Hükümet, 2017'ye kadar turizm sektöründe neler yapacak?

Hükümet, 2017'ye kadar turizm sektöründe neler yapacak?
Hükümetin açıkladığı orta vadeli plan (OVP) Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Planda turizm gelişim bölgeleri ve koridorları turizm kentleri ve eko-turizm bölgeleri yaratılarak sektörde çeşitliliğin ve sürdürülebilirliğin sağlanması hedefleniyor.


Kalkınma Bakanlığı’nın 2015-2017 Dönemi Yatırım Programı Hazırlıkları konulu genelgesinde turizm sektörü için belirlenen hedefler açıklandı. İşte hükümetin orta vadede turizmde yapmayı planladığı çalışmalar:

TURİZM GELİŞİM BÖLGELERİ VE KORİDORLARI

Türkiye Turizm Stratejisi 2023 kapsamında belirlenen turizm gelişim bölgeleri, turizm gelişim koridorları, turizm kentleri ve eko-turizm bölgeleri başta olmak üzere, turizmin çeşitlendirilmesi politikası ve sürdürülebilir turizm ilkeleri doğrultusunda, varış noktası odaklı ve alan yönetimi modeli yaklaşımıyla geliştirilmiş projelere öncelik verilecektir. Sağlık Turizmi Öncelikli Dönüşüm Programı kapsamında, termal turizm bölge ve merkezlerinin altyapısının geliştirilmesine yönelik projelere önem verilecektir. Kış turizmine yönelik yatırımlar ilan edilen Kış Turizmi Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri ile Turizm Merkezlerine odaklanacak, yatırım tekliflerinde alanın kış turizmi potansiyelinin yanısıra, çevresindeki mevcut kış turizmi alanlarının kapasitesi ile bölgesel ve ulusal talep durumu dikkate alınacaktır.

MAHALLİ İDARELERİN ALTYAPI PROJELERİNİN DESTEKLENMESİ 
 
Mahalli idareler tarafından yapılacak turizm amaçlı altyapı yatırımları Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri, Turizm Merkezleri ve Korunan Alanlar ile alan yönetimi bazında geliştirilen projeler kapsamında desteklenecektir. Turistik yol, iç ve/veya dış turizme konu varış noktalarına ulaşımı sağlayan ve karayolu ağında olmayan yoldur. Yeni turistik yol projesi tekliflerinde, varış noktasındaki turizm talebi ve diğer turizm yatırımlarıyla eşgüdüm dikkate alınacaktır.

EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAPILACAKLAR
 
Programda eğitim ve kültür sektöründeki hedefler de açıklandı:
 
Kültür varlıklarının korunması, restorasyonu ve bakım-onarımı ile ilgili projelere öncelik verilecektir. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müzelerin bakım-onarım, teşhir-tanzim ve güvenliğinin artırılmasına yönelik projeler desteklenecektir. Kültür ve Turizm Bakanlığı yatırım programında yer alan kültür merkezi projelerinden fiziki gerçekleşmesi yüzde 50’nin üzerinde olanlara; kent niteliğinde olma, üniversiteye ve fazla nüfusa sahip olma gibi kıstaslara göre ödenek tahsisinde öncelik verilecektir. Bu niteliklere sahip olmayan ve inşaatına başlanmamış projeler yatırım programında iz ödenekle yer alacaktır. Ancak fiziki gerçekleşmeleri % 50’nin altında olan projelere, yerel yönetimlere devredilmeleri durumunda, “Kamu Eliyle Yapılan Kültür Yatırımlarına Destek Projesi” kapsamında öncelikli olarak ödenek tahsis edilecektir. Zorunlu haller dışında, yeni kültür merkezi projesi tekliflerinin, Kamu Eliyle Yapılan Kültür Yatırımlarına Destek projesi kapsamında yapılması esastır. 

