'Çanta dolusu nakit parayla İstanbul'a geliyorlar'

'Çanta dolusu nakit parayla İstanbul'a geliyorlar'

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Financial Times'ta yayınlanan Laura Pitel imzalı haberde, Türkiye vatandaşlığının kolaylaştırılmasının ardından Ortadoğu ülkelerinden Türkiye vatandaşlığına yoğun talep olduğu belirtildi. Bir acentecinin ''Çanta dolusu parayla İstanbul'a geliyorlar'' ifadelerine yer verilen haberde, getirilen paraların izini sürmenin zor olduğu, kolaylaşan vatandaşlığın kara para aklama ve vergi kaçakçılığını kolaylaştırdığı ileri sürüldü.


TurizmGüncel - Dış Haberler

İngiltere merkezli iş gazetesi Financial Times, Türk vatandaşlığına geçmeden şartların kolaylaştırılmasından dolayı Türk pasaportuna olan talebin arttığını belirtilerek, ''Türkiye'nin bu adımı, pasaportların küresel ölçekte daha sıkı inceleneceği 'Alton Pasaport' dönemine denk geldi'' yorumunda bulundu.

''PASAPORTUMUN KAPAĞINI DAHİ AÇMADAN REDDETTİLER''

Avrupa'da hamile kızını ve Körfez'de ölüm döşeğindeki babasını görmek için vize alamayan Gamal isimli Yemen vatandaşının Türk vatandaşı olma sürecini sayfalarına taşıyan Financial Times, Gamal'ın ''Avrupa'ya vize başvurum pasaportum dahi açılmadan reddedildi'' ifadelerine yer verdi.

''AVRUPA'DAN RET YİYEN GAMAL TC VATANDAŞI OLUYOR''

Gamal'ın daha sonra nasıl Türk vatandaşı olduğunu irdeleyen gazete, ''Savaş süren Yemen'den Türkiye'ye kaçan Gamal, geçtiğimiz TL'd yaşanan çöküşün ardından ekonomisini topalamak için vatandaşlık maliyetlerini düşüren Türkiye'ye vatandaş olmak için başvuran binlerce insandan biri.'' diye yazdı.

250 BİN DOLARA TÜRK VATANDAŞLIĞI

Gamal'ın İstanbul'da toplam değeri 250 bin doların üzerinde olan iki daire aldıktan sonra ''Yatırım Yoluyla Vatandaşlık'' kriterlerini karşıladığı belirtilen haberde, ''Gamal bu yaz koyu kırmızı Türk pasaportunu almayı umuyor ve 'Türk vatandaşlığı bana kapıları açacak' diyor. Acenteler, şartların yumuşatılmasından sonra, özellikle Ortadoğu ülkelerinden Türkiye vatandaşlığına olan talebin arttığına dikkat çekiyor.

AVRUPA BU İŞTEN 25 MİLYR DOLAR KAZANDI

Türkiye'nin vatandaşlığa geçişi kolaylaştırmasının kürsel pasaportların daha sıkı incelenmesini öngören Altın Pasaport programıyla aynı döneme denk geldiği belirtilen FT haberinde, Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün verilerine göre son yılda Avrupa'nın tahmini 25 milyar dolarlık vatandaşlık satışı gerçekleştirdiği ifade ediliyor.

''VERGİ KAÇAKÇILIĞINI VE KARA PARA AKLAMAYI KOLAYLAŞTIRIYOR''

''Ancak eleştirmenler uygulamanın vergi kaçakçılığını, kara para aklama ve sahtekarlığı kolaylaştırdığını söylüyor.'' denilen haberde, Brüksel'in bu tip uygulamaları bulunan Kıbrıs, Malta ve Bulgaristan gibi üyeleri uyararak istismarı önlemek için daha sert tedbirler almalarını istediği kaydedildi.

İLK BEŞ HAFTADA 200 BAŞVURU

Türkiye vatandaşlığının kolaylaştırılmasının ardından beş haftalık sürede 200 başvurunun yapıldığını yazan Financial Times, ''Son döneme ilişkin veriler paylaşılmadı. Fakat acenteler, Türk pasaportuna güçlü bir talebin olduğunu belirtiyor. Royalist Real Estate and Investment'in danışmanı Abdul Kayyum Hamidi'nin ''Türk pasaportuna ilgi büyük. Biz firma olarak haftada ortalama 20 başvuru alıyoruz'' sizlerine de haberde yer verildi.

''ÇANTA DOLUSU NAKİT PARA İLE GELİYORLAR''

Ülkeye getirilen paranın izinin sürülmesinin zor olduğu kaydedilen haberde bir acentenin, ''Müşterilerimiz İstanbul'a çanta dolusu paralarla geliyorlar'' dediği belirtildi.

Haberde ayrıca, son yıllarda Türkiye'den en çok mülk alan ülkeler arasında Irak, İran ve Suudi Arabistan'ın lider olduğu kaydedildi.



Bu Haber 28.01.2019 - 14:54:56 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.