Diyanet’ten TÜRSAB’ı devre dışı bırakacak hac ve umre düzenlemesi

Diyanet’ten TÜRSAB’ı devre dışı bırakacak hac ve umre düzenlemesi

Diyanet İşleri Başkanlığı, “Hac ve Umre Seyahatleri ile İlgili İşlerin Diyanet İşleri Başkanlığında Yürütülmesine Dair Yönetmelik”te değişiklik yaptı. TÜRSAB ise, Diyanette TÜRSAB Temsilcisi sıfatıyla bulunan ancak HÜRSAD’cıların belirlediği temsilciye akçeli iş yapma yetkisinin verildiğini belirterek yönetmelik değişikliğinin kararnameye aykırı olduğunu iddia ediyor.


Turizm Güncel – Özel

Hac ve Umre Seyahatleri ile İlgili İşlerin Diyanet İşleri Başkanlığınca Yürütülmesine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğin 19. maddesine eklenen “(3) Kurulda görev yapacak Türkiye Seyahat Acentaları Birliği temsilcisi, hac ve umre seyahatleri ile ilgili olarak, yurt içinde ve yurt dışındaki tüm özel ve kamu kurumlarında acentaları temsil eder ve acentalar vasıtasıyla hac ve umreye gidenlere verilecek toplu hizmetlerde eşgüdümü sağlar. Başkanlık tarafından acentalara yapılacak her türlü duyuru, ilan, yazışma Kurulda görev yapacak Türkiye Seyahat Acentaları Birliği temsilcisi vasıtasıyla yapılır." fıkrası ile Bakanlıklar Arası Hac ve Umre Kurulunda TÜRSAB’ı temsilen bulunan kişiye, TÜRSAB'dan bağımsız olarak, ciddi paraların döndüğü organizasyonları yapma/yönetme yetkisi de tanınmış oldu.

“Kararnamede olmayan bir yetkinin yönetmelikle düzenlenmesi mümkün değil”

Konuyla ilgili olarak Turizm Güncel’e açıklama yapan TÜRSAB Hukuk Başdanışmanı İlker Ünsever, mevcut yönetmelik değişikliğinin hukukun temel ilkesi olan ‘normlar hiyerarşisine’ aykırı olduğunu söyledi. Ünsever “Çünkü Cumhurbaşkanlığı kararında kurul toplantılarında görev yapmak üzere belirlenen temsilcilik hali yönetmelikle kurul toplantıları dışında eylemli organizasyon yetkisine dönüştürülmüş. Dayanak düzenlemede yer almayan bir yetkinin yönetmelikle düzenlenmesi mümkün değil.” dedi.

“Denetim mekanizmalarının olmadığı bir fiili durum ortaya çıktı”

TÜRSAB’ı temsil ettiği söylenen kişinin, TÜRSAB’ın kanunda belirtilen organlarınadan bağımsız, onlara hesap vermeyen bir yetkiyle donatılmasının da açıkça hukuka aykırı olduğunu kaydeden İlker Ünsever “Temsil edilen TÜRSAB’ın görüşünü almadan iş yapan bir temsilcilik makamı oluşturuyorlar. Temsilci temsil edilene bağlı olmalıdır. Temsilci, tek başına bir kuruma dönüştürülmek isteniyor. Denetim mekanizmalarının olmadığı bir filli durum ortaya çıktı. Yönetmelik böyle bir enstrüman değil.” diye konuştu.

“Her türlü yetki 200 acentenin seçtiği kişiye verilmek isteniyor”

1618 sayılı kanunda yer alan bir iradenin yok edilmeye çalışıldığını söyleyen TÜRSAB Hukuk Başdanışmanı “Bütün düzenlemeleri yok edip, 200 hac umre acentesi bir araya gelip bir adamı seçsin, biz de ona her türlü yetkiyi verelim” diyorlar. Bu olur mu?” dedi.

Turizm Güncel'in notu: 2022 yılının kasım ayına kadar Bakanlıklar Arası Hac ve Umre Kurulundaki seyahat acente temsilcisini TÜRSAB belirliyorken, yönetmelikte yapılan değişiklikle kuruldaki temsilciyi belirleme hakkı hac umre acentelerine verildi. Bu alanda gücü elinde bulunduran Hac ve Umre Seyahat Acentaları Derneği de (HÜRSAD), Diyaeddin Şahin'i kurula temsilci olarak gönderdi.



Bu Haber 16.06.2023 - 11:09:18 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.