Rus TV kanalı Antalya'ya geldi: Büyük zarar verecek kasırga yaklaşıyor gibi

Rus TV kanalı Antalya'ya geldi: Büyük zarar verecek kasırga yaklaşıyor gibi
Rus televizyon kanalı 1. Kanal, Antalya'ya gelerek bir program yaptı. Kentteki esnaf ve turizmcilerle konuşan kanalım muhabiri, "Deniz dalgalı ve yakında büyük zarar verecek kasırga olacak gibi. Ama burada hala düzeleceğine inanıyorlar." diyerek izlenimlerini aktarıyor.


Türkiye ile Rusya arasındaki gerginliğin, turizme etkisini gözlemlemek için Antalya'ya gelen Rus TV kanalı muhabiri, uçakta yolcu sayısının düşük olduğunu ve Rusların Rusça konuşmadıklarını iddia ediyor. Muhabir, “Antalyalıların beklentileri kış mevsimindeki havaya benziyor. Deniz dalgalı ve yakında büyük zarar verecek kasırga çıkacak gibi. Ama burada hala düzeleceğine inanıyorlar” diyor.



Gazetem.ru'nun Rus TV kanalındaki programa ilişkin aktardıkları şöyle:

Rusya 1. Kanalı hazırladığı bu habere yaklaşık 6 dakikalık yer ayırırken Rus muhabir, Alanya’da satılık bir otele giriyor ve oradaki durumu yansıtmaya çalışıyor. Antalya sokaklarında değişik meslek gruplarından kişilerle yaptığı konuşmaların görüntülerinin yer aldığı “Türk otelleri Rusların yerine gelecek turist arıyor” başlıklı haberin Türkçe çevirisi şöyle:

“Türkiye'de 1300 otel, bir başka değişle her on otelden biri satışa çıkartıldı.

Turizm merkezleri Rusların olmadığı bir sezona hazırlanıyorlar

Evet, batılı uzmanlar ortalığı sakinleştiriyor. Avrupa ve BDT ülkelerinden sağlanacak yüzde 10 artışın 4 milyon Rus turistin yerini alacağı konuşuluyor. Fakat başka bir açıdan bakarsak, ekonomik kriz döneminde Avrupa ve BDT ülkelerinden turist sayısı neden artsın? Hem de en az 4 milyon turist. Bir de Türkiye'de tatilin çok ucuz olmadığını dikkate alırsak.

Diğer taraftan, lüks turları Avrupalılar almıyordu. Türklerin son yıllarda her şey dahil otelleri Ruslara yönelikti. Yine onlar için Türk kıyılarında Kremlin'in kopyasını diktiler, Rusçayı ve "Olivye" (Rus salatasını) yöğrendiler.

Günde yarısı boş, konuşmaların Rusça yapılmadığı bir uçak seferi. Hem de bu kısa süre önce en popüler olan yerde. Boş bagaj alım salonu, sokakta karşılayanların sayısı az. Yerliler kış mevsiminin turizm sezonu olmadığını anlatıyorlar. Peki, sezonunda da böyle olursa ne olacak?

Boş plajlar, bu normal, çünkü soğuk. Ama burada aynı resmin yaz mevsiminde de olmasından korkuyorlar. Sıcak, deniz ve hiç kimse yok. Bu Antalya'da yaşayanlar için en korkulu rüya. Antalya'da gelirin üçte birinden fazlasını Rus turistler getiriyordu. Kemer gibi tatil merkezlerinde bizim turistimizin payı %70'in üzerindeydi.

Eskiden kış aylarında tur firmaları otel rezervasyonları yapıyorlar, charter seferler ayarlıyorlardı. Bu sene ise sessizlik var.

Araba kiralama sürücüsü Hüseyin Yolmaz, "Eskiden bu zamanlarda yaz için transferler sipariş ediyorlardı, şimdi ise yok, çok az" dedi.

Turizm endüstrisi iflasın eşiğinde. Aynısını Türk basını da yazdı. Haber önde gelen gazetelerde yayınlandı. Haberde, "Türkiye'nin turizm sektörü tarihindeki en zor dönemini yaşıyor.En büyük azararı, Rusların geleneksel destinasyonu olan Antalyalı otelciler gördü. Burada 410 turistik yapı satışa çıkartıldı" denildi.