BAKANDAN JAPONYA VURGUSU

Öte yandan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi konuyla ilgili bir değerlendirme yaptı. Türkiye'ye gelen Japon turist sayısını artırmaya yönelik çalışmaları da değerlendiren Zeybekci, Japon turistlerin deniz, kum, her şey dahil seçeneği yerine kültür, doğa ve sahil turizmini tercih ettiğini söyledi.
 
Türkiye'nin kültür turizmi açısından dünyanın en zengin ülkesi olduğunu vurgulayan Zaybekci, şunları kaydetti:
 
"Tanıtımla ilgili çok hızlı bir kampanya başlatmamız lazım. 2015, fuarlar ve tanıtımlarla ilgili çok farklı adımlar attığımız bir yıl olacak.
 
Japonya ile emekli ve yaşlılarla ilgili ortak proje için çalışıyoruz. Bunu çok önemsiyoruz. Bunu dünyaya da çalışıyoruz. Türkiye bütün dünyaya bu hizmeti verebilecek durumda. Gelişmiş ekonomilerin Avrupa, Amerika, Kuzey Amerika, Japonya gibi ülkelerin en büyük problemi yaşlılarının ülkelerinde ağırlanması, bakımı. Bu ekonomilerine çok büyük bir yük haline geliyor. Bunu Türkiye'de çok daha uygun imkanlarla çok daha rahat yapabiliriz. 40 milyon turisti ortalama 600-800 dolar harcamayla ağırlamaktansa, 1 milyon turist yerine böyle bir 50 binlik ağırlamayı yapmak bizim için daha avantajlı, ekonomik, kazançlı. Bunun üzerinde çalışıyoruz, Japonlarla bu alanda bir görüşmemiz var."


Bu Haber 11.10.2014 - 13:27:36 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Zafer Cengiz 24.10.2014 - 02:46

    Ekonomi Bakanımız Sn.Zeybekçinin değinmiş olduğu Japonya odaklı 3.Yaş turizmi projesi(?) gerçekten Türk Turizmine uygun bir haptır. Fakat böylesi bir SENYÖRLER CENNETİ Projesinin Ana pazar olan Avrupaya odaklı ve tüm dünyaya açık olarak düzenlenmesi gerekmez mi? Üstelik sözü edilen 50 binlik program çok ufak bir kapasite olup, rahatça 6 Aylık sezon dışı boyunca 5 Milyon Senyöre (100 katında kapasite) ikişer haftalık tatil programları sağlanabilir. İspanyanın Kanarya Adalarında bu program 40 yıldır başarıyla uygulanmaktadır. Yunanistanca son 5 yıldır uygulanan basit bir turizm planlaması ile kaydettiği gelişme ortadayken, Türkiyenin 8 Yıldır Devlet Stratejisini gerekçesiz olarak devreye almamasının anlamı nedir?

  • Zafer Cengiz 24.10.2014 - 02:23

    Yeni Bakanımızın gözü bağlı Adalet terazisinde (Sabık Bakan gibi) KÜLTÜR ağır basınca, Turizm konularında Hükümetin sorumluluğunu Ekonomi Bakanımızın üstlenmiş olduğu, MEMNUNİYETLE görülüyor FAKAT: OVP Kapsamında hükme bağlanmış bu konuların tamamen 2023 Stratejisinden KISMEN ALINTILAR olduğunun farkında mıyız acaba? Son 8 Yıldır uygulanmayan, Fakat YASAL açıdan iptal edilmediği için de fiilen geçerli olan DEVLET STRATEJİSİ Resmen bitkisel hayattadır. Geçen yılsonu itibariyle 1.Eylem Planı süresi dolmuş olup, son 10 Aydır plansız döneme geçilmiştir. Yeni Bakan döneminde hiç bahsedilmeyen 2023 Stratejisi AKİBETİ konusunda Resmi görüş nedir? Son 5 Yıldır 2023 TTSnde sürdürdüğümüz Kamusal AVUKATLIK Görevimizle, BakanLarımızdan Sektör adına NET Açıklama bekliyoruz

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.

x
KVKK Aydınlatma Metni

6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) Aydınlatma metnini okumak için tıklayınız.

Kabul et ve Kapat