması normal olsa da, arz fazlasına bağlı olarak otel doluluklarındaki gerileme ve potansiyel düşünüldüğünde, Anadolu'ya doğru yönelecek yatırımların daha önemli ve verimli olduğunu söyleyebiliriz. Trabzon, Eskişehir, Konya, Kayseri, Malatya, Van, Bursa, Mersin, Adana, Diyarbakır ve İzmir otel yatırımları için önde gelen şehirlerimiz arasındadır. Bununla beraber dünya genelinde ziyaretçi trendlerin daha küçük butik konseptli otellere yöneldiği görülmektedir. Asıl önemli olan doğru lokasyonda doğru hedef kitleye hitap edecek tesisler yaratmaktır."
Bu Haber 06.06.2014 - 16:43:22 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
-
Acaba Başkan uyanıklık yaparak (bu yenilikçi fikirle) İstanbulun yatırım furyasına şaşırtıcıhedef mi gösteriyor..?? Yoksa: Anadolunun bakirpotansiyeli için açık davet mi çıkartıyor..? Her iki durumda da çok vahim sonuçlar söz konusu: Zira yıllardır (turizmin gelişmesi adına) plansız ve programsız sürdürülen yatırım ve rekabetçi işletme curcunası sonucunda, çığırından çıkarak yitirilen karlılıkların suçlusu için, bir durup bin düşünmek ve çözümler üretmek gerekirken, topu taca atmanın HiÇ gereği yoktur Sn.Başkanım.. AYRICA: En kritik konu da daha gündeme bile gelEmedi ve hastalıklıturizm yöntemlerinin Anadolu değerlerini kısa sürede HEBA etmesi söz konusudur.. Bu bakımdan 40 yıllık Türk Turizm USTAlarının, önce mekanizmayı tamir etmesi ve mevcut sorunları ortadan kaldırırken Anadoluda ÖRNEK bir gelişme kotarılması zorunludur.. Çünkü Anadolu potansiyeli henüz gelişmenin başlangıcında olan milli turizm sermayemizin yeraltı cevherleri niteliğindedir.. Temkinli adımlar atmak için daha fazla zaman yitirilmeden neden bu çok ciddi konular disiplinli çalışılmaz da, doğaçlama söylemlerle yönetilir acaba..??