Aralarında Rusların da bulunduğu emlakçılar ve yerli turizmciler bu rakamla şoke oldular. Emlakçı Elena Kullukçu, "Satılan 400 otelden 120'si beş yıldızlı. Böyle bir şey olamaz" dedi. Bu gerçek olmayabilir ama problem doğru yansıtılmış. Gayrimenkul acenatlarında da satışlarda düşüş yaşandı. Ruslar pahalı daireler alıp kiralıyorlardı. Yerliler, bunun henüz gelirleri ve hayat kalitesini etkilemediğini söylüyorlar. Sorunun büyüklüğü yazın anlaşılır.

Kendini evde gibi hisset mantığı ile Türkiye'de rahat ve konfor için uzun yıllar çok şey yağıldı. Konaklama ücretine "Her şey dahil" sisteminde olabilecek her şey dahil edildi. Diğer ülkelerden gelen turistler bunları ödemek ister mi, bu büyük bir soru.

Alanya yakınlarındaki 5 yıldızlı otel satılıyor, ama hala faaliyet gösteriyor; çalışanların bundan haberi yok. Otel sahibinin temsilcisi satış kararının önceden alındığını söylüyor. Fakat sebebinin kriz olduğunu kimse itiraf etmiyor. Bunun aksine SPA salonunun sahibi açık açık konuştu: "Ruslar olmadan çok zor."

Bir diğer 5 yıldızlı otelin yöneticisi, Rus turistlerin yerine İran'dan turistlerin ve Avrupa'da yaşayan Arapların gelmesini beklediklerini söyledi. Bu da demek oluyor ki yeni müşterilere göre kendilerini hazırlamak zorundalar, yeni dil öğrenmek, yeni çalışan işe almak. Bunun için ne kadar zaman ve para gerek kimse hesaplamadı.

Antalya'dakiler buna gerek olmayacağını umuyorlar. Ruslar burada uzun zamandan önce misafir olmaktan çıktılar. On binlerce Türk-Rus aile var. Onların çocukları için alanlar açıldı. Parklardan birinin adı Moskova Çocuk Parkı. Marketlerde Rusya ve Türkiye'nin ilişkisi sorulduğunda onların dosttan fazlası olduğunu söylüyorlar.

Ayakkabı satıcısı, "Biz ekmekle tuz gibiyiz. Ekmeğin tuzsuz tadı yok, doğru mu? Bu kısa bir süre devam edecek. Yakında her şey düzelir" dedi.

Turizm, taksicilerinin, satıcıların, kafe sahiplerinin karınlarımı doyuruyor. Bu insanlar yaşanan olayın rehineleri oldular. Restoran sahibi Orhan Oruk haberleri dikkatle takip ediyor ve her şeyin neden böyle olduğunu söylüyor. Oruk, "Bu durumun Amerika'ya faydası olduğunu düşünüyorum. Onun Suriye hakkında kendi planları vardı ve Rusya askeri operasyona başladığı zaman ABD'nin tüm kartlarını bozdu ve onlarda Rusya ile Türkiye'nin ilişkilerini bozmaya karar verdiler" diyor.

Yerli halkın beklentileri kış mevsimindeki havaya benziyor. Deniz dalgalı ve büyük hasar verecek kasırga yakında gelecek gibi. Ama buradaki insanlar hala düzeleceğine inanıyorlar.”



Bu Haber 08.02.2016 - 10:13:51 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Hasany 17.07.2016 - 04:35

    15 20 yıl önce bukadar turist yoktu ama bukadarda otel yoktu,ruslar 3 sene gelmezse, bu otellere suriyeli leri yerleştirirsiniz artık

  • AYHAN KÖNİ 12.02.2016 - 11:44

    Felaket tellallığı yapmaya gerek yok, Bu ülke böyle çok badereler atlattı, yine atlatacak, asparagas ve kışkırtıcı rakip medyaların haberleriyle, istikrarımızıza zeval getirmeyelim. 15-20 yıl önce rus turistmi vardı, Alman bile yoktu İskandinavla bu ülke Turizmden ekmek yedi, yine farklı pazarlar bulunur, ancak şu bir gerçekki, biz kaliteyi küstürdük, en küçük çalkalanmada panik oluyoruz.İYİYİ YAP BEKLE mutlaka sonuç gelecektir. en önemlisi Bu ülkede artık konaklama yatırımına sınırlama getirilmeli. Gerçek ve kaliteli hizmet verilmeli,Almanlar geliyor diyoruz, hiç genç alman geliyormu, gördünüzmü? bu gelen Yaşlı kesim Alman misafirler, Diğer aleme göç etmeye başladılar,Yani onlar, hakkın rahmetine kavuşmaya başladılar, sonra........ SİLKİNME ZAMANI........ SAYGILAR.

