Talha Görgülü: Daldaki kuşa değil, eldeki kuşa değer vermek lazım

 Talha Görgülü: Daldaki kuşa değil, eldeki kuşa değer vermek lazım
Kayı Group Yönetim Kurulu Başkanı Talha Görgülü, "Daldaki kuşa değil, eldeki kuşa sahip çıkmak lazım" diyerek Türk tur operatörlerinin Türkiye turizmi için önemine dikkat çekti. Görgülü, Sky Airlines'ın iç hat uçuşlarına başlamasının da bir hata olduğunu belirtti.


Savaş Daş - TurizmGüncel - Antalya

Resort Turizm Kongresi’nde “Tur Operatörleri Geleceğe Nasıl Bakıyor” başlıklı bir sunum yapan Kayı Group Yönetim Kurulu Başkanı Talha Görgülü, turist başına harcamanın düşmesinin normal olduğunu, çünkü Türkiye’nin turizmi artık butik olarak değil kitlesel olarak yaptığını ifade ederek “Türkiye turizmi artık küçük bir konfeksiyon atölyesi değil, seri üretim yapan bir fabrika” değerlendirmesini yaptı.
 
Türkiye turizmi için Türk tur operatörlerinin önemine dikkat çeken Görgülü, konuşmasında şu noktalara değindi:
 
“Turizmin ülkelerin GSMH’ sine ve istihdamına yaptığı katkı ortada. İspanya’nın aldığı 50 milyon turistten elde ettiği gelir, bizim 31 milyon turistten elde ettiğimiz gelirden düşük.”

“Turizm için istikrar olmazsa olmazdır. Bu anlamda Türkiye’nin ulaştığı ekonomik ve siyasal istikrar turizmin önünü açmaktadır. Turist sayısı artarken turist başına harcamanın düşmesi normaldir. Çünkü butik ile seri imalat aynı şey değildir. Gelinen noktada turizm, yarattığı katma değer ve iş hacmi açısında petrol sektörüyle yarışır duruma gelmiştir. Yaşanan krizlere, felaketlere ve pek olumsuz olaylara rağmen turizm büyümeye devam ediyor. Kriz olduğu dönemde bile yüzde 4’lük artış kaydedildi.”

DALDAKİ KUŞA DEĞİL ELDEKİ KUŞA DESTEK VERMEK LAZIM
 
“Şu anda dünyada, örneğin Almanya’da, dünyanın en büyük şirketleriyle yarışıyoruz. 90’lı yıllardaki kriz dönemlerinde, Türk tur operatörleri Türkiye’ye turist götürmeye devam ettiler. Bu şekilde Türkiye ön plana çıktı ve diğer büyükler de tekrar Türkiye’ye turist getirmeye başladılar. Tur operatörü tüm riskleri üstünde taşıyan ve hayal satan bir kuruluş. Bu yüzden eldeki kuşa destek vermek lazım. Eldeki kuş daldaki kuştan daha değerlidir.”
 
700 BİN PAKET TUR YOLCUMUZ VAR

“Biz Kayı Gurubu olarak AB’de ilk 5’teyiz. Paket turla 700 bin müşteri getiriyoruz. Kış turizmi yapacağım dediğimde bizimle dalga geçtiler. “Bunlar batar” dediler. Ancak şu anda bunu diyenlerin tamamı bizden daha düşük fiyatlarla kışın müşteri getiriyor. Türkiye olarak turizmi 12 aya yaymak zorundayız. İstikrarlı ve yatay bir çizgiyle bunu yapabiliriz. Bu şekilde tur operatörlerinin kalıcılığı artacak. Turizm konusunda Türkiye artık süper ligdedir ve bu yüzden de yeniden planlama yapmak zorundayız. Tur operatörü açısından, istikrar, aldığı hizmet ve fiyat – kalite dengesi çok önemli. Daha çok para harcayan turist için bölgesel destinasyon modeline geçmeliyiz.”

