Masaj ve güzellik salonları bulunan tesisler bu yönetmeliğe dikkat
Sıhhi ve gayrisıhhi dinlence ve eğlence yerlerinin ruhsatlandırılmasında; İşyeri Açma Ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’te yapılan değişiklik, bünyesinde masaj ve güzellik salonları bulunan tesisleri zora sokacak. Değişikliklere 1 yıl içinde uyum sağlamayan işletmelerin ruhsatları iptal edilecek.
TurizmGazetesi'nin haberine göre geçtiğimiz Temmuz ayında yayınlanan ve 2 yeni madde eklenerek yürürlüğe giren değişiklikle; Güzellik Salonları ve Masaj Salonları kısımlarında fiziksel kriterler, çalışma esasları ile çalışanların belgelendirilmesi hususlarında önemli değişiklikler yapıldı.
Yeni yönetmeliğin, otellere bir çok alanda değişim zorunluluğu getireceğini tespit eden Akdeniz Turistik Otelciler Birliği AKTOB, Antalya Lara’da bulunan Delphin Palace Otel’de bir bilgilendirme toplantısı yaptı.
Türkiye Masaj Enstitüsü’nden Sertaç Ak, sektör temsilcilerine, değişikliğin konaklama sektörüne olası etkilerini aktardı.
Medikal masaj ayırımı geldi
Türkiye’de ilk defa masaj konusuna ait bir yönetmelik yayınladığını vurgulayan Sertaç Ak, otelleri yakından etkileyen değişiklikle, bu alanda medikal masaj ile kişisel hizmet anlamındaki masaj ayrımının yapıldığını, bundan sonda medikal içerikli masajların oteller vb yerlerde yapılamayacağını söyledi.
Her alanda değişiklik geliyor
Yeni yönetmeliğin bir yıldan az bir sürede yürürlükte olacağına işaret eden Ak, yeni dönemde otellerin masaj hizmeti verilen Spa birimlerinde; odalarından duvarlarına, bekleme salonlarından WC’lerine kadar fiziki koşulların değişeceğini vurguladı.
Yeni yönetmeliğin değişim getireceği bir diğer alanın yönetim, işletme olduğunu söyleyen Ak bu anlamda; sorumlu müdür, eğitimli ve setifikalı personel, belgelendirme gibi bir çok usurun son derece önemli olduğunu ifade etti.
Yeni dönemde otellerin değiştirmek zorunda kalacakları bir diğer konu ise Spa bölümlerine yönelik olarak yapılan satış, pazarlama ve tanıtım çalışmaları. Bu alanda da değişiklikleri yorumlayan Ak, “Öncellikle artık kimse Spa birimine ‘...Merkezi’ diyemeyecek, merkez kelimesi artık yok, başka isimler bulunacak. Bu birimlerde belgeye dayanmayan vaadler, tanıtımlar yapılamayacak. Belgeli ve onaylı ürünler kullanılacak” dedi.
Belgeye şerh düşülecek
Geçtiğimiz Temmuz ayında yayınlanan ve 2 yeni madde eklenerek yürürlüğe giren değişiklikle; Güzellik Salonları ve Masaj Salonları kısımlarında fiziksel kriterler, çalışma esasları ile çalışanların belgelendirilmesi hususlarında önemli değişiklikler yapıldı.
Bu değişikliklere 1 yıl içinde uyum sağlamayan işletmelerin ruhsatları iptal edileceğini belirten Ak, “Uygulamada yeni değişiklik, Spa’sını kendi işleten ile kiraya verenler olmak üzere farklılıklara sahip. Eğer kendi işletiyorsa Belediye’den ruhsat alacak. Kiraya veriyorsa, bu yükümlülükler kiracı firmaya ait olacak, ancak turizm işletme belgesine de bu durum şerh düşülerek belirtilecek. Bu yapılmadığı takdirde olası olumsuzluklardan otelci de sorumlu olacak” diye konuştu.
Hizmet kapsamı da daraldı
Otel vb yerlerde sunulan masaj hizmetlerinin medikal ve kişiye yönelik hizmetler olarak ayrılmasının bir sonucu olarak, salonlarda yapılabilecek olanların da sınırlandığına dikkat çeken Ak, “Kalitekli ve hijyenik ürünlerin kullanılması gibi fiziki kriterlerin yanında sağlıkla doğrudan ilgili masaj tiplerinin yasaklanması da tesislerde ciddi zorluklar getirebilecek” dedi.
