Ece Tonbul Kilit: Yatak arzı çok, uçak yok!

Ece Tonbul Kilit: Yatak arzı çok, uçak yok!
Paloma Yönetici Ortağı Ece Tonbul Kilit grubun yeni yatırım hedeflerini anlattı. Kilit, İngiltere pazarına dair yaptığı değerlendirmede "Uçak koltukları ve yatak arzının birbirine denk büyümesi mümkün değil" dedi.


TurizmGüncel

Ece Tonbul Kilit Paloma Hotels'in 

"Portföyümüzden bu yıl sadece Bodrum’daki tesisimiz çıkıyor. O da grubun içinde tek kira kontratı olan tesisti. Bodrum’da çok acele etmeyeceğiz. Çünkü bölgede çok ciddi anlamda her pazar kan kaybediyor. Önümüzdeki yılla ilgili ilk satışları aldığımız zaman, ingiltere herkesin eksi olduğu, geçen yılın üzerine eksi olan Bodrum."
 
"Gruba Antalya’da iki tesis dahil oldu. Bizim için önemli olan üç senelik süreçte Aldiana Side ve Paradise’ı renove edip Paloma Hotels olarak lanse etmek. Sonraki hedef ise Kuşadası. Eski Club Med arazisinin projesi bitti. Burada 2 bin yataklık bir projemiz var. Önümüzdeki yıllarda devreye girecek. İstanbul'da yatırım yapmayı çok uzun süredir düşünüyoruz ancak kentin şu andaki durumuna baktığımızda İstanbul'un verimli olmaktan çıktı. Yatırım için en pahalı sürecini yaşıyor. Uygun şeyler olursa değerlendirilir ama yatırım dengesi biraz şaşmış durumda. Fiyatlar uçuyor."

'İNGİLTERE PAZARINDA UÇAK VE OTEL ARZI AYNI ORANDA BÜYÜMÜYOR'
 
İngiltere pazarı üzerine de değerlendirmelerde bulunan Kilit pazarda geçen yıl dip noktası yaşandığını belirtti ve "Bu pazarda geçen yıla göre toparlanma olmaması mümkün değil. Her şekilde geçen yıldan daha iyi olacaktır" dedi. Pazardaki düşüşten en fazla Dalaman’ın etkilendiğini kaydeden Kilit, özellikle İzmir’de çok ciddi uçak azaltmaları olduğuna dikkat çekti.
 
Türkiye’de pound kontratı imzaladıklarını kaydeden Kilit, Türkiye'nin artık İngiltere pazarı için çok da ucuz olmadığını anlattı. Buna karşın tur operatörlerinin Türkiye’ye bakışına baktığınızda pozitif olduğunu kaydeden Kilit konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
"Geçen yıl kötü olduğu için mutlaka artış olacak ama bizim kapasitelerimiz o kadar hızlı büyüyor ki, pazar onunla doğru olarak büyür mü bilemiyorum. Parite 2013 yılında İngiltere pazarını mutlaka etkileyecektir. Uçuşlar da etkiliyor ancak dominant firmaların İngiliz pazarından uçak kaldıracağı söyleniyor. Burada önemli olan aşırı derecede artış gösteren bir yatak arzımızın olması. Uçak koltukları ve yatak arzının birbirine denk büyümesi mümkün değil"
 
 
 
   


Bu Haber 23.11.2012 - 21:06:14 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Şükrü Çelik 27.11.2012 - 09:21

    Yatak arzları her geçen gün artıyor. Kuşadası, Bodrum işin Ege madalyonu. Sadece Ege değil Akdeniz Bölgesinde de Tour operatörlerinin hayal bile edemeyeceğiYATAK KAPASİTESİNE ulaştık. Gelen yolcu sayıları 1990larda üçyüzbinlerden üç miyona ulaştı (Antalya Hava limanı gerçek yolcu giriş verilerine bakınız) 22 Yıldaki artış her yıl için sadece Antalya bölgesinde reel olarak 5in üzerinde olmasına rağmen yatak arzı nerdeyese bu rakamın iki katına ulaşmış durumda. Bazı Tour Operatörleri HD sistemin terk edilmesi gerektiğini ve ciddi şekilde misafilerin beklentilerinin arttığını ve konukları memenun etmek bir yana şikayetler aldığımızı belirtmekte otelcilerde rekabetten dolayı sunulan hizmette farklılık yaratmak ve daha fazla vermek çabası ISRAF içine girdi. Arz ve talep dengesini otelci keni başına Planlamıyor önüne nerde arazi otel çıkarsa ya satın alıyor yada harıl harıl yenisini yapmaya devam ediyor. Bu plansızlığın önüne ancak ve ancak Devlet politikası ile ve STRATEJİK PLANLAMA ile geçilebilir. Planlamada hem ülke kazanır hemde sektörden anlamayan, yanlış yatırıma plansız şekilde giren ve bu işi birkaç yıl yapıpta zararla bir kenara çekilenler de zarar görmez. EN KÖTÜ PLAN DAHİ PLANSIZLIKTAN İYİDİR. Plansızlıkla ortaya çıkan ARZ ve TALEP dengesizliğini Otel yada acente yatırmıcısını isimsiz yazılar ile eleştirerek bir yere varmak mümkün değil.Bu ancak Don Quixote(DonKişot)luktur. Sorun bireylerin tek başına çözeceği boyutları çoktan aştı ve aldı başını gidiyor. En basit örneği ile bir soru soralım yarıtımcıya Sadece şu son 34 yıldır yapılan ve de hala inşa yatırım halinde olup önümüzdeki yılyıllarda açılacak tesisleryada ve acenteler ile ilgili hangi yatırımcı keni HAVA LIMANINA ŞU KADAR YOLCU GELİYOR bu kadar yolcuyu kim yatıracak yada getirecek diye hesap yaptı?. Saygılarımla Şükrü Çelik

  • Mehmet 25.11.2012 - 11:07

    Sevgili Ece hanim, Iyi soyluyor, Güzel soyluyorsunda sizin yatirimlar, yatirim degilmi? Yoksa sizin yaptiklariniz ucak ve yatak dengesini bozmuyormu?

  • Acentacı 25.11.2012 - 03:30

    Ece hanıma sormak isterim. Kenisine sunulan yeni misafir bulma projelerine ne derece sıcak bakıyor. sürekli sektör kötüye gidiyor diye böyle büyük pozisyonlardaki insanlar neden hala eski kalıplar içinde hareket ediyorlar. Çok yazık böyle yatırımları kötü değerleniriyorlar.

  • Bir Turist 24.11.2012 - 04:31

    Bu arada yazmisken Bodrumun otogari berbat bir halde... Bodrum güzel bir yer, ama çogu yeri temiz ve düzenli degil.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.