İSTANBUL TÜM DÜNYADA POPÜLER OLDU

“İstanbul bütün dünyanın en pahalı ve en çok turist alan kentlerinden biri oldu. Nasıl oldu bu? Siyasi iktidar dünyaca önemli toplantıları İstanbul’da yaptılar. Ülkelerin liderleri İstanbul’a geleceği zaman günlerce televizyonlarda konuşulur. Bu yüzden İstanbul artık dünyanın bildiği bir kent. Davos, bunun en iyi örneğidir. Dağ başında bir yer ve hiçbir özelliği yok. Ancak uluslararası toplantılar yapıldığı için bu kasaba şimdi çok meşhur.”

DAHA ÇOK YATAĞA İHTİYAÇ VAR 

“Türkiye’nin daha çok yatak kapasitesine ihtiyacı var. Ne kadar çok yatağınız olursa o yatakları satmak için o kadar çok çalışırsınız. Bunu ben otelleri daha ucuza satmak için söylemiyorum. Bu konuda Bakanlığımızın çalışmaları olduğunu biliyorum.” 

İÇ HATLARA GİRMEK HATAYDI

“2012 yılında Akdeniz çanağındaki başka ülkelere de girdik ve 200 bin civarında pax yaptık. 2013 yılı erken satışlarımız yüzde 30 artmış durumda. 2011 yılında iç hatlara girerek hata yaptık. İç hatlarda rekabet koşullarına, eğer arkanızda bir kartel yoksa, dayanmak çok zor. Biz de enerjimizi ve gücümüzü asıl işlerimize kaydırmak adına iç hat uçuşlarından çekilmek zorunda kaldık.”

TÜRK TUR OPERATÖRLERİNE SAHİP ÇIKILMALI

"Rusya’dan gelen tur yolcuların yüzde 80’inden fazlasını Türk tur operatörleri getiriyor ve orada ciddi markalar bunlar. İşte bu operatörlere destek vermek zorundayız. Biz Avrupa’da GTI olarak TUI gibi, büyük tur operatörleri ile rekabet halindeyiz ve şu anda 5’inci sıradayız." 
 


Bu Haber 30.11.2012 - 13:23:53 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • işten ayrılan 24.02.2013 - 05:34

    Kardesim kimsenin umrunda degil...Haala müdürler aylıgı 600 € olan lüks arabalara binsinler aylık ödemesinler...Kurban olduğum ALLAH ım kimsenin hakkını kimsede koymaz...Bu arada Ocak maaşı da ödenmedi....

  • ahmet taşpınar 20.12.2012 - 01:52

    talha bey inanın çalışanlarınız sizin için büyük şans.çok sabırlılar,ama sabırları taşmak üzere.her geçen gün biraz daha batağa saplanıyorlar.çalışanlarınızı yıpratan konulardan diğeride şirketinizle ilgili belirsizlik.yönetiminizden hiç bir açıklama yapılmaması.lütfen çalışanlarınızın hem parasal problemlerini çözümleyin, hemde onlara şirketinizin istikbali ile ilgili bilgi verin.eğer bunları yapmazsanız aralarından intihara teşebbüs edenler olabilir ve allah korusun bunu başaranlarda(vefat eden hatta edenler) olabilir.ve siz maalesef bu çalışan yada çalışanlarınızın vebalini asla ödeyemezsiniz.lütfen bazı yaşamsal standartlarınızdan fedakarlıkta bulunun, onları bir an önce içine düştükleri bataklıktan kurtarın.kardeşinize acil şifalar diliyor,saygılarımı sunuyorum.

  • AYŞE ÇANAK 02.12.2012 - 12:08

    Başarılarınızın devamını dilerim...

  • Prof.Dr. Izinci 01.12.2012 - 10:22

    İÇ HATLARA GİRMEK HATAYDI,hele sükür tak etdi....

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.