İstanbul’da turist sayısı geceleme üzerinden hesaplanacak

İstanbul’da turist sayısı geceleme üzerinden hesaplanacak
İstanbul’da dolulukların artması ancak rakamların düşmesi, kentteki turizm otoritelerini harekete geçirdi. Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, gelen turist sayısının şubat ayından itibaren geceleme üzerinden hesaplanacağını açıkladı. Bilgili, İstanbul için bağımsız bir tanıtım ajansı da önerdi.


Turizm Güncel

İstanbul turizmiyle ilgili değerlendirme toplantısı, Four Seasons Bosphorus Otel’de yapıldı. Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili başkanlığındaki toplantıya, TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy, TUROB Başkanı Timur Bayındır, İstanbul Rehberler Odası Başkanı Şerif Yenen, Büyükşehir Belediyesi temsilcisi Tülin Ersöz ve TYD Başkanı Turgut Gür katıldı.

İstanbul’a gelen turist sayısıyla ilgili yapılan istatistiklere değinen Ahmet Emre Bilgili, 2010 yılında İstanbul turizmiyle ilgili istatistikleri kamuoyuyla paylaştı.

Bilgili toplantıda şunları söyledi:

“Eski sistemle İstanbul’a gelen turist sayısı 7 milyon olmuş. Yani yüzde 3’lük bir gerileme gözüküyor. İstanbul’a gelen misafirleri milliyetlerine göre sıraladığımızda Almanya her zaman birinci, ikinci Rusya, üçüncü İtalya olarak gözüküyor. 2010 yılında Rusya, İtalya, İran, Japonya ve Güney Kore’den gelen ziyaretçilerde bir artış görülüyor.

İstanbul’a gelen yabancı sayılarını etkileyen mevcut sisteme göre yüzde 3.7'lik bir düşme vardı. Eğer sayısal anlamda bir düşme varsa, bunun nedenleri olabilecek faktörleri işaret etmek istiyoruz. Birçok havayolu şirketi, uçuşlarını doğrudan yapmaya başladığı için İstanbul’un transit yolcu sayısında düşüş yaşandı. Bu sanal turistlerin turizme katkısı olmadığını biliyoruz

Global krizin etkisiyle, iç turizme yöneliş arttı. İnsanlar ucuz destinasyonlara yönelmeye başladı. İstanbul’da iki havalimanımız var.

SAYIDA AZALMA VAR ANCAK DOLULUKTA CİDDİ ARTIŞ YAŞANIYOR

Mevcut sisteme göre saydığımızda bir azalma olduğunu ifade ettik ancak otel doluluk oranları ve geceleme sayısında ciddi bir artış yaşanmıştır. İstanbul’un nitelikli turiste ihtiyacı olduğunu hepimiz biliyoruz.

İstanbul, Dünya Turizm Örgütü raporuna göre yüzde 71.8 oranında bir doluluğa sahip. Bu durumda turist değerlendirmemizi yaparken, farklı bir yöntem izlememiz gerekiyor.

Bizim en büyük arzumuz İstanbul’a gelen turistlerin çok harcama yapmasıdır.

MÜZE ZİYARETÇİLERİNDEKİ ARTIŞ EN BÜYÜK KANITTIR

Reel olarak İstanbul’a gelen turist sayısında düşüş yoktur; ancak yeterli miktarda artmadığını ifade edebiliriz. Müze ziyaretçilerinin artmasını da bunun en büyük kanıtı olarak ifade edebiliriz. 2010 yılında bütün turizm danışma ofislerini yeniledik.

BAĞIMSIZ BİR TANITIM AJANSINA İHTİYAÇ VAR

2010 Kültür Başkenti’nin sağladığı imkanlarla kentimizi tanıttık. Bu ajans, bize İstanbul’un bağımsız bir tanıtım ajansına sahip olması gerektiğini ortaya koydu. Bu yıl bu ajansı faaliyete geçirmeliyiz. Bu ajans, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olması gerekiyor. İstanbul’’un kısa ve uzun vadeli tanıtımını yurtdışına taşımayı hedefliyoruz. Bu ajansta İTO, İRO, TURSAB, TUROB, ICVB, İl Özel İdaresi, Büyükşehir Belediyesi ve  Kültür ve Turizm Müdürlüğü olacak.

TALİMHANE, DİĞER SEMTLERE ÖRNEK OLACAK

İstanbul’da ilk bölgesel iyileştirmenin adı Talimhane’dir. Talimhane’de bir turizm bölgesi oluşturarak, değer yaratıldı. Biz bunun İstanbul’un farklı bölgelerine taşınması gerektiğini düşündük. Üst Laleli Yayalaştırma Projesiyle ciddi bir imaj değişikliğine gidildi. Oradaki turizmiciler de iyileştirme çalışmalarına gidiyor. Benzer bir çalışma Sirkeci Hocapaşa’da yapılacak.

İSTANBUL’UN YENİ BİR TURİZM SİYASETİNE İHTİYAÇ VAR

2010 Ajansı başarılı oldu mu olmadı mı bunun tartışmalarına girmemek lazım. Turizmde tanıtım uzun vadelidir. 2012 yılında bu tanıtım çalışmalarının büyük netice vereceğini düşünüyorum.

Burada yeni bir kavram ifade etmiş oluyoruz. İstanbul’un turizm siyasetini birlikte geliştirip, uygulamamız gerekiyor. Bu yıl iki yeni gelişmenin olmasını bekliyoruz. Birincisi İstanbul’un rakamlarını hesaplarken, İstanbul’un sayısını iyi ifade edemiyoruz. Havayolu ve karayoluyla giriş çıkışların hesaplanması olmuyor. Biz, bütün dünyada olduğu gibi gecelemeyi esas alan bir hesaplama sistemine geçilmesi gerekiyor. Bunun için bir çalışma grubu oluşturduk. Şubat ayında bu hesaplamaya başlıyoruz. Örneklem çerçevesinde geceleme sayısını ortaya çıkarıp, her ay ilan edeceğiz. Böylece asıl rakamlar ortaya çıkmış olacak. İstanbul’da kalan gerçek turist sayısını ortaya koyacağız.

BAŞARAN ULUSOY; İSTANBUL AYRI BİR KANUNLA ELE ALINMALI


TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy da, hükümetin İstanbul’u ayrı bir kanunla ele alması gerektiğini bildirdi. Ulusoy, “ İstanbul markası da kültür varlıkları üzerine inşa edilmelidir. Bu konuda gerekli hassasiyetin gösterilmesini arzu ediyorum” dedi.
Türkiye’nin yurtdışında itibar gören bir destinasyon haline geldiğini kaydeden Ulusoy, “2010 ajansı görevini tamamlamıştır. Belki yaptıklarını pek anlatamadılar ama inşallah 2010 yılındaki ajansın bir iki yıl daha uzatılmasını teklif ettim. 2010 ajansının misyonu daha bitmemişti.

Büyükşehir Belediyesi Turizm Atölyesi Başkanı Tülin Ersöz de, İstanbul’da yaptığı çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. İstanbul’un büyük bir tarihi geçmişi olduğunu kaydeden Ersöz, “Biz altyapıyı hazırlarsak, gelecekteki nesil bunlardan o kadar çok faydalanır” dedi.





Bu Haber 08.01.2011 - 18:41:56 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.