Starwood Başkan Yardımcısı Türkiye ile ilgili planlarını anlattı

Starwood Başkan Yardımcısı Türkiye ile ilgili planlarını anlattı
Dünyanın en büyük otel markalarından Starwood Hotels & Resorts'un Başkan Yardımcısı, Doğu ve Orta Avrupa Bölge Müdürü Thomas Willms TurizmGüncel'e Starwood'un sektörün değişen gerçeklerine yönelik son stratejilerini ve Türkiye planlarını anlattı. Wilmms İstanbul'un artık her tür turizm faaliyetini ve Starwood'un her markasını rahatlıkla taşıyabilecek bir kent olduğunu belirtirken Anadolu'ya açılacakları mesajını da verdi.

 
Yiğit Ünsay - TurizmGüncel


TÜRKİYE'DE BÜYÜMEYE SON HIZ DEVAM

Starwood olarak önümüzdeki beş yıl içerisinde Türkiye pazarıyla ilgili hedefleriniz nelerdir?


Özellikle Türkiye'de son derece hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyoruz. Şu anda Türkiye'de grubumuza bağlı altı otel bulunuyor. Sheraton Adana, Sheraton Bursa ve Aloft Bursa 2013 yılında açacağımız oteller olacak. Ayrıca Kasım ayında da bildiğiniz gibi Etiler'de Le Meridien markasıyla yeni bir otel açıyoruz. Böylece Türkiye'deki otel sayımızı 10'a çıkaracağız. Biliyorsunuz biz lüks tüketime yönelik ürünler üzerinden çalışıyoruz.  Bunların hepsi Le Meridien, Sheraton ve W gibi üst kalitede oteller. Türkiye yükselen bir ekonomi ve İstanbul'da bizim bütün markalarımızı taşıyabilecek bir şehir. Toplam olarak 9 markamız var. İstanbul'da bir Westin oteli açabiliriz, The Luxury açabiliriz. Ya da 4 yıldızlı Sheraton'lardan açabiliriz. İstanbul'da kurumsal işler, kongre ve konferans turizmi yanında business açıdan da önemli bir lokasyon. Bunların hepsini kuşatan otel markaları ile bu şehirde olabiliriz.

İstanbul'a ek olarak başkent Ankara'da da bir Sheraton bulunuyor. Şu anda Türkiye'de İstanbul'un dışındaki ikincil şehirlerde bizim için önem kazanmaya başladı.  Bursa, Adana, İzmir gibi sahnede olmayan şehirler deartık gündeme geliyor; o yüzden biz genişlemek için bu farklı seçenekleri de gündeme alıyoruz. Aynı zamanda bir Türk şirketi olan Nurol ile birlikte Gürcistan Batum Sheraton'u açtık. Ankara'daki Sheraton da Nurol Holding'e ait.



KRİZLER ÇIKAR, GLOBAL MARKA STARWOOD KAZANMAYA DEVAM EDER

Kuzey Afrika'da yaşanan gelişmeler Starwood'un bölge ve Türkiye stratejilerini etkiledi mi?

Biz küresel bir şirketiz. Küresel olarak her zaman bazı bölgelerde çalkantılar olacak. Japonya'daki depremi biliyoruz. Kuzey Afrika'daki olayları biliyoruz. Yani her zaman bir şeyler var. Fakat küresel olarak biz bu gelişmeleri bir dengeye oturtabiliyoruz. Global olarak büyümeye sayıca devam ediyoruz. Mesela Japonya'da hala rakamlarımız oldukça yüksek. Genellikle turizm Mısır'da azalıyorsa o zaman Türkiye ve Yunanistan bundan faydalanıyor.

ANLAŞMALARIMIZIN EN KISASI 25 SENELİK

Starwood markalarından yararlanmak isteyen yatırımcılarda hangi kriterleri arıyorsunuz?

