Mısır'da otellere 'kırk katır mı, kırk satır mı' standartları

Mısır'da otellere 'kırk katır mı, kırk satır mı' standartları

Mısır'da otellere yeni standartlar getirildi. Zorunlu olan yeni standartlarda ‘güvenlik’ ile ilgili herhangi bir madde bulunmazken, ülkedeki yıldızlı tüm otellerin yeniden sınıflandırılacağı belirtiliyor.


TurizmGüncel – Dış Haberler

Son olarak Giza Piramitleri yakınında bir turist otobüsünün saldırıya uğraması, Mısır otoritelerinin turistlerin güvenliğini sağlama konusunda ne kadar yetkin olduğu konusunda soru işaretleri doğurdu. Buna rağmen, Mısır’daki otellere getirilen yeni standartlar arasında güvenlikle ilgili tek bir nokta bulunmuyor.

Mısır medyası terörü gizliyor

Mısır medyasında terör ve turistlerin içinde bulunduğu acil durumlarla ilgili çok az şey yazılıyor ve 'bomba', 'terörist' gibi sözcüklerin kullanılmamasına dikkat ediliyor. Ancak saldırılar olduktan sonra, her zaman saldırganların yok edildiğine dair haberler yapılıyor. Üstelik bu haberlerde herhangi bir delil de bulunmuyor. Son saldırıda da benzer haberler yayınlandı ve saldırı sonrası 12 teröristin etkisiz hale getirildiği yazıldı.

Avrupa ülkeleri uyarı yapmıyor

Mısır'da son dönemde yaşanan saldırılar sonrası ne Almanya ne İngiltere ne de diğer Avrupa ülkeleri bu ülkeye dönük seyahat uyarısında bulundu. Bundan cesaret alan tur operatörleri ise, Mısır'a dönük turlarını iptal etmeyeceklerini açıkladı.

Otel standartları değişiyor

İşin güvenlik ayağı böyleyken, tur operatörlerinden gelen yoğun şikayetler sonrası Mısır otoriteleri, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü ile birlikte otel standartlarında köklü değişiklikler yapıyor.

Otellere yeni yükümlülükler

Yeni kurallara göre 'yıldızlı' her otel; temiz su, gıda güvenliği, hijyen ve sanitasyon gibi misafirin güvenli bir konaklama yapabileceği ortam ve hizmetleri sağlamak durumunda. Bunlara yüzme havuzları, barlar ve oyun alanları da dahil.

Bunun yanında oteller, tesisin her noktasında misafirlere Wİ-Fİ sağlamak, çevreyi korumak için güneş enerjisi kullanmak, çevreyi yeşillendirmek, spor için uygun koşullar ile eğlence hizmetleri sağlamak durumunda olacak.

Güvenlik ile ilgili bir şey yok

Mısır'da oteller servis, hizmet, çevre diğer konularda sorumluluk altına girerken, terörle mücadele konusunda onlara herhangi bir sorumluluk verilmiyor. Otelin her tarafını kameralarla donatma veya girişte misafirleri güvenlik kontrolünden geçirme gibi uygulamalar yok. Rus seyahat uzmanları bunu, 'destinasyonun güvenlik zaafiyeti olduğunu göstermemek için yapıldı' şeklinde yorumluyor.

Tunus'ta 2015 yılında yaşanan saldırıdan ülkenin turizm bölgelerinde alınan güvenlik önlemlerine dikkat çeken Ruz uzmanlar, ''Otoriteler otelleri kendi güvenlik önlemlerini almaya zorladı ve bunu tüm dünyaya anlattılar. Ama bundan bir ders çıkarmadı. Onlar problemi çözmeye değil gizlemeye çalışıyorlar'' değerlendirmesinde bulunuyor.

Rekabetin ve turist saysının artacağı düşünülüyor

Mısır turizm otoriteleri yeni standartların oteller arasında bir rekabet ortamı doğuracağını ve bunun da turist sayısını arttırcağını düşünüyor. Şu anda Mısır'daki pek çok otelin, ait olduğu yıldıza yakışır bir hizmet vermediği belirtiliyor.

Oteller yeniden sınıflandırılcak, sertifika zorunlu olacak

Mısır turizm otoriteleri, otellerin yeni standartlara göre yeniden değerlendirileceğini ve yıldızlarını ancak zorunlu sertifikayı aldıktan sonra ilan edebileceklerini açıkladı.

Plana göre otellerin sınıflandırması bu yıl başlayacak. Bakanlık, yeni sertifikaların kış sezonundan önce verilmeye başlayacağını açıkladı. Bakanlık, tüm otellerin sınıflandırılması sürecinin ne zaman sonuçlanacağı konusunda ise bilgi vermedi.

Mısırlı otelciler: Bunları yapacak para yok, Rus turistin dönüşü beklensin

Öte taraftan Mısırlı otelciler, yeni standartların bu kadar hızlı sürede uygulanmasına karşı. Mısır Turist Odaları Federasyonu, yeni standartların bu yıl uygulamaya konması durumunda pek çok otelin kapanmak durumunda kalackı uyarısında bulunuyor. Çünkü pek çok otelin bu yatırımları (güneş enerjisi, her tarafa Wİ-Fİ vb) yapacak kaynağa sahip olmadığı belirtiliyor.

Bu nedenle federasyon, uygulanmanın ertelenmesini istiyor. Federasyon aynı zamanda, bu standartları Rus turistin Mısır'a tekrar dönmesi sürecinde yapılmasından yana. Çünkü Rus turist Mısır'a döndüğünde, otellerin finansal olarak daha iyi durumda olacağı değerlendirmesi yapılıyor.

TurizmGüncel'in notu: Mısır'da konaklama tesislerinin yeniden sınıflandırılması ve yeni standartlar getirilmesi, ülkenin turizmde başlattığı 'yeni kalkınma ve atılım hamlesinin' bir parçası olarak hayata geçiyor. Mısır Turizm Bakanlığı'nın hazırladığı reform programında, yönetimsel yapıdan personel eğitimine, teşvik programlarından turizm gelirlerinin hesaplanmasına ve kadın istihdamının arttırılmasına kadar çok sayıda madde bulunuyor.

ilgili






Bu Haber 24.05.2019 - 16:33:07 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.