'İstanbul’a otel açacağıma Anadolu’da iki tane yaparım'

'İstanbul’a otel açacağıma Anadolu’da iki tane yaparım'
Anemon Group İcra Kurulu Başkanı Oğuz Akçura, Turizm Guncel’e konuştu: İstanbul’da otel açarsınız, akşam Nişantaşı’nda gezersiniz. Peki Siirt, Ordu bizim memlekemiz değil mi? Buraların otele ihtiyacı yok mu?


Eda Özsoy-Turizm Güncel

Anemon Group İcra Kurulu Başkanı Oğuz Akçura ile yaptığımız söyleşiyi sizlere aktarıyoruz...

Oğuz Bey, daha çok Anadolu’da yatırım yapmayı tercih ediyorsunuz. Şu anda kaç oteliniz var?

Şu anda 15 otelimiz var. 3 yeni yatırımımız var. Biri Konya, biri Ordu’da, biri de Adana’da… Aynı zamanda Çanakkale de var. Bu sene temelini atacağız. Son otellerle birlikte 19 otel oluyoruz. Yatak sayımız da 5 bine yükselmiş oluyor. Bizim önceliğimiz Anadolu… İstanbul’daki fiyatlar o kadar uygulanabilir olmaktan çıktı ki… Anadolu’da iş var. Buralar daha bakir. Kendimiz inşaat firması olduğu için yatırımlarımızı da kendimiz yapıyoruz ve çok daha mantıklı oluyor.

Şu anda ağırlıklı olarak sanıyorum otel yapıyorsunuz?

Bizim asıl işimiz otel. Eskiden inşaattı tam olarak bırakmadık ama otel bazında gidiyoruz. İlk Marmarisle başlamıştık, daha sonra Anadolu’ya yayıldık.
Peki bu kadar büyüyeceğinizi tahmin ediyor muydunuz?
Hedeflerimiz vardı. Çok konsantre çalışıyoruz ve muhafazakar bir yapımız var.

Neden öyle?

Biz çok fazla ön plana çıkmayı sevmiyoruz. Çok görünmeyi sevmiyoruz. Sabah kalkarız işimizi yaparız, akşama kadar çalışırız. Otel işini seviyoruz.

Otellerin hepsi 5 yıldızlı mı?

Hayır, 4 ve 5 yıldızlı

3 yıldızlı otel düşünüyor musunuz?

Esasında bir konsept var. Ancak şunu söyleyeyim, yıldız o kadar da önemli değil. Müşteri zaten kafasında Anemon otellerini bir yere oturttu. Bizim son otellerimiz hep tek tiptir. İşadamını hedefliyoruz ve konfora öncelik veriyoruz.

ANADOLU’DA MÜŞTERİLER 30 EURO’YA KALMIYORLAR!

3 yıldızda nasıl bir konsept düşünüyoruz?

Bunu 3 yıldız olarak düşünmeyelim. Türkiye’nin esas ihtiyacı olan 4. Eğer otel yapacaksanız İstanbul’da 5’I tercih etmelisini ama Anadolu’da daha farklı bir konsept düşünülmeli. İstanbul’a girmiyoruz. Çünkü İstanbul’a bir yatırımla Anadolu’da rahat iki otel yaparsınız. Ayrıca Anadolu’da insanlar 20  30 Euro’ya kalmıyor. Malatya’da kalan Malatyalı değil. Buralara da işadamları geliyor. Oda fiyatları da verdiğiniz hizmetle alakalı. Müşteri karşılığını alınca, ücreti veriyor. 

Para kazanabiliyor musunuz? 

Anadolu, bizim memleketimiz. Anadolu’yu tercih ettik ve biz bu yolda yürüyoruz. Anadolu’nun da yatırıma ihtiyacı var. Kazanmasak yeni otel yapamayız ancak biz kazandığımızı yeni otel yatırımına harcıyoruz. Çünkü sürekli yatırımda olan bir grubuz. 



İL BAZINDA DEĞİL, İLÇE BAZINDA YATIRIM YAPMAK İSTİYORUZ


En son hangi oteli açmıştınız?

Antakya’yı açtık. Ondan önce Malatya’ydı.

Üç yıldızlı oteli nerede düşünüyorsunuz?

Mevcut yatırımları bitirelim sonra ilçelere yöneleceğiz. Türkiye’de insanlar hala şehirlere yöneliyor. Oysa örneğin Bandırma, Nazilli gibi endüstrisi kuvvetli ilçeler var. Buna 3 yıldız demeyelim, Türkiye şartlarına göre otel diyelim. Türklerin ihtiyacı olan oteller diyelim.

