Bir blog yazarı bir destinasyonun veya otelin müşteri sayısını nasıl artırır?

Bir blog yazarı bir destinasyonun veya otelin müşteri sayısını nasıl artırır?
Yazarımız Zeynep Nili Bozatlı, WTM Fuarı izlenimlerini, bir destinasyonun veya otelin, ya da bir mekanın bilinir hale gelmesinde ve müşterisini arttırmasında popüler blog yazarlarının etkisini Turizm Güncel için yazdı.


TurizmGüncel

Zeynep Nili Bozatlı'nın yeni nesil pazarlama yöntemlerini ele aldığı 5 bölümlük yazı dizisinin ilkini okurlarımızın dikkatine sunuyoruz. Bu yazısında Bozatlı, bir destinasyonun, otelin veya mekanın popülerlik kazanmasında bir blog yazarının etkilerini ele alıyor.
 
"WTM kapsamında “How to Measure Blogger ROI” konulu seminer Travel Bloggers Unite Kurucusu ve Direktörü Oliver Gradwell başkanlığında; Keith Jenkins (Velvet Escape Blog kurucusu) ; Janice Waugh (Solo Traveler Blog kurucusu); Debbie Hindle (FourBGB yöneticisi); Melvin Boecher (Traveldudes kurucusu) katılımlarıyla gerçekleşti. Seminerin ana konusu Seyahat bloglarına yapılan yatırımın geri dönüşünün nasıl ölçülebileceği ve seyahat bloggerların turizm için önemi ve etkisi idi. 

 
Endüstrinin, seyahat bloggerlarının önemini ve gücünü göz ardı etmemesi gerekiyor, markaların algısını tamamen değiştirebilen ve kişiselleştirebilen bir mecra. Bloggerlar, kendi seyahat deneyimleri ile; bir nevi markaların sosyal medyadaki elçisi oluyor. Bloggerların birbirine benzemediği de önemli bir gerçek; ilgi alanları, izleyicileri, sosyal medya kanalları, hayata bakış açıları birbirinden farklı. Tüm bloggerlarda ortak olan bir nokta hepsinin geleneksel medyadan farklı bir mecra sunuyor ve izleyicilerinin tam da istediği “kişiselleştirilmiş” ve duygulu bilgiler sunuyor olması.  
 
Bloggerların en büyük avantajı, seyahat etmeden evvel seyahatlerini blog, twitter, facebook gibi sosyal medya mecraları üzerinden takipçilerine bildirerek, izleyicilerinde seyahat öncesi heyecan yaratabiliyor olmaları. Böylece, izleyicileriyle bir sohbet ortamı yaratıp konuya ilginin artmasını sağlayabiliyorlar. Geleneksel medya kanallarında çok eksik kalan bir yakınlıktır bu. Geleneksel medya kanalları; Solo Traveler, Velvet Escape vb. blogların içeriğinden alıntı yaparak yayınlarında oradaki bilgilere de yer verebiliyor. Yani bloggerlar bir nevi  geleneksel medya için de birer elçi muhabir olabiliyor. 
 
Seyahat bloglarının en büyük özelliği turizmin her dalına hizmet edebiliyor olmaları. Destinasyonlar, oteller, restoranlar, gece kulüpleri, kruvaziyer gemileri, konser etkinlikleri, spor etkinlikleri, kültürel mekanlar vs… 
 
Özellikle destinasyonların pazarlama bütçelerine katması gereken seyahat bloggerları çok hızlı bir şekilde bir destinasyonu “konuşulan” yer haline getirebiliyor. Seminerde Innsbruck Avusturya ile ilgili verilen bir örnekte bunu çok açık bir şekilde görüyoruz: 
 
Inssbruck, Avusturya “Travel Bloggers Unite” konferansını düzenledi ve amaçları kayak merkezine yaz sezonu için ziyaretçi çekebilmek idi. 
 
- 70 uluslararası blogger getirdiler bölgeye
- PR dünyasından 30 temsilci getirdiler bölgeye 
- Destinasyon turları düzenlendi bölgede
- Foto yürüyüşleri düzenlendi bölgede
- Bloggerlar yazı, foto, video içerikleri oluşturdu
- 38 milyon twitter izlenimi oluştu
- 600,000 farklı twitter hesabına erişildi
 
 
Ve görüldü ki, tüm bloggerların aynı yerleri gezmesine rağmen, herkesin bakış açısı farklı olduğu için; fotoğrafladıkları ve yazdıkları birbirinden farklı tarzlardaydı, ama ana konu hep aynıydı : Innsbruck’u tanıtmak ! Bu grubu ağırlama masrafı 25,000 GBP iken; yatırımın getirisi 940,000 GBP oldu. Yatırımın geri dönüşü (ROI) 37.5 ‘a 1 getiri olarak hesaplandı.  Organizasyonun başarısı hem gelir hem de konuşulma oranı olarak bölgeyi çok tatmin etti. 
 
