IATA’dan korkutan açıklama: Kayıp 113 milyar dolara çıkabilir

IATA’dan korkutan açıklama: Kayıp 113 milyar dolara çıkabilir

Koronavirüs salgını nedeniyle hava yolu şirketlerinin kaybının 113 milyar doları bulabileceği belirtiliyor.


TurizmGüncel – Dış Haberler

Koronavirüs salgını nedeniyle iptal edilen uçuşların ve azalan yolcu sayılarının hava yolu şirketlerine maliyetinin büyük olacağı belirtiliyor.

63-113 milyar dolar arasında kayıp bekleniyor

IATA tarafından yapılan hesaplamaya göre, Çin'de ortaya çıkan ve dünyanın pek çok ülkesine yayılan koronavirüs salgınında yapılan erken değerlendirmede 29 milyar dolar olarak öngörülen hava yolu şirkelerinin kaybının, yeni durumda 63 milyar dola ile 113 milyar dolar aasında bir rakama ulaşabileceği kaydedildi.

SARS krizinde bile bu kadar düşüş olmamıştı

Yapılan ilk hesaplamadan sonra virüsün 80 ülkeye yayıldığı ve hava yolu rezervasyonlarının ciddi şekilde etkilendiği kaydedilen IATA açıklamasında, ''Hava yolu şirketlerinin hisselerinde yaşanan kaybı yüzde 25. Bu rakam, 2003'teki SARS krizindeki düşüşten yüzde 21 daha fazla.'' ifadelerine yer verildi.

İyimser senaryo

Hava yolu şirketlerinin hisselerindeki düşüşün daha önceki hesaplardan çok daha farklı fiyatlandığına dikkat çeken IATA, ''Virüsün sınırlı bi yayılımı bile hava yolu talebinde yüzde 11, gelirlerde ise 63 milyar dolar kayıp yaşanmasına neden olacak.'' denildi.

En kötü senaryo

Şu anda sadece Çin'deki hava yolu şirketlerinin 22 milyar dolar kaybettiğini, Asya genelinde ise bu rakamın 47 milyar dolar olduğunu belirten IATA, en kötü senaryoya göre yüzde 19 yolcu kaybı ile 113 milyar dolar gelir kaybının yaşanacağını savundu.



Bu Haber 06.03.2020 - 14:42:58 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.