İşte pandeminin havacılık sektörüne maliyeti

İşte pandeminin havacılık sektörüne maliyeti

Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş) tarafından hazırlanan raporda, koronavirüs pandemisi nedeniyle dünya havacılık sektöründe 2 milyon kişinin işini kaybettiği, 113 milyar dolar da kayıp yaşandığı belirtildi.


Hava-İş tarafından hazırlanan "Dünya Sivil Havacılık Sektöründe Yaşanan Kriz, Tespitler, Nedenler, Sonuçlar" başlıklı raporunda, koronavirüs salgınının havacılık sektörüne vurduğu darbeye ilişkin veriler paylaşıldı.

2 milyon personel, 113 milyar dolar gelir kaybı

Koronavirüste alınan sıkı tedbirlerin, bu boyutta bir krize hazır olmayan havacılık sektörünü çok ciddi sarstığı belirtilen raporda, “Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliğinin (IATA) yaptığı açıklamaya göre, bu süreçte havacılık sektörü küresel boyutta 113 milyar dolara yakın net zarar etmiştir. Uçuşların durması ve zararların artmasıyla havacılık sektörü çalışanları çok hızlı bir şekilde işlerini kaybetmiştir. Emirates 9 bin, Qatar Airways 6 bin, SAS 2 bin, Lufthansa 10 bin, Alitalia 6 bin 800, Air France 2 bin çalışanını işten çıkartmıştır. Uçuş ekiplerinin haricinde birçok havalimanında operasyonların durması sebebiyle kargo ve bagaj hizmetleri çalışanları da işlerini kaybetmiştir. Avrupa ve dünya genelinde havacılık sektöründe yaklaşık 2 milyon kişinin bu süreçte işini kaybettiği sendikalar tarafından duyurulmuştur." ifadeleri kullanıldı.

Avrupa havalimanlarında ciddi sorunlar yaşanıyor

İşten ayrılan ve farklı kariyer planları yapan çalışanların, ekonomik olarak daha iyi şartların sunulmadığı Avrupa ülkelerinde eski işlerine dönmek istemediğine dikkat çekilen Hava-İş raporunda, 2022'nin ilk aylarından itibaren Almanya, Hollanda, İngiltere ve Fransa gibi Avrupa ülkelerinde, yer ve bagaj hizmetleri çalışanları sayıca yetersiz olduğu için ciddi sorunlar yaşandığı hatırlatılarak, “ Ayrıca Emirates, Qatar Airways, Lufthansa, British Airways olmak üzere birçok havayolu şirketi tecrübeli pilot, kabin memuru arayışına başladı. Hem ülkelerindeki sendikalar hem ülke otoritelerinden alınması gereken izinler bir türlü çıkmayınca, havacılık sektörü Avrupa kıtasında pandemi öncesi rakamlarını yakalama fırsatını kaçırmıştır. Yaşanan uçuş aksaklıkları ve iptalleri, bagaj problemleri, biletleme ve satış sorunları sebebiyle süreç tam anlamıyla kaosa dönüşmüştür. Buna ek olarak Şubat 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna savaşı, ekonomik krizi daha da artırmıştır." denildi.

Avrupa havacılık sektörüne grevler yaşanıyor

Avrupa havalimanlarındaki personel açığının devam ettiği belirtilen raporda, Avrupa havacılık sektöründe özlük hakları ve refah talebiyle sık sık grevlerin yaşandığına vurgu yapıldı. Raporda ayrıca, İngiltere, Almanya ve Hollanda gibi ülkelerdeki havaalanlarının, tecrübeli yer ve bagaj hizmetleri çalışanları açığını kapatmak için başta Türkiye olmak üzere çeşitli ülkelerde bu alanda tecrübeli personel arayışına girdiği kaydedildi.

Türkiye’den 44 başvuru oldu sadece bir kişi işe alındı

Raporda, çalışma süresi ve vaat edilen maaşlar konusundaki belirsizlikler nedeniyle cazip görünen bu tekliflere rağbet gösterilmediği, Almanya'daki havayolu şirketlerinin Türkiye'de açtığı 7 bin 200 kişilik iş ilanına 44 başvuru olduğu, sadece bir kişinin işe kabul edildiği dile getirildi.



Bu Haber 18.08.2022 - 09:03:28 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.