CEYLAN INTERNATİONAL’I ANADOLU’YA KOYUN, İŞ YAPMAZ


Türkiye şartları derken…

Örneğin Ceylan İnternational oteldeyiz. Bu oteli alın, Anadolu’ya koyun, iş yapmaz. Çünkü gideri çok. Para kazanamaz. Bizim hedefimiz Accor’un girdiği segment tarzı bir şey… Yani odalar beş yıldız, genel limitler en az seviyede…Anadolu’da tek başına seyahat eden bir bayan lobide oturamaz. Odanın konforu ne kadar iyiyse, o kadar fazla tercih edilir. Bu mantıkta odanız iyiyse, siz 5 yıldızlılardan müşteri çekersiniz. Fiyatınız da 3 yıldızlıysa, fiyat olarak 3 yıldızlılardan müşteri çekersiniz.

ÜLKENİN SAĞI SOLU DİYE AYIRT ETMEYİZ


Başbakan’ın açıklamalarından sonra doğu tarafına otel yapmayı düşündünüz mü?

Doğu tarafı da bizim memleketimiz. Bizim Malatya’da bir otelimiz var. Van’a gittik geldik, arsa bulamadık. Tabi ki fizilibilite önemli ama ülkenin sağı solu diye bir şey ayırt etmeyiz.

SİİRT, ORDU BİZİM MEMLEKETİMİZ DEĞİL Mİ?


Peki Başbakan’ı haklı buluyor musunuz?

Biz haklı bulduğumuz için oralardayız. Herkes İstanbul’a yapıyor. Ama Türkiye’nin bir Siirt’i var, Ordu’su var. Onlar bizim memleket değil mi?

Peki Siirt’te oteliniz var mı?

Hayır bizim yok ama onlar da bizim şehirlerimiz…İstanbul’da otel açmak kolay. İstanbul’da otel açarsınız, akşam Nişantaşı’nda gezersiniz. Bizim öyle değil ki, hayatımız yollarda geçiyor.

İSTANBUL’DA ARSA FİYATLARI ÇOK YÜKSEK


İstanbul’a hiç otel yatırımı düşünmüyor musunuz?

İstanbul’u düşünüyoruz ama arsa fiyatları ve fizibilitesi çok uygun değil. Onun yerine Anadolu’ya iki otel yaparız. Çünkü çok pahalı arsa fiyatları…

AYNI GEMİDEYİZ, BİRLİKTE BATAR, BİRLİKTE ÇIKARIZ

Turizm yatırımcısı olarak memnun musunuz Türkiye’de iş yapmaktan?

Bir defa burası bizim memleketimiz. Onun için memnunuz. Hükümet, bizi korusun kollasın istiyoruz. Hepimiz aynı gemideyiz. Biz batarsak, hep birlikte batarız, çıkarsak hep birlikte çıkarız. Elimizde bir devlet olmazsa şirketler ne yapsın; Ya da şirketler olmazsa devlet ne yapsın? Kol kola girmek lazım.

Son olarak sizin rakibiniz Dedeman Grubu mu?

Onlar bizim rakibimiz değildir. Saygı sevgi duyduğumuz bir kurumdur. Bizim örnek aldığımız bir gruptur. Bizim rakibimiz olacaksa, yurtdışındaki kuruluşlar olmalı.



Bu Haber 20.02.2011 - 16:47:50 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • mehmet çelebi 18.02.2011 - 09:44

    Anemon Group İcra Kurulu Başkanı Oğuz Akçura'ya düşünceleri ve yaklaşımları için teşekkür ediyorum. Kendisini desteklememek elde değil. Evet, Anadolu ya yatırım yaparak buradaki tarihi ve doğal güzellikleri de ortaya çıkararak bölge ekonomisini canlandırmak kadar doğal ne olabilir. Tatile gelen yerli ve yabancı misafirlerimizi beton yığınları arasından sıyırıp Cennet Vatanımızın doğal güzelliklerini görmelerini ve huzur bulmalarını sağlamak önemli bence. Bunun için Anemon gurubuna yatırıp yapabilecekleri tarihi ve doğal bir yöre önereceğim. Sanırım araştırdıklarında burası için yatırımın en az ak deniz kadar gelir getireceğini göreceklerdir. Bahsettiğim yer Zonguldak ili sınırları içinde FİLYOS beldesi. Tavsiye etmek benden, değerlendirmek saygı değer turizimcimizden.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.