Yabancı personel sorunu
Öte yandan yapılan değişikliğin bir diğer etki alanı da yabancı personel çalıştırılması. Yeni yönetmelikte belirli saat toplamı eğitim almış, ustalık belgesine sahip vb kişilerin bu birimlerde çalışabileceğine dikkat çeken Ak, “Yabancı personelin de aynı kriterlere tabi olacak. Eğer yurtdışında aldığı eğitimin denkliği burada onaylanırsa çalışabilecek” dedi.
Sorumlu müdüre dikkat
Yapılan değişiklikle getirilen sorumlu müdür tanımına da dikkat edilmesi gerektiğini belirten Ak, “Sorumlu müdür adeta iş ortağınız gibi olacak. Herşeyden neredeyse o sorumlu. Aynı zamanda bu kişi işletmenin dışarıdaki ilişkileri de yürütecek hatta isterse işletme sahibinden bağımsız olarak, dışarıdaki ilgili kurum ve kuruluşlara bilgilendirme vb de yapabilecek” şeklinde konuştu.
Yapılan değişiklikle otelciler zorlayacak maddelerden bazıları şöyle sıralanıyor:
- Girişte sekretaryada en az 15 m2’lik bir bekleme salonu bulunması.
- Sadece personel için ayrılmış personel odaları bulunması
- Uygulama odaları asgari 6m2 olacak ve içerisinde devamlı akar sıcak su, duş kabini, tuvalet ve saç kurutma makinesi olacak.
- Masaj salonunda bir diplomalı Sorumlu Müdür bulunacak
- Tedavi amaçlı masaj teknikleri uygulanamayacak.
- Masaj tekniklerini uygulayan personelin 3308 sayılı (Çıraklık ve Mesleki Eğitim Kanunu) 16. Maddesine göre alınmış Ustalık belgesi veya Milli Eğitim Bakanlığının ilgili mevzuatına göre açılmış okullar, kurumlar veya kurslardan 520 saatlik genel masaj eğitimi diplomasına sahip olacak
- Kanıtlanmış etkileri dışında etki vaad eden reklam yapılamayacak ve sadece üretim izini verilen ürünler kullanılabilecek.
Bazı uygulamalar yasaklandı
Spa ve masaj salonlarındaki bazı uygulamalara ise yasaklama getirildi. Yasaklama getirilien uyuglamalar şunlar:
-Salonlarda, kullanılan makine veya ürün ile ilgili kanıtlanmış etkilerinin dışında etki vadeden, tüketiciyi yanıltıcı reklâm faaliyetinde bulunulamaz.
-Salonlarda; tıp fakültesi mezunu olan biri çalışsa bile mezoterapi, akupunktur, lipoelektro gibi her türlü invazif girişimler ile tabip yetkisinde olan tıbbi işlemler yapılamaz. Beşeri tıbbi ürün tavsiye edilemez ve hastalıkların tedavisine ilişkin tavsiyelerde bulunamaz.
-Salonlarda; deriye veya deri altına enjeksiyonla müdahalede bulunmayı gerektiren işlemler yapılamaz.
-Solaryum biriminde, bronzlaştırıcı solaryum uygulamaları dışındaki işlemler uygulanamaz.
-Güzellik salonlarında, cilt bakım birimi ile vücut bakım biriminde gerçekleştirilen işlemlerin gerektirdiği masaj uygulamaları hariç masaj yapılamaz.
-Güzellik salonlarında cildin bakımı ve desteklenmesine yönelik yüzeysel olarak % 30’luk oranın üzerinde alfa hidroksi asitler ve türevlerinin kullanımı suretiyle kimyasal ve bitkisel peeling uygulamaları ile cildin bakımı ve desteklenmesine yönelik mekanik peeling uygulamaları yapılamaz.
-Salonlarda yetkili kurumlar tarafından üretim izni verilen veya bu kurumlardan alınan izinle ithal edilmiş olan ürünler dışında ürün bulundurulamaz, kullanılamaz veya satılamaz.
-Masaj salonlarında onsekiz yaş (18) altındakiler çalıştırılamaz ve bu yaşın altında bulunan kişilere hizmet verilemez.
Bu Haber 02.11.2010 - 21:12:55 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
-
milli eğitim bakanlığının açmış olduğu 608 saatlık masor-masöz eğitim sertifikası bulunmaktadır. bu belgeyle masaj salonu açabilirmiyim . bu konu hakkında bilgilendirirseniz sevinirim yukarıdaki şartları okudun fakat tam bir tdetaya dokunulmamıs sadece otellerlerden ve spa dan bahsartmişler