Hicabi Ayhan anlattı: İşte FTI’ın 2022 planı

Hicabi Ayhan anlattı: İşte FTI’ın 2022 planı
FTI Group Türkiye Destinasyon Direktörü Hicabi Ayhan şirketin 2022 beklentileri be planlamaları hakkında TurizmGüncel’de değerlendirmelerde bulundu.


TurizmGüncel

2021’in herkes için büyük zorluklarla geçtiğini belirten FTI Group Türkiye Destinasyon Direktörü Hicabi Ayhan, Pozitif negatif yanları olan bir sezondu. Batı Avrupa pazarındaki birçok ülke için soru işaretleri vardı ve uzun vadeli plan yapamadık. Bir önceki kıştan neredeyse sıfır yolcu var. Türkiye yüksek riskli ülkeler kategorisine girdiği için Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında normalden daha az müşteri geldi."dedi.

Temmuz ve ağustosta rezervasyon girisi 2019’un yüzde 85’ine ulaştık”

Almanya’nın Türkiye’yi yüksek riskli ülke kategorisinden çıkarmasıyla beraber haziran ayında rezervasyon patlaması yaşandığını kaydede Hicabi Ayhan, “Temmuz ve Ağustos aylarında çok ciddi günlük rezervasyon girişleri yaşandı. Bu aylarda günlük rezervasyon girişi 2019’un yüzde 85’ine kadar ulaştı. Ancak 2019 sezonunu yakalayamadı. İngiltere, Hollanda, Avusturya ve Fransa neredeyse hiç açılmadı. Rezervasyonlar buna rağmen ciddi artış gösterdi..” diye konuştu.

Orman yangınları rezervasyonları sekteye uğrattı”

Ancak orman yangınlarının rezervasyon girişlerini sektere uğrattığını ifade eden Ayhan, bu dönemde yaşanan tereddüt nedeniyle eylül ve ekim aylarını bekledikleri şekilde geçiremediklerini, ekim ayında 2019’a yaklasamadıklarını söyledi. Ayhan, “Ekim ayı ile birlikte Almanya Türkiye’yi yeniden yüksek riskli bölge ilan etti. Buna rağmen ekim ayı iyi geçti ve ciddi anlamda toparladı. Bizim beklentimiz bu sene daha fazla sayı yapmaktı ama nisan, mayıs hatta haziran ayının önemli bölümünde yolcu getiremediğimiz hedefe ulaşamadık.” ifadelerini kullandı.

Mayıs ortasından itibaren...”

2022 rezervasyonlarının güzel başladığını kaydeden Hicabi Ayhan, “Erken rezervasyon sayıları küçük olsa da yüzdeler büyük. 2022 yılında daha iyi bir sezon bekliyoruz. Aşılanma oranları yükseldi. Kış aylarında az çok bir müşteri potansiyeli oluşacak. Nisan, mayıs ve haziran aylarının normal yıla yakın geçmesini bekliyoruz. Mayıs ortasından itibaren 2019’a yaklaşacağımızı düşünüyoruz ve ona göre plan yapıyoruz. Aşılanma oranı yüzde 100 değil hala.” değerlendirmesini yaptı.

6-12 yaşa aşı izni çıkarsa ön rezervasyonlar artar”

Avrupa’da ciddi bir ertelenmiş seyahat talebinin olduğuna dikkat çeken Hicabi Ayhan, “Almanya’da aşılama yüzde 80-85’e ulaşlacak. Artı, temmuz-ağustos aylarında 6-12 yaş grubuna aşılanma izni çıkarsa çocuklar karantinaya takılmayacak. Bu çok ciddi bir avantaj sağlayacak. Bir çocuğun karantinaya takılması, otomatikman anne babanın da karantinaya takılması anlamına geliyor. Bu nedenle diğer seyahat destinasyonlarında olduğu gibi bu yıl da rakamlar nispeten düşük. 6-12 yaş grubunun aşılanması da yılbaşına kadar çözülürse, temmuz ve ağustos aylarına dönük ön rezervasyonlar artar. Çocuklu aileler biraz temkinli davranıyorlar rezervasyon için. “ şeklinde konuştu.

