Dev enerji fuarı IEEE T&D Show İstanbul’a geliyor

Dev enerji fuarı IEEE T&D Show İstanbul’a geliyor

ABD Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsünün “2023 IEEE Power Energy Society G,T&D Energy Expo & Conferences”ı (enerji üretim, depolama, iletim, dağıtım) önümüzdeki yıl İstanbul’da yapılacak.


Turizm Güncel

İki yılda bir olmak üzere, 48 yıldır ABD’de düzenlenen IEEE T&D Show, “2023 Istanbul IEEE Power Energy Society G, T&D Energy Exposition & Conferences” adıyla önümüzdeki yıl İstanbul’a geliyor. İstanbul Teknik Üniversitesi önderliğinde gerçekleşecek kongrenin ana sponsorları EnerjiSA ve EAE Elektrik. Uzun uğraşlar sonucu fuarı Türkiye’ye kazandırmakta büyük emeği olan e22 Travel’ın CEO’su Gürkan Özer, fuara ilişkin detayları Turizm Güncel’e anlattı.

Enerji Bakanlığının fuarda bulunması önemli

Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsünün (IEEE) bu ve diğer etkinlikleri kendisi gibi meslek örgütleri ve üniversiteler ile yaptığına dikkat çeken Gürkan Özer, “İlgili kamu kurumlarının temsilcilerinin konferanslara delege olarak katılmaları, stantlar açmaları etkinliklere güç veriyor. Bu nedenle İstanbul Expo’sunda da Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ve bağlı kuruluşların temsilcilerinin konuşmacı, bildiri sahibi, delege ve stant sahibi olarak katılımları son derece önemli” diye konuştu.

Turizm Bakanlığı global fuarlara yeterli desteği vermiyor”

3-4 bin civarı fuar katılımcısı, 1000 civarında da delegenin bulunacağı, minimum 15 milyon dolarlık fuarı Türkiye’ye kazandırmak için geçtiğimiz yılın nisan ayında etkinliğin düzenlendiği ABD’nin New Orleans kentine giderek stant açtıklarını ifade Özer, “Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ona bağlı Turizm Geliştirme Ajansı’ndan herhangi bir destek olmadı. Sadece THY ve ICVB’nin uçak bileti desteği oldu. ABD’de gelenek haline gelmiş bu dev organizasyonu İstanbul’a çekmek kolay olmadı. Üstelik geçen yıl yapılması gereken etkinliği koronadan dolayı erteledik. ICVB’nin canla başla elinden geleni yapmasına da müteşekkiriz. ICVB Genel Müdürü Cemil Bey bizzat kendisi de bizimle pek çok ortamda fuarda bulundu ve bize her türlü desteği verdi” dedi.

Dev firmalar katılıyor

Türkiye ve dünyadan dev enerji şirketinin şimdiden fuardaki yerlerini almaya başladıkları bilgisini paylaşan Gürkan Özer, “Dünyanın en prestijli etkinliklerinden biri olarak görülmektedir. 1884’de kurulan ve ilk kurucuları arasında, Western Union kurucusu Norvin Green, Thomas Edison, Alexander Graham Bell’in de bulunduğu IEEE, dünyanın en eski teknoloji derneği ve mühendisliğin her alanında standartları belirliyor.  IEEE Power Energy Society G, T&D Energy Exposition & Conferences’ın da dünyanın en marka etkinliklerinden biri. IEEE korona öncesi global olarak yılda 2 binden fazla kongre ve etkinlik düzenliyordu. Şimdi bu rakamlar geri dönmeye başladı. Büyük ihtimalle İstanbul’da bugüne kadar yapılan en global ve en prestijli enerji fuarı/kongresi olacak.Bu nedenle IEEE’ nin etkinliklerine ülkeler hükümetler düzeyinde sahip çıkarlar. Ancak biz E22 olarak ne Bakanlık ve yerel yönetimlerden gereken desteği alamadık.” şeklinde konuştu. 

Fuar ve kongreler neden desteklenmeli?

Bu etkinlikleri ülkemize getirirken biz turizmciler, TÜRSAB üyesi seyahat acenteleri, elimizde laptop ve broşürlerle kendi markalarımızı değil şehirlerimizi ve ülkemizi tanıtıyoruz” diyen Özer, devamında şunları söyledi:“Gelen bir global etkinlik destinasyona milyonlarca dolar/euro döviz  sokuyor. Oteller, araba kiralama şirketleri, restoranlar, kongre merkezleri, AVM’ler, eski çarşılar... pek çok kurum ve kuruluş bundan gelir sağlıyor. Ancak organizasyonu yapan acenteler olarak bizlerin kazancı o kadar az bir oran ki. Biz yapacağımız işi çok iyi bilen TÜRSAB üyesi seyahat acenteleriyiz. Online seyahat başladığından beri çok yara aldı sektör. Ancak böyle niş işler acentelerimizin önemli aktiviteleri ve halen artarak devam ediyor.

Tüm gelişmiş ülkelerde yerel DMO’lar, özel sektör ve devlet ortaklığı modelleri ile şehirler yerelden tanıtıyor, yerelden çabalarla global tanıtım ve destek stratejileri oluşturuyor. Bunu yaparken sektörün tecrübe ve kararlarına uyan profesyonel ekipler çalışıyor. İstanbul’un bu formatta çalışan bir ‘İstanbul Partnership’ yapısına ihtiyacı var.

Fuar ve kongre getirmek, tüm ABD ve AB’deki DMO ve partnershiplerin en öncelikli hedefleri. Biz bu konuda hem İstanbul’da hem de diğer İstanbul olarak da diğer destinasyonlarda maalesef geride kaldık”

Gürkan Özer kimdir?

Boğaziçi Üniversitesi Turizm Bölümünden mezun olan Gürkan Özer, Texas A&M Üniversitesi’nde Turizm, Milli Parklar ve Planlama alanında ve İstanbul Teknik Üniversitesinde Şehir Planlaması alanında Master yaptı.

2001 yılına kadar ABD'de online rezervasyon sistemleri üzerine çalışan Gürkan Özer, Türkiye'ye döndükten sonra ülkemizin ilk Online Rezervasyon Sistemini yaparak, Koç Net’ e satılmasını sağladı; Koç Grubu ve ETS için online rezervasyon sistemleri yaptı. Ayrıca İstanbul Valiliği adına İstanbul’un ilk resmi tanıtım sitesinin yöneticiliğini ve İBB' nin İstanbul Turizm Envanteri veritabanı çalışmasının danışmanlığını yaptı.

Sonrasında e22 DMC’yi kuran Özer, Turizm Master planı ve online rezervasyon sistemleri üzerine danışmanlık ve projeler yapıyor. Globalde ABD ve Alman şirketleri adına turizm master planları yapan Özer son olarak İstanbul için globalden bakış ve ortaklarla Turizm Master plan içeriklerini de oluşturdu.



Bu Haber 05.07.2022 - 09:21:19 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.