Doğru ortağı bulmak çok önemli. Bizimle aynı değerleri paylaşan ortakları seçiyoruz. Uzun vadede stratejisi olan, iyi bir iş etiğine sahip, sürdürülebilir iş modeliyle çalışan ortaklar arıyoruz. Çünkü bizim anlaşmalarımız çok uzun vadeli. Minumum 25 senelik anlaşmalar bunlar ve 50 seneye kadar da çıkabiliyor. O yüzden mutlaka kaliteye odaklanıyoruz. O yüzden bizim ortağımızın da kaliteye odaklanması lazım. Örneğin onlar inşaat yapıyorlarsa bizim standartlarımızda inşaat yapıyor olmaları lazım. Bize gelen misafirlerimiz en üst düzeyde hizmet bekliyorlar. New York ya da Singapor'a giden kişilerin Adana'ya da geldiklerinde aynı deneyimi yaşaması gerekiyor.



STARWOOD İÇİN ÖNEMLİ OLAN OTELLERE DEĞİL MİSAFİRLERE SAHİP OLMAKTIR

Yatırımlarda Adana Sheraton'da olduğu gibi sadece dışardan bir şirket ile anlaşarak mı işin içinde oluyorsunuz? Yoksa kendi otellerinize yatırım yaptığınız projeleriniz de var mı?

Biz en geniş otel sahibi şirketlerden biriyiz. Bizim için önemli olan otele sahip olmak değil. Misafirlere sahip olmak. 1100 tane otelimiz var dünyada. Bunların yüzde 95'i bize ait değil. Ancak markalar ve misafirler bize ait. Biz markalı bir yaşam tarzı şirketiyiz. Biz bir emlak şirketi değiliz. Her zaman emlağımız vardır ama biz genelde doğru ortakla çalışıp, kendi en iyi olduğumuz alanda ilerlemeyi tercih ediyoruz. Bu da otel işletmeciliği.

Otel müşterileri özellikle de business segmentinde online rezervasyonu daha yoğun kullanmaya başladı. Starwood bu dönüşüme nasıl bakıyor?

Bizim misafir taleplerimizin yüzde 30'u online rezervasyondan geliyor. Bizim en güçlü kanallarımızdan biri Starwood'un imtiyazlı misafir programı yani bizim sadakat programımız. Bizim zaten misafirimizin yüzde 50'si bu sadakat programının üyesi. Böylece bizde kaldıkları zaman bonus kazanıyorlar ve bu bonusları kullanıyorlar. Genellikle bizim online kanallarımızı kullanıyorlar. Çünkü artık biz onların nasıl seyahat etmek istediklerini de çok iyi biliyoruz. Diğer küresel online kanallar ile de çalışıyoruz. Zaten rezervasyon sistemlerinin evrildiği yön de bu. Bir süre sonra dünyada herkes buna dönecek.  Yeni nesil zaten Ipad, Iphone ve Blackberryler ile yaşıyorlar ve her zaman online olarak rezervasyon yapıyorlar.



YENİ NESİL İÇİN YENİ MARKALAR YARATTIK

Starwood bu yeni nesil misafirlerin online rezervasyon süreci dışındaki ihtiyaçlarını, beklentilerini karşılamak için neler yapıyor?

Onlar için yeni markalar bile yarattık. Mesela W Hotels ile bağlantılı olarak ortaya çıkan Aloft bunlardan biri. W biliyorsunuz bir tasarım markası. Aloft ise bu konuda daha seçici olan kitleye hitap ediyor. İşte bu markamız özellikle yeni nesil için tasarlandı. Tasarımları, odaları farklı. Geniş salon ve bar alanlarına sahip oteller bunlar. Ayrıca sürdürelebilirlik adına hassasiyetlerin ön planda olduğu, 24 saat internet bağlantısı olan ve iyi müziklerin çaldığı tesisler. Bunların hepsi tamamen bu hedef kitle için yaratıldı. Aloft şu anda dünyanın en hızlı büyüyen markası.



Bu Haber 29.06.2011 - 08:40:52 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.