Borç 550 milyar dolara ulaştı, birleşmeler ve iflaslar yolda

Borç 550 milyar dolara ulaştı, birleşmeler ve iflaslar yolda

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) borç stoğunun 550 milyar dolara ulaştığı havacılık sektöründe çok sayıda iflasın ve birleşmenin yolda olduğunu açıkladı.


TurizmGüncel - Dış Haberler

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), yaptığı bir açıklamayla havacılık sektörünü bekleyen tehlikeye dikkat çekti. Havacılık sektöründeki borç stoğunun 550 milyar dolara ulaştığını kaydeden IATA, büyük çaplı iflaslar ve birleşmeler olabileceğine dikkat çekti.

İflaslar ve birleşme dalgaları yaşanacak

Üç aylık dönemde hava yolu şirketlerinin 35 milyar dolar iade yaptığını, kaçınılmaz maliyet artışlarından dolayı da 60 milyar dolar kaybettiğini açıklayan IATA''nın baş ekonomisti Brian Pearce, ''Nakit akışını düzene koyamamaları durumunda özellikle Avrupa ve ABD merkezli hava yolu şirketleride iflas ve birleşme dalgaları yaşanacak.'' dedi.

Toplam borç nakit akışının 17-18 katına çıkacak

Hava taşımacılığı alanındaki konsolidasyonun yılın IV. çeyreğinde görünür hale geleceğini iddia eden Brian Pearce, ''Havacılık endüstrisi şu anda çok ciddi borçların altına giriyor. 2019 yılında hava yolu şirketlerinin borcu nakit akışının beş katıydı. 2021'de bunun 17-18 kata yükselceğini tahmin ediyoruz. Bu, sürdürülebilir bir durum değil. O nedenle havacılık sektöründe daha fazla iflasa ve hava yolu şirketlerinin devletlerin kontrolüne gireceğini göreceğiz.'' şeklinde konuştu.

İkinci çeyrekteki aidelerin toplam tutarının 35 milyar dolar olmasını beklediklerini kaydeden Pearce, pek çok hava yolu şirketinin bu geri ödemeyi yapabilecek kredi olanaklarına sahip olmadığını söyledi.

Hava yolu şirketleri hükümetlerden 120 milyar dolar destek aldı

Hükümetlerin bugüne kadar hava yolu şirketlerine sağladığı desekleri 120 milyar dolara ulaştığını açıklayan Brian Pearce, bunların istihdam desteği, vergi ötelemeleri ve nakit desteklerden oluştuğunu ifade etti.

Destekler sektöre nefes aldırdı ama...

Brian Pearce ayrıca, havacılık sektörünün 2019 yılında 430 milyar dolar olan borcunun, şu anda 550 milyar dolara ulaştığına dikkat çekti. Pearce, ''Bu destekler sektöre nefes aldırdı ancak desteklerin 66 milyar doları geri ödenecek.'' ifadelerini kullandı.



Bu Haber 20.06.2020 - 14:14:05 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.