Türk turizmcilerin erken rezervasyon müşterisini yeniden kazanmak için el ele vererek çalışması gerektiğinin altını çize Hicabi Ayhan, devamında şu noktaların altını çizdi:

Otellerin ve uçak şirketlerinin plan yapabilmesi için”

Daha iyi hizmet vermeliyiz, o müşterilere daha iyi ulaşmalıyız. Son dakikada fiyatın ne olacağı belli olduğu için, belli bir oteli isteyen müşteriyi erlenden almak hem otel hem de uçak şirketi için iyi bir şeydir. Pazarlamaysa pazarlama, fiyat indirimi ise fiyat indirimi, özel servis ise özel servis... Birlikte çalışarak ön rezervasyonları artırmak zorundayız.

Hava yolunun plan yapabilmesi, otellerin açılış tarihini belirleyebilmesi için ön rezervasyonu kuvvetlendirmek gerekiyor. Sadece fiyat değil fiyat bu işin sadece bir parçası. Türkiye’nin hizmet kalitesini tekrardan duyurmak lazım.

2019 sayılarına ciddi şekilde yaklaşmak istiyoruz”

Kış döneminde 2018-19 kışına ulaşamayız. Buna müşteri de, oteller de uçak şirketleri de hazır değil. Bizim planımız 2019 sayılarına ciddi şekilde yaklaşmak. Hollanda çok iyi başladı. Hollanda’da 2019’u geçeceğimizi düşünüyoruz. Belçika pazarına ağırlık vereceğiz. İsviçre’de 2019’a göre ciddi bir artış bekliyoruz. İngiltere de açtı. Almanya’nında Türkiye’yi yüksek riskli ülke kategorisinden çıkaracağına inanıyoruz. Çıkarmasa dahi, şu anda yüksek riskte olmamıza rağmen asayılarımız iyi sayılır. Türkiye’de vakla sayıları düşerse bu gelecek yıla cidi katkıda bulunur.

Bizim amacımız tekrardan bir milyonu geçmek. Belki 2019’u da yakalarız. Ama daha birkaç soru işareti var.

Türkiye’ye daha az Rus gelecek”

Otelci arkadaşlarımız son 2-3 yıldır zorluk çekiyor. Otel fiyatlarının ne olacağını sadece müşteri belirler. Bu nedenle otel fiyatlarının gelecek yıl daha yüksek olacağını düşünüyorum. Doğrusu ve sağlıklısı da budur. Ama pozitif değil negatif olursa fiyat yükselemez. Daha fazla Rus Mısır’a gider, Yunanistan ve İspanya da Ruslara açılırsa, o zaman Türkiye’ye bu kadar Rus gelmeyecek. Nisan ve mayıs Mısır’ın çok kuvvetli olduğu periyot. Mısır 10 derece daha sıcak olduğu için Rus müşterinin bir kısmı Mısır’a gidecek. Gelecek yıl daha fazla Avrupalı, daha az Rus gelecek. Daha iyi bir müşteri karışımı oteller için de iyidir.

Kazanamayan otelci 2-3 sene arka arkaya iyi hizmet veremez”

Kazanmayan otelci 2-3 sene arka arkaya iyi hizmet veremez. Bizim de Türkiye’yi gönül rahatlığıyla satabilmem,iz için müşteriyi iyi hizmet veren otellere göndermemiz gerekiyor. Bu da ancak otel fiyatlarının normale gelmesinden mümkün. Sağlıklı bir talep varsa, müşteri 50 yerine 55 euro verir. Ama müşteri gelmek istemezse, biz de 50 yerine 45 euro fiyat vermek zorunda kalırız. Bizim 2019 fiyatlarına yeniden ulaşmamız lazım.

Otellerin fiyatını düşürmek tur operatörünün işine gelmez”

Otel fiyatlarını düşürmek hiçbir şekilde tur operatörünün işine yaramaz. Bizim için tüm tarafların talebe göre esnek hareket etmesidir. Ama talep olduğunda da fiyatları bir anda değil, yavaş yavaş yükseltmek lazım. Sağlıklı ve kalıcı turizm ancak böyle yapılabilir.

Sadık müşterileri yeniden erken rezervasyona ikna etmeliyiz1”

Ön rezervasyonu artırıp, son dakikayı iyi yönetmemiz gerekiyor. Önce belli bir doluluk sağlarsanız, fiyatları o kadar düşürmek zorunda kalmazsınız. Önce belli bir doluluk yakalayabilmek için el ele vererek, sadık müşteri kitlesini erken rezervasyona tekrar ikna etmemiz lazım.”



Bu Haber 04.11.2021 - 18:56:17 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.