Ece Tonbul Kilit: Resort bölgelerinde tur operatörlerinin hakimiyeti kırılmalı

Ece Tonbul Kilit: Resort bölgelerinde tur operatörlerinin hakimiyeti kırılmalı
Paloma Otelleri Yönetim Kurulu Üyesi Ece Tonbul Kilit sektörün içinde bulunduğu türbülans durumundan çıkmak için markalaşmanın büyük önem taşıdığını söyledi. Resort bölgelerinde tur operatörlerinin hakimiyetinin fazla olması sebebiyle uluslararası markalarla çalışmanın zor olduğunu söyleyen Tonbul Kilit, satışların direkt ve online yollardan gerçekleştirilmesinin hem uluslararası markaları çekme hem de tur operatörlerine mahkum olmama anlamında faydalı olacağını ifade etti.


TurizmGüncel

Paloma Otelleri Yönetim Kurulu Üyesi Ece Tonbul Kilit, Turizm yatırımcılar Derneği (TYD) ve Marriott International iş birliğiyle düzenlenen 'Turizm Sektör Buluşmaları'nda konuştu. Resort bölgelerindeki otellerin durumuna ve markalaşma değinen Tonbul Kilit, tur operatörlerinin bölgedeki hakimiyetinin kırılması gerektiğini ifade etti.

Grup bünyesinde 1 tanesi Marriott Grubu ile franchise, 3 tanesi Avrupalı bir tur operatörünün kendi franchise'ı ve 7 tanesi paloma markası altında olmak üzere 11 otel bulunduğunu belirten Tonbul Kilit, resort otellerinde markalaşmanın pazarın özel koşulları nedeniyle markalaşmanın kendi dinamikleri içinde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

'Uluslararası markaların resort bölgelerinde çok faal olmamalarına değinen Tonbul Kilit, bunun sebebini şu şekilde açıkladı:

''Uluslararası markaların resort bölgelerinde çok faal olmamaları resort otelcilikte gelirlerin yüzde 90'ı her şey dahil konsepti sebebiyle oda gelirinden elde edildiği ve şu anda Türkiye’deki resort bölgelerinde satış pazarlama haddinden fazla tur operatörlerinin dominantlığında gerçekleşmesinden kaynaklanıyor.''

''RESORT OTELLER MARKALARDAN ŞEHİR OTELLERİ KADAR FAYDA SAĞLAYAMIYOR''

Marriott ile franchise anlaşması yaptıkları otelde, grubun özellikle online kanallardaki satış-pazarlama ağı teknolojisinden, global eğitim programından ve inovasyon altyapısından büyük avantaj sağladıklarını söyleyen Kilit, ''Ancak şüphesisz ki içinde bulunduğumuz pazarın tur operatörü dominant yapısı sebebiyle grubun satış ağlarından bir şehir oteli kadar faydalanamıyoruz. Bu alanda atılması gereken çok adım var.'' şeklinde konuştu.

''OTEL GRUPLARIYLA PAZARLIK KAPACAK DURUMDA DEĞİLİZ''

Türkiye turizm sektörünün bugüne kadar hep büyüdüğünü ve şimdiye kadar hep güzel seneler geçirdiğini belirten Tonbul Kilit, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

''Bu sebeple özellikle resort bölgelerinde markaların değeri çok tartışılmadı. Ancak içinde bulunduğumuz durum itibariyle şu anda pazarlık yapmak açısından bizim için doğru bir zaman değil. Otel gruplarının hangi stratejilerle ilerleyeceğiyle doğru orantılı olarak çok daha ileri sinerjiler yaratabileceğini ve iyi iş birlikleri çıkabileceğini düşünüyorum.

''TUR OPERATÖRLERİNİN HAKİMİYETİ KIRILMALI''

Türkiye turizmi içinde bulunduğu türbülans sebebiyle çok fazla fiyat endeksli bir sezon içerisine girdi. Dolayısıyla, markaların bu alandaki büyüme stratejileri içinde bu gerçeği çok önemseyip otelin piyasadaki diğer alternatifleri ile karşılaştırılmasını ve fiyat anlamında markanın katma değerini de hesaba katarak rekabet gücünü değerlendirmesi gerekiyor. Şüphesiz ki bizim markalaşma adına kat etmemiz gereken ciddi bir yolumuz var. Özellikle resort alanında rüştünü ispat etmiş çok fazla yerli markamız da var. Bu alanda da hala yeterince büyüme alanı var ancak uluslararası markaların bu büyümenin içerisinde yerini alması gerekiyor.

Her şeyden öte yaşadığımı mevcut konjonktürde bizim turizmdeki markalaşmayı tekrar ele almamız gerekiyor. Hem kendi adımıza hem de uluslararası markaların nerede olması gerektiğine dair yeni bir hikaye yazmamız gerekiyor. Resort alanında satış alanlarımızı tur operatörünün bu kadar dominant olmadığı, direkt ve online satış kanallarından yürütebilirsek uluslararası markaların şehir otellerinde olduğu gibi resort otellerinde de büyüyebileceği bir ortam yaratılabilir. Gelmemiz gereken nokta herkes için ahenk içerisinde büyüme olanağı sunacağını düşünüyorum. Bu konuların tartışılmaya başlanması umut vadediyor.''


Bu Haber 03.06.2016 - 17:23:13 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Turist 08.06.2016 - 07:19

    Bindiği dalı kesmek bu olsa gerek...

  • Kaya Bilir 08.06.2016 - 02:50

    Tur operatörleri olmadan direkt yada online satış kanallarından gelecek olan yolcular için destinasyona kim uçak koyacak onu da söyleseydiniz bari.

  • Tombul Acenteci 06.06.2016 - 04:54

    Tur operatörleri risk alıp uçak kaldırmasa Tombul tombul olurmuydu ? Hoteller ne ile dolardı ? TK nın tarifeli seferleri ile mi ?

  • pardon 06.06.2016 - 03:41

    +paloma otelleri en büyük seyahat acentalardan birisi olan diana travela ait, diana travel thomas cook adlı tur operatörünün incoming acentası +crystal otelleri kilit grubuna ait yani kilit global adlı acentada kilit grubuna ait ve alltours + teztur vb. tur operatörlerinin incoming acentası... = komik olmayın ;)

  • Tekin C. 04.06.2016 - 12:25

    85 farklı fiyat, tek yetkili anlaşma ve arkalarında dev bir operator sonra... "Resort alanında satış alanlarımızı tur operatörünün bu kadar dominant olmadığı, direkt ve online satış kanallarından yürütebilirsek " çok ilginç ya.

  • touroperatoru 04.06.2016 - 12:00

    ilk once o hotelleri ve mali mulku nasil yapmislar bir onu soylesinde sonra turoperatorlarina camur atsin. uzerindeki giydigi o luks elbiseye kadar ailece neleri varsa buyuk bir turoperatoruna sirtlarini dayadiklari icin var

  • Acentacıya cevabım 04.06.2016 - 10:08

    Tur operatörleri olmasaydı, Turizm sektörü bu boyutlarda olabirmiydi acaba sizce?

  • Başka bir acentacı 04.06.2016 - 10:07

    Babasına mı sormuş mu acaba bu yorumu yaparken?

  • Devrim PINAR 04.06.2016 - 01:17

    Günaydın

  • Acentacı 03.06.2016 - 08:10

    ilk defa bir Otelcı dodru bir sey soyluyor . Turizim sektorune en buguk zararı Tur operatorlerı veriyor bence .

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.