Kruvaziyer turizmde İzmir ana liman olabilir
Türkiye’nin en büyük konteyner limanı olan Alsancak Limanı, kruvaziyer turizminde de atağa geçti.
Çiğdem Askeri - TurizmGuncel
Kruvaziyer turizminde hacmi genişletmenin, kentte görülecek yerler sayısının artırılması ile ilgili olduğunu vurgulayan Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh, gemilerin kalış sürelerinin artırılmasının da kent turizmine katkısı olacağını düşünüyor.
İzmir kruvaziyer turizminde hangi noktada?
İzmir, yüzyıllardır sadece Anadolu’nun değil, Uzak ve Ortadoğu’nun batıya açılan önemli uluslararası kapısı, Ege Bölgesi’nin merkezi olarak tanımlandı. Pergamon, Efes, Teos, Milet, Priene, Aspendos, Olympos gibi antik dönemin dünyaca ünlü liman kentleri çeşitli nedenlerle yok olurken İzmir bu özelliğini hiç kaybetmedi. Ayrıca, çevresindeki yörelerde mevcut Bergama, Efes gibi antik kentleri de muhafaza etmiş olmasıyla günümüzde de çekiciliğini sürdürmesini sağlıyor. İzmir, aynı zamanda coğrafik kıyı şeridinin yüzde 60’ı deniz kıyısında bulunan ve Anadolu Türklerinin denizle buluştuğu önemli bir şehir olma özelliğini de her zaman korudu. Tüm bu özelliklere rağmen kruvaziyer turizminde emeklemekten yeni çıktık. Bundan beş yıl önce hiç gemimiz yokken, bugün haftada en az iki gemiyi ağırlıyoruz. Kruvaziyer gemilerinin sahiplerine ziyaretler yapmamız ve İzmir Ticaret Odası’nın gemi yolcularından alınan ayakbastı ücretini ödemesinin karşılığıydı tüm bunlar.
Geçtiğimiz yıla göre İzmir'e gelen kruvaziyer turistlerinin sayısı ne kadar arttı?
2009’da 400 bine yakın turist geldi gemiyle. Ben bu yıl rakamın 500 bin olacağını tahmin ediyorum. Şu anda haftada iki gemi İzmir Limanı’na yanaşıyor; salı günleri MSC, çarşamba günleri ise Costa gemisi. İki geminin toplam yolcu kapasitesi yaklaşık 10 bin yolcu. Rutinler dışında ağırladığımız gemiler de oluyor. Bu yolcuların yaklaşık yüzde 40’ı İzmir’de kalıyor, diğer kısmı ise Bergama ve Efes’i tercih ediyor.
Kruvaziyerle gelen turistler için neler yapılıyor?
Bu noktada yerel yöneticiler olarak yapmamız gereken, İzmir’in gezilecek yerlerini artırmak ve turistlere gösterebilmek. Büyükşehir Belediyesi, Kemeraltı’na bir ring otobüsü koydu, fayton gezileri düzenleniyor, taksiciler Esnaf Odası ile ortak çalışma sonucu organize oldu, turistlerin yoğun olduğu bölgelerdeki taksicilerin daha özenli giyinmesi ve yabancı dil öğrenmeleri sağlandı.
Başka neler yapılabilir?
Bunlar güzel adımlar ancak yine de gezilecek yerleri artırmalıyız. Kemeraltı yeterli değil, Agora’daki çalışmalar hız kazanmalı, Ege Medeniyetler Müzesi’ni faaliyete geçirmeliyiz. İzmir Alsancak Limanı’na gelen kruvaziyer gemileri sabah gelip akşam dönüyor, bu durumun değiştirilmesi gerektiğine inanıyorum. Gelen gemilerin konaklamasıyla hem İzmir’in tanıtımı artar, hem de İzmir ekonomisi daha fazla kazanır. İzmir’i gelen turiste daha çok tanıtmış oluruz. Örneğin, turistlere Türk gecesi düzenleyebiliriz, Türk mutfağını ve güzel bir İzmir akşamında onlara Kordon’u tanıtabiliriz. Bunlar yapılamayacak şeyler değil. Önümüzdeki yıllarda ben bunların gerçekleşeceğine inanıyorum.
Sahip olduğu potansiyele rağmen İzmir turizm hareketlerinden hak ettiği payı alabiliyor mu?
İzmir halen ülkemizin toplam turizm gelirinin ancak yüzde 3,7’sini alabiliyor. Bu payın büyütülmesi ve ülke turizminde İzmir’in hak ettiği yeri alabilmesi için, Akdeniz’in incisi İzmir’i Efes, Meryemana, Bergama ve Agora ile birlikte bir tarih hazinesi olarak görüp, üzerine binlerce yıldır dini kavramların yeşerdiği ve geliştiği inanç merkezi olma özelliğini koyarak ve tüm bunları günümüzdeki termal ve sağlık turizmi imkânları ile birleştirmemiz lazım. Böylelikle ortaya çıkacak asıl İzmir, dünyanın ilgi odağı olacağı gibi, kruvaziyer turizmin de Akdeniz’deki vazgeçilmez ana limanlarından biri olabilir.
“Spor organizasyonları kente çekilebilir”
Birkaç şapkayı başarıyla taşıyan isimlerden olan Geza Dologh aynı zamanda Avrupa Voleybol Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi. Spor turizmine ilişkin görüşlerini de açıklayan Dologh, İzmir’in spor açısından da tercih edilebilecek bir kent olduğunu düşünüyor. UNIVERSIADE Oyunları için yapılan birçok tesisin bugün aktif olarak kullanılmadığını söyleyen Dologh, “Atatürk Spor Salonu’nu Voleybol Federasyonu devraldı. Salonu yükseltecek ve genişletecek tadilat çalışmaları başladı. Alsancak Spor Salonu’nun yanındaki alanı plaj voleybolu alanı olarak düzenledik ve Plaj Ligi’nin dördüncü hafta final müsabakalarına ev sahipliği yaptık. Bugün voleybol için gelen turist, yarın tatil için gelir. Bu faaliyetleri çoğaltmamız lazım ki İzmir’i tanıtalım.” dedi.
‘Ben’ değil, ‘biz’ olmalı
Başkanlığını Geza Dologh’un yürüttüğü İzmir Kongre Turizm Tanıtım AŞ, kentin tanıtımı için yurtdışı fuarlarını hedef seçti. İzmir Destination Grubu ile CVB şemsiyesi altında iki ayrı hedef belirlediklerini anlatan Dologh, “Birincisi deniz-kum-güneş turizmini planlayan Destination İzmir grubu, diğeri de kongre ve ziyaretçi sayısını artırmak için çalışan CVB Grubu. Onlar önümüzdeki turizm sezonunu planlıyorlar, biz ise daha uzun vadeli dönemi. Çünkü büyük kongreler en az beş yıl öncesinden planlanır. Şu anda daha küçük boyutlu 300-500 kişilik organizasyonları düzenliyoruz.” dedi.
İzmir’e kruvaziyerle gelen turist sayısı
Yıl Gelen Gemi Yolcu Sayısı
2002 18 2 bin 81
2003 5 3 bin 271
2004 33 75 bin 934
2005 39 66 bin 285
2006 105 184 bin 797
2007 122 287 bin 357
2008 132 323 bin 873
2009 127 315 bin 454
Bu Haber 16.06.2010 - 17:58:10 tarihinde eklendi.