Turizm Güncel
Levni Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Karacabay, yani yatırımı Levni Hotel Istanbul Handwritten'ı hizmete açtı. 2010 yılında Levni Hotels & SPA'yı, sonrasında Levni Plus'ı açan Aydın Karacabay, yesi açtığı 72 odalı tesisle, Accor Grubunun yeni butik markası Habdwritten'ı Türkiye'ye getiren ilk isim oldu.
Yatırımla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Aydın Karacabay, Levni Premium olarak başladıkları yatırımı Levni Hotel Istanbul Handwritten olarak noktaladıklarını ifade etti. Bölgenin tarihi bir alan olmasından dolayı yatırım sürecinin son derece zorlu olduğunu ifade eden Karacabay "Bölge sit alanı ve tarihi alan olduğu için bina güçlendirmesi ve yapım süreci çok uzun sürdü.
72 odalı bir otelin yapım sürecinin 4 yıl sürmesinin nedeni de bu. Çünkü bölgede yatırım yapmak için başta belediye olmak üzere, Anıtlar Kurulu, Müzeler Müdürlüğü ve Arkeoloji Müdürlüğünden izin almanız gerekiyor. Sadece bu izinleri alıp ilk kazmayı vurmanız bile bir yıl sürdü. Onsan sonra kazılar başladı. Kazılar sonrasında çok da nitelikli olmayan birtakım eserler çıktı. Bunların bir kısmı ile koruma kararı alındı." diye konuştu.
Levni Grubunun 1986 yılından bu yana otelcilik yaptıklarını kaydeden Aydın Karacabay "2010 yılında Levni Hotel & SPA'yı açtık, Müşteri memnuniyeti ile büyüme kararı almıştık. Bu konuda taviz vermden ödüller alarak bugünlere geldik. Daha sonta butik bir tesis olan Levni Plus Oteli açtık. Şimdi de Levni Premium olarak başlayan ama sonrasında Accor Grubunun Levni Handwritten koleksiyonuna dönüşen Levni Hotel Istanbul Handwritten'ı açıyoruz." diye konuştu.
İstanbul'un Tarihi Yarımadası'nın otel yatırımları için son derece maliyetli ve zor bir bölge olduğunu kaydeden Aydın Karacabay, tesisin toplam yatırımı ile ilgili bilgi vermedi ancak otel arsasının sadece bir kısmının yatırım maliyetinin bile 10 milyon doların üzerinde olduğunu ifade etti. Karacabay "Bunlar çok fizibıl yatırımlar değil. Bu aslında amatör ruhla eser yaratma işi. Bölgede bir kere arsa maliyeti çok yüksek. 2010 yılında 10,4 milyon dolara aldık bu arsayı. Daha sonra buraya 2 parsel daha ekledik. Yatırım olarak bütçemizi çok aştık ama bununla mutluyuz. Dediğim iktisadi olarak çok verimli bir yatırım değil ama insanı uzun vadede prestij sağlayacak bir yatırım oldu. " dedi.
Toplantıda maliyetler, yeni yatırım ve personel sıkıntısı ile ilgili sorulara yanıt veren Aydın Karacabay, şu noktaların altını çizdi:
Giderlerimiz TL ile ve inanılmaz bir enflasyon var ülkede. Gelirlerimiz ise euro ve dolar ama o da artmıyor. Sene başından bu yana döviz yüzde 20, enflasyon ise, resmi, rakamlar bir yana, yüzde 100 arttı. Özellikle gıdada enflasyon üçlü hanelerde devam ediyor. Arap turistleri kaybetmemizde bu gıda enflasyonu büyük rol oynadı. Çünkü onlar kalabalık gruplar halinde seyahat ediyor ve bir yerde yemek yediklerinde yüksek faturalarla karşı karşıya kaldılar. Dövizin baskılanması en fazla ticareti ve turizmi etkiliyor. Bu politikadan artık vazgeçilmesi gerekiyor.
Personelin Körfez ülkelerindeki büyük yatırımlara kaymasından dolayı sektör büyük bir tehlike altında. Şimdi özellikle mavi yakalı personeli kaptırıyoruz. BAE ve Suudi Arabistan'da dev yatırımlar hayata geçiyor, Türkiye'den giden personele 2-3 kat daha fazla maaş verdiklerini duyuyoruz.
Bu yıl fiyatları şu anda sattığımızın yüzde 30 üzerine çıkaracağız. Burada gecelik konaklama fiyatının 200 euronun altında olmamasını planlıyoruz.
Yeni yatırım konusunda ise şu aşamada biraz dinleneceğiz. Ama sonrasında Kapadokya'da, çok büyük olmayan bir otel hayalim var. Onun dışında şu anda büyük ölçekli yeni bir yatırım planlamıyoruz.”
Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.
www.turizmguncel.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğrafların her türlü hakkı Turizm Güncel A.Ş.’ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.
Copyright © 2018 - Tüm hakları saklıdır. Turizm Güncel
Tasarım & Yazılım Altyapısı DataNet Bilgi Teknolojileri