ANEX Avrupa müdürü Murat Kızılsaç’tan Antalya’ya 2022 uyarısı

ANEX Avrupa müdürü Murat Kızılsaç’tan Antalya’ya 2022 uyarısı
Anex Tour Almanya ve Doğu Avrupa Müdürü Murat Kızılsaç, 2022 planlamalarını TurizmGüncel’e açıkladı.

TurizmGüncel – Özel

Turizm Güncel, Almanya ve Avrupa pazarlarının nabzını tutmaya devam ediyor. Bentour ve FTI’ın ardından Anex Grubu da Almanya ve Doğu Avrupa planlarını açıkladı. Genel Müdür Murat Kızılsaç, hem 2021’i değerlendirdi, hem 2022 planlarını açıkladı hem de otelcilere erken rezervasyon uyarısında bulundu.

“2021’de fiyatlar dengesiz seyretti”

2021 yılında Almanya, Avusturya ve İsviçre’de 2019 rakamlarının üstüne çıktıklarını açıklayan ANEX Tour Almanya ve Doğu Avrupa Müdürü Murat Kızılsaç, Antalya’ya getirdikleri turist sayısının 2019’un yüzde 30 üstüne çıktığını, diğer destinasyonlarda ise 2019 seviyesine ulaştıklarını kaydetti. 2021’de fiyatların da otel ve uçak durumuna göre değiştiğini kaydeden Kızılsaç, “2021’de fiyatlar çok da dengeli gitmedi. Otel ve uçak tarafında fiyat artışları oldu ama satış gelmediği zamanlarda fiyatlar düşüyordu. 1 Haziran’da başlayıp 4 Temmuz’a kadar devam eden hızlı rezervasyonlar fiyatları yukarı çekti. Bu dönemdeki hızlı satış artışı aksiyonların durmasını ve normal kontrat fiyatlarına dönülmesini beraberinde getirdi. Fiyatlar yükselmesine rağmen 4 Temmuz’a kadar da iyi satış aldık.” dedi.

“Dolu dolu bir ekim ayı yaşadık”

Murat Kızılsaç, “Almanya’nın değişen seyahat kararlarının tatil satışlarını nasıl etkilediği” şeklindeki sorumuza ise, “Alınan kararlar satışları etkiliyor. İnsanlar bu sefer son dakika rezervasyon yapmaya başlıyor. Ekim ayındaki tatil için de böyle oldu. Rezervasyonları eylül ayında almaya başladık. Ama olumsuz kararlara rağmen (Türkiye’nin tekrar yüksek riskli ülke ilan edilmesi TG) dolu dolu bir ekim ayı yaşadık. Ama dediğim gibi satışlar ortalama 3 hafta önce yapıldı" yanıtını verdi.

Artan maliyetler nedeniyle uçak ve otel fiyatlarında yükselme olduğuna dikkat çeken Murat Kızılsaç otelcilere erken rezervasyon ile ilgili önemli bir uyarıda da bulundu. Kızılsaç şu noktalara dikkat çekti:

“EB süresiyle ya da oranıyla oynarsanız satışlar düşer”

“Şu anda 2022 sinyalleri iyi, İngiltere’den iyi satışlar geliyor diye Antalya’daki otelci arkadaşlar erken rezervasyon (EB) dönemini kıslatmaya çalışıyorlar, belki de kısaltacaklar bilemiyorum. Bu bana göre çok doğru değil. Çünkü bir satış ivmesi yakaladığınızda kontratlarda değişikliğe giderseniz buna tepki satışın düşmesi ile geliyor. Bu, pandemi öncesinde de yaşadığımız bir sorun; Satış iyi geliyor diye erken rezervasyonu kısarlar, süreyi kısaltırlar, oranlarını değiştirirler. Sonra da son dakika satışlarında erken rezervasyon fiyatlarının altına inerler. Satışı yakaladığınız anda satmanız lazım.

“Satışların artmasının bir nedeni de esnek rezervasyon seçenekleri”

Satışın artmasındaki en büyük etkenlerden biri de tur operatörlerinin müşteriyi rahatlatıcı aksiyonlar alması. Mesela biz müşteriden iptal cezası almıyoruz. Diyoruz ki, ‘sen rezervasyonu yap, 14 gün öncesine kadar rezervasyonunu kesintisiz iptal edebilirsin’. Bu müşteriyi rahatlatıyor ve rezervasyonunu erkenden yapıyor. Bunu otel ya da uçak tarafından bir şey almadan kendimiz yapıyoruz. Biz bunu yaparken satışlar iyi geliyor diye erken rezervasyonu kapatmaya çalışan otelciler var.

Bir standardımız olsun istiyoruz ama insanlar 2022’den çok umutlu. Pandemi bitti, her şey bitti biz de koşalım’ diyorlar ama çok da belirgin bir durum değil. Avrupa genelinde vakalar yeniden artıyor. Kısıtlamaları aşı olmayanlara getiriyorlar ama neticede bu da bir orandır. 2018 veya 2019’daki sayılara 2022’de ulaşılamayacağı anlamına gelir. Bu nedenle umutlanmak, pozitif bakmak ama çok da abartmamak lazım.