Innsbruck örneği bana tamamıyla Bursa’yı anımsattı. Uzun zamandır Bursa’nın turizm sezonunu genişletmek için yoğun çabaları olduğunu biliyorum. İklim ve sunulan faaliyetler anlamında Bursa ve özellikle Uludağ Innsbruck’a çok benzer. Yani bu da bize gösteriyor ki; dünyada uygulanmış örneklerden ilham alıp, farklı pazarlama faaliyetlerine girebiliriz. 
 
Özellikle Google arama motorunda seyahat blogları birinci ve ikinci sayfada yer alıyor. Dolayısıyla seyahat eden kişiler ürününüz veya destinasyonunuz ile ilgili Google’da arama yaptıklarında, bu bloglardan birisiyle karşılaşmaları çok büyük bir olasılık. Seyahat bloggerlarının ellerindeki takipçiyi kaybetmemesi ve yeni takipçi oluşturup google gündeminde kalabilmesi için günde en az 1 blog yazısı, tweet ve facebook iletisi yazması gerektiği seminerde özellikle vurgulandı. 
 
Turizmin her kolunda pazarlama faaliyetleri yönetenler için bloggerlar ile işbirliği yapmak için size önerilerim: 
 
1. İnternette biraz vakit harcayarak blogları araştırın. Google’a “Popular Travel Blogs” yazarak başlayabilirsiniz. Sizin ürününüze hitap edebilecek blogları tespit edin.
2. Tespitlerinizi yaptıktan sonra, kendi ürününüzü/destinasyonunuzu değerlendirerek, “bu bloggera destinasyonum ile ilgili ne anlatabilirim” sorusunu sorarak listenizi yapın. 
3. Listenizi yaptıktan sonra, blogger ile irtibata geçin (hepsinin bloğunda iletişim alanı var) – kısa ve öz bir şekilde ürününüzü ve neden seyahat edenler için önemli olabileceğini listenize eklediğiniz maddeler olarak bloggera aktarın. 
4. Blogger’ın ilgisini çektiyse ürününüz,  karşılıklı olarak nasıl bir işbirliği içinde olabileceğinizi ve bütçe değerini konuşabilirsiniz. 
5. Maksimum yaratıcılığa aklınızı açık tutun! 
 
Unutmayın ki, sizin ürününüzü sizden daha iyi hiç kimse tanıyamaz, dolayısıyla spesifik blog için en değerli yönünüz ne ise, onu ön plana çıkarın. Örneğin eğer sadece yelken yapılan destinasyonlar ile ilgilenen bir blog ise, destinasyonunuzda yelken yok ise, bu bloggerın dikkatini çekemezsiniz. Eğer lüks alışveriş turları ile ilgili bir blog ise, ve sizin oteliniz Nişantaşı'nda ise, o zaman bloggera otelinize yürüyüş mesafesinde bulunan mağazaları anlatarak başlayabilirsiniz. 

En Popüler Seyahat Blog’larından özellikle farklı bakış açıları sunanları seçerek bir kaç tanesini sizin için derledim:

Velvet Escape / www.velvetescape.com

Solo Traveler / www.solotravelerblog.com

Europe Up Close / www.europeupclose.com

Trav Moneky / www.travmonkey.com

The Planet D / www.theplanetd.com

Legal Nomads /www.legalnomads.com

Go Visit Hawaii / www.govisithawaii.com

The Vacation Gals / www.thevacationgals.com

Travel Fish /www.travelfish.org

Gran Tourismo / www.grantourismotravels.com



 YARIN: TRIP ADVISOR İLE MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ NASIL ARTIRILIR?


Bu Haber 11.11.2012 - 21:21:15 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • cemal erdem 22.12.2012 - 10:19

    Nükhet hanıma katılıyorum. Yazınız gerçekten çok güzel. Bundan sonra ki yazılarınızı hergün takip etmeye çalışacağım.

  • Webius Digital Marketing 12.11.2012 - 05:37

    ROIsi en yüksek sosyal medya kanalı bloglardır.Diğer sosyal medya mecralarındaki düşük maaliyetler şok etkisi yaratabilir.Kargo yetişmedi,gümrükten mal geçmedi,cd ler bozukgibi sıkıntılarınızı da bu mecralarda yaşamazsınız:) webius.biz

  • Nükhet Doğru 12.11.2012 - 11:02

    Zeynep Hanım, Yazınızı çok beğenim ve okurken yanlızca turizm olarak değil genelde de uygulanabilecek tavsiyeler olarak değerlenirdim. Umarım dediklerinizi turizmciler uygular da sosyal medyanın gerçekte kenilerine ne kadar faydalar sağlayabileceğini görebilirler. :) Yarınki yazınızı da sabırsizlıkla bekliyorum. :) Teşekkürler, Nükhet Doğru

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.