  • Turist 11.02.2016 - 04:56

    1300 otelin satılık olduğu asparagas haberdir.Öte yandan her sezon birçok otel farklı sebeplerden dolayı zaten el değiştirmektedir.O haberi yapan Zaman gazetesi habercisine 10 tane otel ismi say desen sayamaz , öte yandan TC turizm tarihinin en büyük krizi kapımıza dayanmıştır , bunu da inkar etmek olmaz.Acilen çözüm bularak önümüzdeki 2-3 seneyi en hafif şekilde atlatmaya çalışmamız gerekir.Sonuçta hepimiz aynı gemideyiz , ve o gemi batarsa hepimiz batarız ...

  • Genç Turizmci 10.02.2016 - 09:28

    TURİZMCİ kardeşimin kalemine sağlık. Ne güzel yazmışsın. Ruslar bizim gibi tesisleri be bu tesisler içindeki hizmeti bulamazlar. Putinin savaş teyyareleri tepemizde dolaşacak, " Biz de Aman Ruslar gelecek bu sene. Ee 2015 deki ramaklar zaten düştü, (3,6 milyon) vurmayalım, sanırım daha gelmezler" mi deseydik. Değerli arkadaşlarım, meslektaşlarım. Burda Hamburger yemiyoruz, bir ülkenin bekası mevzu bahis. Varsın olsun bir kaç sene gelmesinler. Biz bu süre zarfında başkalarını buluruz. Ama bu kışkırtmalara dirayetimiz kırılırsa, bugün değil ama yarın sokaklarımızda gezer bu Rus askerleri sonra "Ah biz ne yapmışız" nersiniz. Unutmayalım, burası Avrupa, Amerika değil. Burası "Mezapotamya". Kanın durmadığı, Müslüman kardeş kanının (Kerbela) döküldüğü ve müslümanlar arasında iplerin koptuğu yer...

  • TURİZMCİ 08.02.2016 - 04:46

    Otellerine ciddi paralar harcayan yatırımcılar Turizmi sadece Ekonomik olarak değerlendirir ve sadece işin maddi yönü ile ilgilenirler ve tatilcinin 11.5 ay çalışıp 1 hafta tatil yapmasındaki stres atıp moral depolama talebini unutup yüksek yüksek binalar yapınca bu bina lara gelen bazı tatilciler artık gelmeyecek olduğunda başka pazarlarda zorlanıyor otelcilerimiz.Ama Turizmi amatör ruhla yapmayan ve tesisin de doğaya saygı duymayan,pazarlama birimlerini geliştirip çeşitlendirmeyen,dip dibe yüksek yüksek oteller yapan yatırımcılar en ufak bir krizde tabiki zorlanırlar. Aslında bu kriz belki gelecekte daha dikkatsiz davranacak olan çok sayıda profesyonel yatırımcının ders almasını sağlayıp her ülkeden gelen ve gelecek olan tatilcilere daha fazla önem vermesini ve bütün turizmcilerin doğaya saygı duymasını,müşteri memnuniyetini bir çok yönden daha fazla önemsemesini sağlıyacak.Günün sonunda tatilci dinlenmek büyük büyük şehirlerden kaçıp stres atmak istiyor. Ticari hayatta okyanus gibi bazen rüzgarlar sert esiyor önlemini alan bazen az a kanaat edip uzun vadeli yatırım yapanlar daha verimli oluyor.Ruslar da biz Türkler gibi kendilerine değer veren Turizmcileri galiba zor bulur.Ruslar ın Yöntemleri hiç kabul edilebilir gibi değil bütün Rus tatilcilere bol şans başka ülkelerde tatil yapsınlar ama biz Turizmciler çalışmaya devam

  • Ertuğrul SARISU 08.02.2016 - 02:12

    Aynen. Turquaz koyusu renkte Dev bir Tsunami havalandı, Şahlandı Nisan gibi, Antalya Belek, Kundu, Kemer sahilini, silip süpürmeye, inişe geçecek. Kıyıdaki Sazlıklardaki ördek ve koyunlar hala havaya buluta bakıyorlar.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.