BURSA DOSYASI 2- Uludağ bitirilmek isteniyor
Uludağ Turizmini Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği Başkanı ve Genç Yazıcı Oteli’nin sahibi Serdar Yazıcı, “Otelcileri plansız duruma düşürdüler. Malesef Uludağ’ı bitirmek istiyorlar” diyor
Eda ÖZSOY - TurizmGuncel
Uludağ Turizmini Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği’nin 2 yıldır başkanlığını yürüten Serdar Yazıcı, Bursa’nın köklü ailelerinden birinden geliyor. Babası Mehmet Yazıcı, Uludağ’ın ilk özel teşebbüsü olan Büyük Otel’in inşaatını gerçekleştirmiş.
Yazıcı’nın Uludağ’da 50 odalı Genç Yazıcı adında bir oteli var. Ağabeyi Hayri Yazıcı’nın Grand Yazıcı, İbrahim Yazıcı’nın da Le Chalet Yazıcı Otel adında bir oteli bulunuyor.
Uludağ’ın bir marka olduğunu anımsatan Serdar Yazıcı, bölgenin bir an evvel toparnanıp, problemlerinden arındırılmış bir hale getirmek amacıyla derneğin kurulduğunu anlatıyor. Daha organize olmuş bir Uludağ hedeflediklerini kaydeden Yazıcı, yaşadıkları sorunları şöyle anlatıyor:
“50 yıldır müteşebbislerin yatırımlarıyla ayakta duran bir Uludağ var. 50 yıl içinde birçok şey yapıldı ama devlet altyapıya hiç önem vermedi. Sadece misafirhane yaptı Uludağ’a…
Uludağ’da şu anda 14 tane faal tesis var. Bunların yatak kapasitesi 4 bin civarında… Bunun yanında emniyet müdürlüğüne ait gibi gözüküp hizmet veren tesisler var. Kayak hizmeti için beden terbiyesinin bir tesisi var. Dışardan misafir kabul ediyor. İhracatçılar Birliği’nin bir tesisi var, müşteri kabul ediyor. Bu tip tesisler de var. Bunun yanında günübirlik hizmet veren tesisler de var.”
Uludağlı otelcilerin dağdan kazandıklarını yine dağa gömdüklerini anlatan Yazıcı. “Uludağ’a bağımlılığımızdan dolayı burada otel işletiyoruz. Eskiden yazları da açıktık. Kongre ve seminer turizmi yapılıyordu. 3 yıl öncesine kadar alınan kararla, 5 ay kongre ve seminerlerin Uludağ’da yapılmaması konusunda engelleyici kararlar çıktı. Uludağ’ı dışardan görenler, çok karlı bir işletme olarak görüyorlar. İçine girildiğinde anlıyorlar. Aralık Ocak ve şubat aylarında kongre düzenlenemiyor. Uludağ’daki otellerin çoğu yazın kapalı…” diyor.
Yapmayı bırakın, bir de zorlaştırdılar
Koruma amaçlı imar planının üç yıl once yapılması gerektiğini kaydeden Yazıcı, konuşmasında şunları anlatıyor:
“Bunun akabinde bir çalışma yapılmadı. Sonra da Uludağ plansız duruma düşürüldü. Bizim kendi başımıza birşey yapacak halimiz yok. 2002 yılında bir çalışma yapıldı, üç bakanlık centilmenlik anlaşması yaptı Bu konuyla ilgili valiliğe direktif verildi. Vali Bey de ‘hadi bakalım atın elinizi cebinize. Bir şehir plancısı bulalım, yapsın buraları’ dedi. Masraflara katlandık, çalışmalara başladık. Bayındırlık ve Turizm Bakanlıkları onayladı ancak Orman Bakanlığı onaylamadı. Sonra da plansız duruma düştük. Onaylamamakla kalmadılar, bir de SİT alanı ilan edildi. Yapmayı bırakın, bir de zorlaştırdılar.”
Orman kanununa döndü bu iş
“Koruma amaçlı imar planı yapım aşamasında ama biz planı da görmedik. Bilgi almak istedik, reddedildik. Ben sanayi odasında da turizm komite başkanıyım. Oradan da bir karar çıkartıp, yazı yazdık ancak red kararı çıktı. Daha once bir plan yarışması yapıldı. Bu yarışmanın neticesinde ilk üçe giren planların hiçbirisi, yeni planı içermiyor. Biraz orman kanunu gibi oldu bu iş…”
Uludağ, bitirilmek isteniyor
Uludağ’da geleceğin görülmesi için buranın tek elden idare edilmesi şart… Büyükşehir Belediyesi’ne tüm sorumluluklar devredilmeli. Yapılması gereken şeyleri, Ankara’ya sormadan sorunların çözülmesi yerinde olacaktır. Ankara’ya gider, üç beş bakanlıktan geçerse, yine olmaz. Uludağ, malesef bitirilmek isteniyor.
Şu an Uludağ’da atıl durumda olan kamu tesisleri var. Bunların bir an evvel ortadan kalkması lazım. Kullanılmayan kamu tesisleri ortadan kaldırılıp, bir otopark yapılabilir. 2. Bölgenin yolu ayrılabilir. Uludağ’da sorun diye birşey kalmaz. Günübirlikçilere bir alan tahsis edilecek. 1. ve 2. Bölge arasında olacak. Sanıyorum teleferik bağlantılı bir çalışma olacak. O zaman yaz kış Uludağ, ziyaretçi çekebilir. Yolun islah edilmesiyle daha rahat çıkışlar olur. Bir de ulaşım konusundaki sıkıntıların giderilmesi gerekiyor.”
Bu Haber 15.02.2010 - 20:37:22 tarihinde eklendi.