“Müşteri güveni kayboluyor”

Biz ileriye doğru bakıyoruz ve ‘her şey çok güzel olacak’ deyip ona göre hareket ediyoruz. Sonra son dakika dönemi bir geliyor, bakıyor forecastlarda bir boşluk var. Bu sefer boşluğu doldurmak için EB döneminde verdiği indirimden çok daha fazlasını veriyor. Bu da müşteri güveninin kaybolmasına neden oluyor. Neden biz bir sene iyi bir sene kötü gidiyoruz? Çünkü iyi EB satışı yapıldığı dönemde son dakikada EB’nin altında fiyat verenler çıkıyor. Bu sefer müşteri de ‘Son dakikada daha ucuza satın alabiliyorsam neden EB ile alayım ki?’ diyor ve onraki sene de EB satışları düşüyor.”

“Bu sefer 2023’ü öldürürüz”

Tur operatörlerinin sunduğu esnek rezervasyon seçenekleri sayesinde erken rezervasyon akışı olduğunu belirten Murat Kızılsaç, “Rezervasyon iptali ile oteli ve uçağı değiştirme seçenekleri sunuyoruz. Dolayısıyla müşteride bir güven ve tatil yapma isteği oluşuyor. Müşteri aksiyonları gördüğü için satın alıyor ama dediğim gibi, EB’yi erken kapatır son dakikada EB fiyatlarının altına düşersek bu sefer de 2023’ü öldürürüz.” şeklinde konuştu.

ANEX Grubu Avrupa’da büyük kapasite artışına gidecek

ANEX Grubunun 2022 Almanya ve Avrupa planları ile ilgili de bilgi veren Murat Kızılsaç, şu noktaların altını çizdi:

“2021’in sayılarını 2022’de çok fazla artıracağız. Uçak ve otel anlaşmalarımızı ona göre yapıyoruz. Sadece Almanya’da değil, Macaristan ve Polonya pazarlarında da hızlı bir yükselişteyiz. Çekya ve Slovakya’da uçmak çok zordu, hala da belirsiz ama Polonya ve Macaristan’da sayıları ikiye katlayacağız. Almanya’da ise sayıları 2,5 kat artırdık. Antalya kapasitesini ise 3 kat artırıyoruz. Yani bu sene  tüm destinasyonlara yaptığımız sayılar seneye 2-2,5 kat artmış olacak. Ege ve Antalya için seneye hedef 450 bin turist.”

“Öger, Bucher ve Neckermann da tam kapasite çalışmaya başlayacak”

ANEX Grubunun Thomas Cook’un iflasından sonra satın aldığı Öger Tours, Bucher Reisen ve Neckermann Reisen’in 2022’de tam kapasite çalışmaya başlayacağını ifade eden Murat Kızılsaç, Öger ve Neckermann ile ilgili çok önemli değişikliğe ilişkin de paylaşımda bulundu:

“Antalya’ya 100 bin misafir götürdük”

"2021’de Öger, Neckermann ve Bucher çok aktif değildi. Bu şirketlerin personelinin tamamı ile ANEX’in personelinin yarısını kısa çalışmadan tuttuk. ANEX yüzde 50 kapasiteyle çalışmasına rağmen bu sene Antalya’ya 100 bin misafir götürdü.

Öger Tours ile Neckermann Reisen’in yer hizmetleri ayrılıyor

Yeni sezonda Öger Tours’un yer hizmetlerini farklı, Neckermann Reisen’in yer hizmetlerini ise farklı bir şirket yapacak. ANEX’inkini ise biz kendimiz yapacağız. Bunu yapmak zorundayız çünkü markaların kontratları, otelleri, yer hizmetleri aynı olunca markalar arasındaki fark kayboluyor. Bir tane marka yürüyor, diğerleri onun arkasından geliyor. Dolayısıyla artık markaları bağımsızlaştırmamız lazım. Buna Antalya’dan başladık, İspanya ve Yunanistan’da da devam edecek.

Öger Tours etnik tatil ürünleri satacak

2022 kapasitesinin yüzde 65’inin Türkiye, kalan kısmının ise Mısır, İspanya, Yunanistan, Dubai gibi destinasyonlar için planlandığını aktaran Kızılsaç, yeni bir ürün olan ‘etnik tatil’lere de başlayacaklarını kaydetti. Kızılsaç, “Öger ve ANEX Türkiye spesiyalisti olacak. Öger’in etnik tatil ürünleri de olacak. Mesela Diyarbakır’a uçan misafire bir hafta Antalya tatilini de dahil edip paket tur satacağız. İstanbul’u da satışa açtık. Artık İstanbul turlarımız da olacak. Duruma göre Kapadokya, Pamukkale gibi klasik turları da ilave edebiliriz.

“Destinasyon sayımız artacak”

2021’de Almanya’dan 12 ülkede 20 destinasyona operasyon yaptık. 2022’de bu sayı artacak. Biz Türkiye spesiyalisti gibi çalışıyoruz ama pandemi döneminde her destinasyon farklı hareket ettiği içn destinasyon sayımızı yüksek tuttuk."



Bu Haber 12.11.2021 - 15:31:21 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • kerem 13.11.2021 - 03:42

    Özetle "siz kazanmayın, biz kazanalım" demiş!

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.